Önceki yıllarda uygulanan yumurta dondurma işleminde kullanılan teknikle daha düşük verim alınmaktaydı. Dondurulan yumurtalarda çözünme sonrasında büyük kayıplar meydana gelmekteydi. Ancak gelişen teknikler sayesinde, kullanılmaya başlanan vitrifikasyon yani camlaştırma yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, yumurta dondurma işlemi aynı embriyo dondurma gibi yaygın olarak ve başarıyla uygulanan bir işlem haline gelmiştir. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda, vitrifikasyon yöntemiyle dondurulan ve çözdürülerek kullanılan yumurtalarla elde edilen gebeliklerden doğan bebeklerde, taze yumurtayla doğan bebeklere göre ciddi bir fark olmadan anomali artışı meydana gelmediği belirlenmiştir.
Yumurta dondurma işlemi kimlere uygulanır?
Donasyon tedavisi sırasında donör ve yumurta hücresi alıcıyla arasındaki senkronizasyonunun kolaylaştırılması için,
Az yumurta üreten çiftlerde, dölleme sırasında yumurta hücrelerinin belli bir sayıya ulaştırılması ve uygulanan tedavinin başarısını yükseltmesi için,
Kadınların sosyal endikasyonları nedeniyle yani kariyer planlamaları yapmalarında, çocuk yapmayı herhangi bir sebeple ertelemeleri nedeniyle, yaşının ilerlemesi nedeniyle doğurganlığını kaybetme endişesi taşıyan kadınlara,
Kanser teşhisi konan kadınlarda, kanser tedavileri başlamadan önce, yumurtalıkların zarar göreceği düşünülerek yumurta dondurma işlemi yapılabilir.
Yumurta dondurma işlemi nasıl uygulanır?
Yumurta hücresinin etkin bir şekilde dondurulması için, vücut dışına alınması gerekmektedir. Uygulamadan önce uygun miktarda yumurta gelişimini sağlamak amacıyla, ovulasyon indüksiyonu denen ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Genel anestezi altında toplanan yumurta hücrelerinin olgun ve kaliteli olanları ayrılır. Bu hücreler vitrifikasyon yöntemiyle dondurma işlemine tabi tutulur. Kadına uygulanan ilaç tedavisi ve dondurma işlemi arasındaki süre yaklaşık olarak 10-15 gün sürer.
Kariyer yapmak isteyen kadınların doğurganlığı korunabilir mi?
Kadınlar günümüzde daha fazla sorumluluk alan, iş yaşamında daha faal şekilde çalışan cinsiyet haline gelmiştir. Bu sorumlulukların altında kadınlar doğurganlık çağlarını kaybetmektedir. Yumurta dondurma işlemi kadınların doğurganlıklarını her yaşta yaşayabilmelerine olanak sağlayan bir uygulamadır. Kadınlar bu görevleri üstlenirken doğurganlık çağını kaçırmamaktadır. Belli bir yumurta sayısıyla doğan kadınlar, ergenlikle birlikte her ay belirli sayıda yumurta hücresini harcar. Bu nedenle yaşları 35’e geldiğinde, yumurta hücreleri düşük bir seviyeye gelir. Bu yaşla birlikte hem gebe kalmakta zorlanırlar, hem de gebeliğinde düşük tehlikesini ve anomalisi olan bebek doğurma riskini daha fazla taşırlar. Yumurta dondurma işlemi ise, kadınlara istediği yaşta anne olma özgürlüğü vermekte ve sağlıklı bebek sahibi olma şansını korumaktadır. Bu yüzden kadınlara çocuk sahibi olmayı ertelemeleri durumunda, yumurta dondurma işlemini talep etmelerini tavsiye edebiliriz.
Kanser teşhisi konulan kadınlar doğurganlıklarını kaybetmeli midir?
Kanser teşhisi konulmuş olan kadınlar, eğer henüz evlenmemişlerse ya da çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, kanser tedavisine başlamadan önce yumurta dondurma işlemi talep etmelidir. Çünkü kanser tedavileri kadının yumurtalıklarında hasara neden olmaktadır. Kanser tedavisinden sonra kadının erken menopoza girmesi söz konusu olacağından, çocuk sahibi olması bir hayal olabilir. Bu kadınlarda uygulanacak yumurta dondurma işleminde, yumurtalar yerine yumurtalık dokusunun dondurulması tercih edilmektedir. Çünkü yumurta elde etmek için verilen hormon ilaçları kanser hastaları için zararlı etkiler yapabilir. Yumurtalık dokusunun bir kısmı ya da tamamı alınarak, tedaviden sonra kadının gebe kalması sağlanabilir. Kadınlar kanser hastası olduklarında, anne olma şansını da kaybetmemelidir.
Kadınların yumurta hücrelerinin yaşlanması yumurta dondurmayla durdurulabilir.
Kadınların yaşının ilerlemesi yumurtalıklarındaki yumurta hücrelerinin azalması sonucunu doğurduğu gibi, yumurta hücrelerinin yaşlanmasına neden olur. Kadınlar bu konuda erkeklere göre daha şansızdır. Erkekler 80 yaşına bile gelse, sperm üretimi olmakta ve baba olma şansını korumaktadır. Kadınlarda ise, 35 yaşından itibaren geri sayım hızlanarak devam etmektedir. Sayıları azalan yumurta hücreleri aynı zamanda yaşlanmaktadır. Kadın giderek menopoza yaklaşmakta ve anne olma şansını kaybetmektedir. Bu yaşlarda gebe kalabilmiş olsa da, gebeliğinde düşük riski artmakta ve doğumsal anomaliye sahip olan bebek dünyaya getirme olasılığı yükselmektedir. Yumurta dondurma işlemi kadına yumurtalarının yaşlanmasını durdurabilecek bir olanak sağlamaktadır. Bunu kullanmak isteyen kadınlar, genç yaşlarında yumurtalarının sağlıklı olduğu dönemde yumurta dondurma uygulaması talep etmelidir. Anne olma haklarını her yaşta kullanabilmeli ve doğurganlıklarına sahip çıkmalıdırlar. Bunu yapmayı isteyen kadınların 35 yaşından önce bu kararı almaları uygundur. Çünkü dondurulacak yumurtalar, dondurulan dönemdeki yaşın özelliklerine sahip olacak ve sağlıklı bebeklerin doğmasını sağlayacaktır.
Hozzászólások