top of page

Yazın Oluşan Kadın Hastalıkları Neler?


Yaz ayları geldiğinde kadın hastalıklarında belirgin bir artış olmaktadır. Aşırı sıcakların olması, fazla miktarda terleme, hijyen koşullarındaki olumsuzluklar jinekolojik sorunların artmasına sebep olur. Yaz geldiğinde özellikle hamileler başta olmak üzere tüm kadınlarda jinekolojik sorunların arttığı, araştırmalarla belirlenmiştir. Hamilelerde aşırı sıcaklarla bağlantılı olarak sıvı ve tuz kaybı olduğundan ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Bu durum tansiyon düşüklüğünden, yorgunluk, halsizlik ve kramplara kadar çeşitli belirtiler verir. Aşırı susuzluğun daha ileri aşamaya gelmesi durumunda, hamile kadınlarda erken doğum bile söz konusu olabilir. Kadınların bu derece fazla etkilendiği yaz döneminde, daha dikkatli olması gerekir.


Yazın kadınlarda hastalıklara neden olan etkenler nelerdir?

Vajinal enfeksiyonlarda artış: Bu tür sorunların artması yaz aylarından çok hijyenik tedbirlerin yeterince alınmaması yüzünden ortaya çıkar. Yazın havuza ve denize girme ortamında kadınların bundan olumsuz olarak etkilendiği görülür. Özellikle havuzlarda temizliğe ve hijyene önem verilmiyorsa bu risk daha fazla olur. Bunun dışında havuzdan ya da duştan çıktıktan sonra iyi kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekir. Islak mayo vajenden çok fazla oranda ısı çektiğinden, ortamda bulunan yararlı bakterilerin yerine zararlı bakteriler yerleşmekte ve enfeksiyonların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durumda havuzda ve denizde kişinin enfeksiyonları başkalarına bulaştırma olasılığı artmaktadır. Kadınların bu konuda yapması gereken suya girmeden hemen önce ve çıktıktan sonra duş almaya dikkat etmeleri gerekir. Bu yöntem, enfeksiyonlardan korunmak için alınacak iyi bir tedbirdir. Günlük olarak duş alınmadığı takdirde vajenin PH değeri olumsuz etkilenmekte ve enfeksiyon oluşumu artmaktadır. Bu nedenle duşlar PH değeri nötral olan duş jelleri ya da sabunlarla yapılmalıdır. Kadının vajinal bir enfeksiyon kapması durumunda, akıntı görülür. Akıntı mantar enfeksiyonlarına bağlı olduğunda peynir kırıntısı, süt kesiği gibi bir akıntı; mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlarda ise kötü kokulu, sarımsı ve yeşilimsi bir akıntı olabilir. Bu durumda acilen doktora gidilmesi tavsiye edilir. Bunlar ihmal edildiğinde daha ciddi sorunlar oluşabilir.


Sentetik ve dar kıyafetler giymek: Yaz aylarında aşırı sıcaklarda havalandırmayı bozan sentetikli olan iç çamaşırları giyilmemelidir. Bunların pamuklu olanlarından tercih edilmesi havalanmayı sağlayan bir etkendir. Bunun dışında her gün ped kullanmak son derece sakıncalıdır. Sırf bu alışkanlıktan dolayı kadınlarda mantar oluşabilir. Kıyafetlerde özellikle dar pantolonlar tercih edilmemelidir. Genital bölgede deodorant, sprey, pudra gibi ürünleri kullanmaya gerek yoktur. Bunlarda genital bölgenin PH değerini bozan etkenlerdir. Bu sebeple hastalıkların oluşması daha kolay olur.


Tampon kullanımı:  Kadınlarda adet döneminde tampon kullanımı son derece sağlıklı bir uygulamadır. Bunlar doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bunun sebebi, tamponların kanın vajen içinde birikimine engel olması, kanı tamamen emmesidir. Ancak tamponların sıkça değiştirilmesi gerekir. Özellikle yoğun kanamanın olduğu dönemlerde 3 saatte bir tamponun değiştirilmesi gerekir. Ayrıca tampon kullanımında dikkat edilecek önemli bir husus bulunmaktadır. Tamponun uzun süre içeride unutulmaması gerekir. Bu sürenin uzun olması halinde ciddi sayılan hastalıklar meydana gelmektedir. Kadınlar zorunlu zamanlarda tamponla denize girebilir. Ancak denizden çıktıktan sonra tamponun hemen değiştirilmesi gerekir.


Menopoz dönemi: Yaz döneminde menopoza girmiş olan kadınlar bu süreçte daha fazla sıkıntı yaşamaktadır. Kadında bu dönemin etkisiyle oluşan ateş basmaları sıcaklarla birlikte artış göstermektedir. Bununla birlikte çarpıntı, terleme, ruhsal değişimler yaşanmaktadır. Bu etkiler yaşam kalitesini etkileyecek unsurlardır. Bunların yaz döneminde artması halinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Kadınların ilaç kullanımı sakıncalı olursa bitkisel ürünlerden destek alınabilir. Bu konuda özellikle karayılan otu, ginseng, keten tohumu, soya gibi bitkiler kullanılabilir.


Hamilelik dönemi: Yaz sıcakları geldiğinde hamile olan kadınların daha fazla dikkatli olması gerekir. Bu süreçte hamile olanlar gün içinde en az 3 litre sıvı tüketmelidir. Sıvı alımının dengelenmesi basur, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçecektir. Güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde güneşte kalınmamalıdır. Bu günlerde yüz ve karın bölgesinde güneş nedeniyle kahverengi lekelerin oluşumuna engel olmak için, güneşten korunmaya dikkat edilmelidir. Bunu sağlamak için koruma faktörü yüksek kremler kullanılabilir, şapka ve güneş gözlüğü takılabilir. Giysilerinde açık renkli ve pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Bu süreçte kadınları etkileyebilecek bir sorunda ıslak mayolar nedeniyle oluşan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Sistit oluşumuna engel olmak için, ıslak kalınmamalıdır. Kadınlarda idrarı taşıyan boru daha kısa olduğundan bu sorun oluşabilir. Tedavisi yapılmadığında böbreklere kadar yayılarak, daha ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle daha dikkatli olunmalıdır.


Kadınların yaz aylarında dikkat etmesi gereken konular nelerdir?


  • Deniz ve havuz sonrasında ıslak mayoyla durulmamalıdır.

  • Kalabalık olan saatlerde, suyun hijyeninden emin olmadıkça havuza girilmemelidir.

  • Her gün duş alınması gerekir.

  • Duş sırasında PH değeri nötral olan duş jelleri kullanılmalıdır.

  • İç çamaşırları pamuklu olanlardan seçilmeli ve her gün değiştirilmelidir. Sentetik olan çamaşırlardan kaçınılmalıdır.

  • Dar pantolon giyilmemelidir.

  • Vajina içini yıkamaktan kaçınılmalı, vajinal duş ürünleri kullanılmamalıdır.

  • Ped kullanımı havasız bir ortam yarattığından, günlük olarak kullanılmamalıdır.

  • Vajinada kötü kokulu akıntı, yanma, kaşıntı gibi şikâyetler olması durumunda, mutlaka doktora danışılmalıdır.


Kadınlar bu şartları sağladığında, yaz aylarında yaşanacak rahatsızlıklardan etkilenmezler. Özellikle hamile olan kadınlarda denize ve havuza girmek, gerginliklerin azaltılması için son derece önemlidir. Hamilelik yüzünden oluşan sırt ve bel ağrıları için özellikle tavsiye edilmektedir.

Commenti


bottom of page