
İçindekiler
ToggleTürkiye’de bekar kadınlar tıbbi gereklilik durumlarında yumurta dondurma yaptırabilir; bu, isteğe bağlı (sosyal) yumurta dondurma değildir. Yasal kapsamdaki durumlar arasında kanser tedavisi, düşük yumurtalık rezervi, erken menopoz öyküsü ve yumurtalık ameliyatı sayılır. Süreç üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile yürütülür. Bu sayfada yasal süreç, embriyo dondurma ile fark ve cinsel deneyim olmamış kadınlarda işlem yöntemleri yer alır. Tüm tıbbi adımlar için yumurta dondurma sayfasını inceleyebilirsiniz.
Evet. Türkiye’deki yasal süreç, bekar hastaların tıbbi koşullar çerçevesinde yumurta dondurma işleminden yararlanabilmesi için ortaya çıkmıştır. Yumurta dondurma; düşük yumurtalık rezervi (AMH/FSH ile doğrulanmış), kanser tedavisi öncesi (kemoterapi/radyoterapi), yumurtalık ameliyatı geçirecek hastalar, ailede erken menopoz öyküsü, endometriozis ve çikolata kisti gibi durumlarda uygulanır. Bu durumlar için üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu zorunludur. Yasal çerçevenin detayları için Sağlık Bakanlığı yönetmeliği ve SGK kapsamı sayfasına bakabilirsiniz.
Hayır. Sosyal nedenlerle (yalnızca kişisel tercih veya kariyer gerekçesi) yumurta dondurma Türkiye’de yapılmaz. Dünyada birçok ülkede sosyal donma kadın isteğine bağlı olarak yapılabiliyor olsa da Türkiye’deki uygulama tıbbi koşullara bağlanmıştır. Bu nedenle yumurta dondurma için tıbbi gereklilik durumunun belgelenmesi zorunludur.
Yumurta dondurma döllenmemiş yumurta hücrelerinin saklanmasıdır; embriyo dondurma yumurtanın spermle döllenmesinin ardından oluşan embriyoların saklanmasıdır. Türkiye’de Sağlık Uygulama Yönetmeliği gereği embriyo dondurma yalnızca evli çiftler için uygulanır; yumurta dondurma uygun tıbbi kriterleri taşıyan bekar kadınlar için de yasaldır. Bu nedenle bekar bireylerde doğurganlığın korunması için tercih edilen yöntem yumurta dondurmadır.
Cinsel deneyimi olmayan kadınlar yumurta dondurma işlemi için başvurabilir; cinsel deneyim işlemin yapılmasına engel teşkil etmez. Yumurta dondurma süreci vücut dışından yapılan hormon enjeksiyonları ile başlar; yumurtalar uygun hale geldiğinde toplanır. Vajinal ultrasonla işlem yapılamayan durumlarda karın üzerinden (abdominal) ultrason ile takip ve yumurta toplama planlanır.
Karından yapılan yumurta toplama işleminde bağırsak ve mesane zedelenmesi riski olduğu için bu yöntem rutin olarak tercih edilmez; uygun olmayan durumlarda alternatif olarak kullanılır. Vajinal yoldan işlemin yapılabilmesi için zar yapısı uygun değilse hekim tarafından bilgilendirme yapılır ve yapılan tıbbi işlem hakkında epikriz hastaya verilir. Mahremiyet ve tıbbi güvenlik özenle gözetilir.
İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki muayenehanemizde bekar kadınlarda yumurta dondurma süreci kişiye özel olarak planlanır. Doç. Dr. Serkan Oral, yılların deneyimi ile yasal süreç ve tıbbi takibi birlikte yürütür. Cinsel deneyim olmayan hastalarda mahremiyet ve tıbbi güvenlik özenle gözetilerek uygun yöntem belirlenir. Yaşa göre rezerv değerlendirmesi ve önerilen yumurta sayısı kişiye özel planlanır.
Evet. Türkiye’de bekar kadınlar; kanser tedavisi, düşük yumurtalık rezervi, erken menopoz öyküsü, yumurtalık ameliyatı gibi tıbbi gereklilik durumlarında üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile yumurta dondurma yaptırabilir.
Evet, yumurta dondurma için evli olma şartı yoktur. Embriyo dondurma yalnızca evli çiftler için uygulanır; bu nedenle bekar kadınlarda doğurganlığın korunması için tercih edilen yöntem yumurta dondurmadır.
Evet. Vajinal ultrason ve girişimin uygun olmadığı durumlarda karın üzerinden (abdominal) ultrason ile takip ve yumurta toplama planlanır. Yöntem hekim tarafından kişinin anatomisine göre belirlenir.
Yumurta dondurma döllenmemiş yumurtaların saklanmasıdır; embriyo dondurma döllenmiş yumurtaların (embriyoların) saklanmasıdır. Türkiye’de embriyo dondurma yalnızca evli çiftler için uygulanırken, yumurta dondurma uygun tıbbi kriterleri taşıyan bekar kadınlar için de yasaldır.
Evet. Yasal kapsam gereği üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu zorunludur. Yalnızca sosyal/kişisel tercih gerekçesiyle isteğe bağlı yumurta dondurma Türkiye’de yapılmaz.
Vajinal yoldan işlemin yapılabilmesi için zar yapısı uygun değilse, karından (abdominal) ultrason ile yumurta toplama alternatifi değerlendirilir. Yöntem hekim tarafından kişinin anatomisine göre planlanır; bilgilendirme yapılır ve epikrizle hastaya rapor verilir. Mahremiyet ve tıbbi güvenlik özenle gözetilir.
📍 Doç. Dr. Serkan Oral · 📞 0216 766 00 59 · 📱 +90 530 893 01 91 · 📍 Feneryolu Mah. Bağdat Cad. No:53/59, Kızıltoprak/Kadıköy · 🅿️ Ücretli otopark · Randevu Al
Bu makale genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez.

Tedavilerimiz ve ücretsiz danışmanlık hakkında detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin