top of page

Zayıf Yumurtalık Rezervi ve Tüp Bebek Tedavisi

Zayıf yumurtalık rezervi, birçok kadını etkileyen yaygın bir sorundur. Zayıf yumurtalık rezervi hastalarının genel olarak çok düşük gebelik şansına sahip olduğu ve aşırı spontan düşük yapma oranlarına sahip oldukları bilinmektedir.  Ancak zayıf yumurtalık rezervine sahip kadınlar tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilir.



Zayıf yumurtalık rezervi ve bu durumu etkileyen ana faktörler:

  1. 40 yaşın üstünde olmak

  2. Ovulasyonu aşırı hasıl eden fertilite ilaçlarının önceki kullanımı

  3. Ovulasyonu bastıran doğum kontrolü hapı.

  4. Özel besin maddeleri ve mineraller için artan ihtiyaç.

  5. Hormonal dengesizlik (yüksek FSH ve düşük östrojen ve progesteron).

  6. Stres ve adrenal yorgunluk.


Yaş ve zayıf yumurtalık rezervi: Düşündüğünüz gibi değil!

  • 40 yaşın üzerindeki tüm kadınların yetersiz yumurta kalitesi var ve 40 yaşın altındaki tüm kadınların yumurtaları iyi değil. Çok büyük bir varyasyon var, çünkü yumurtalık sağlığını etkileyen birçok faktör var. Kronolojik yaş bir faktör, ancak biyolojik yaş daha önemlidir. Yumurtalarınız ne kadar genç, aynı zamanda yaşam tarzınıza, toksisite seviyenize, stres seviyenize, beslenme düzeyinize ve tıbbi geçmişinize bağlıdır.

  • Tüp bebek tedavileri sırasında yumurtalıklarda aşırı uyarılma, yumurtalıkları uyarmak için gerekli miktarda yumurta bırakmak için gereklidir. Doğal olarak, yumurtalık döngüsü başına bir yumurta bırakır, ancak IVF için yumurtalıkların yüksek sayıda yumurtaları serbest bırakmak için uyarılması gerekir.

  • Doğum kontrol hapı uzun süre kullanımı yumurtlamayı bastırır. Yumurtalıklar uzun süre bastığında, otomatik olarak uyarıya cevap vermezler, tembelleşirler.

  • Anti-oksidanlar yaşlanmaya ve DNA hasarına neden olan serbest radikalleri azaltır.

  • Yaşı ilerlemiş kadınlar tarafından doğan bebekte doğum kusurları ve kromozomal sorunlardan hasar gören DNA (genetik materyal) sorumludur. Antioksidanlar da sperm DNA’sı iyi durumda tutmak açısından önemlidir.


Zayıf hormonal denge zayıf yumurtalık rezervine sebep olabilir!

Hormonal denge, zayıf yumurtalık tepkisi söz konusu olduğunda özellikle önemlidir. Bir kadın çok fazla Follikül Uyarıcı Hormon (FSH) ürettiğinde, yumurtalık rezervi azalır. Progesteron ve östrojen seviyeleri düşürülürse, ovülasyon oluşmayabilir.


Yumurta kalitesini etkileyen diğer faktörler, çalışmakta olan tiroit, insülin için zayıf metabolik yanıt ve stres sonucunda yüksek kortizol seviyeleridir. Kadın doğurganlığa özgü bitkisel ilaçlar hormonal denge oluşturabilir, yüksek FSH ve denge östrojenini düşürebilir ve progesteron düzenli ovulasyon döngüleri kurabilir.


Stres, tüp bebek tedavisini de etkiliyor!

Stres kesinlikle infertilitede bir faktördür. Konsepti arttırmak için stres serbest bırakmanın çok etkili yolu vardır.  Yoga vücudunuzu ve zihninizi yeniden düzenlenmeye, dayanıklılığı artırmaya, esnekliğe ve en önemlisi stres düzeylerini düşürmeye ve ovulasyonu uyaran üreme organlarına artan kan akışına yardımcı olan çok nazik bir egzersiz formudur.


Yumurtalık rezervi kaç olmalı?

Yumurtaların kalitesini ve miktarını belirlemek için kullanılabilecek çeşitli testler bulunmaktadır.


Follikül Uyarıcı Hormon Testi

Tipik olarak kandaki FSH düzeyleri (folikül stimüle edici hormon) yumurtalık fonksiyonunun bir göstergesi olarak ölçülür. Yüksek bir seviyede kötü yumurtalık rezervi önerilmektedir. FSH, hipofiz tarafından üretilir ve bu, her ay yumurtalıktaki foliküllerin büyümesinden sorumlu olan hormondur.

Yumurtalık folikülleri, yumurtlamada salınan olgun yumurtaları içerir. Her ay yumurtlamayı uyarmak için düşük FSH seviyeleri gerekiyorsa yumurtalarınız sağlıklıdır. Bir yumurtanın olgunlaşması için hipofiz bezinizin yüksek seviyede FSH üretmesi gerekiyorsa, yumurtalık sorununuz var demektir Bu durumda yumurtalık, sağlıklı bir yumurta üretmek ve serbest bırakmak için daha yüksek seviyelerde FSH’ye ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, FSH seviyesinin yüksek olması zayıf yumurtalık fonksiyonunun nedeni değildir, sadece doğal bir vücut tepkisidir.


Clomiphene Challenge Testi

Yapılan diğer bir önemli test, yumurtalıkların clomiphene gibi doğurganlık ilaçlarına cevap verme yeteneğini ölçmek için Comiphene Challenge Testidir. Bu test, ne yazık ki yumurtalıkları daha zayıf yumurtalık tepkisine sahip kadınlarda daha fazla over disfonksiyonu yaşayacak şekilde zorlar.


Anti-Müllerian Hormon Testi

Anti-Müller Hormon, yumurtalık follikülleri tarafından üretilir ve AMH seviyeleri, yumurtalıklarda antral folikül sayısını ölçmek için kullanılır. AMH düşük olan kadınlarda follikül sayısı azdır ve daha az sayıda yumurta üretir. AMH testi giderek daha çok kullanılır çünkü Anti-Müllerian Hormon seviyeleri adet döngüsü boyunca önemli ölçüde değişmez ve menstruasyon döngüsü boyunca herhangi bir zamanda ölçülebilir. Düşük seviyeler yaşlı kadınlarda (38’in üzerinde) bulunurken, PCOS’lu kadınlarda daha yüksek düzeyler bulunur. Normal AMH düzeyleri: 2.0 – 6.8 ng / ml’dir. Düşük AMH seviyesine sahip bir kadının hala doğal olarak düşünebileceğini fark etmek önemlidir. Bu test, tüp bebek tedavileri sırasında yumurtalık tepkisine ilişkin doğurganlık potansiyelini değerlendirmek için kullanılır.

Comments


bottom of page