top of page

Vajina Estetiği Öncesi ve Sonrası

Sosyoekonomik seviyenin yükselmesi, teknolojinin her alanda olduğu gibi tıp alanında da ilerleme göstermesi sayesinde, ameliyat ve sonrası ile ilgili sorunlar azalmıştır. Bu sayede estetik operasyonları günümüzde hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Vajina estetiği ameliyatları da yaygın şekilde yapılan ameliyatların başında gelmektedir. Vajinanın estetik operasyonları genel olarak, doğum sonrası vajina girişinde yırtık ya da istenmeyen izleri kaldırmak, genişleyen vajinayı daraltmak için uygulanır. Bunun dışında çeşitli doğumlardan sonra vajinanın ön duvarıyla yakın olan idrar torbası sarkmakta ve bu sorun kaynaklı olarak idrar kaçırma problemleri yaşanmaktadır. Vajina arkasında yer alan kalın bağırsağın son bölümü vajinaya doğru sarkar ve bu durumda kabızlık gibi problemler meydana gelir. Tüm bu problemler, cinsel fonksiyon bozukluğu ve psikolojik problemlerin doğmasına yol açar. Cinsel organlarından memnun olmayan ve fonksiyon açısından eksik olduğunu düşünen kadınlar, vajina estetiği ile bu durumu düzeltebilir.



Vajina girişinde ve vajinada bu gibi fonksiyonel sorunları olmayan ancak genital organlarının dış görüntüsünden memnuniyetsiz olan kadınlarda da vajina estetiğine olan rağbet artmaktadır. Bütün bu sebeplerden ötürü, vajina estetiği jinekolojik cerrahide kendine baş sıralarda yer bulmuştur.


Kadın cinsel organlarına yönelik plastik operasyonlar işlevsel olarak ve estetik olarak iki amaçla uygulanır.


Fonksiyonel operasyonlar:

Doğum kaynaklı olarak vajina ön duvarı ya da arka duvarı ya da ikisi beraber genişlemektedir. Kimi zaman vajinadan dışarı çıkabilmektedir. Bunun dışında hastaların bazılarında normal doğum sonrası vajinada sarkması meydana gelmez ancak genişleme olabilmektedir. Bu sebeple de cinsel olarak eşlerin ikisi de mutsuz olabilmektedir. Kadınların bazılarında ise vajina doğumsal olarak geniş bir yapıya sahip olabilir. Bu durumda cinsel ilişkide çeşitli sorunlar meydana gelebilir.


Vajinada genişlik kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Çoğunlukla, hiç doğum yapmamış olan bir kadında iki parmağın girişi müsait olacak kadar geniştir. Vajinada arka ve ön duvarda mevcut katlantılar genişleme oranını arttırmaktadır. Vajina boyu ise yaklaşık olarak 8 cm olmaktadır. Vajina, enlemesi katlantılar sebebiyle uyarılma aşamasında 15-16 cm’e kadar genişleyebilir.


Vajinanın genişlemesine yol açan durumlar:

  • Yapılan doğum sayısının fazla olması,

  • Zor doğumlar,

  • Doğumda yırtılmalar meydana gelmesi ve uygun yöntemle dikilmemesi,

  • Doğum ardından dikişlerde açılma meydana gelmesi,

  • Yaşın ilerlemesi ile birlikte vajinada elastikiyet kaybı meydana gelmesi,

  • İri bebek doğurma,

  • Doğumsal olarak vajina büyüklük.


Bu genişlemelerde hasta oldukça iyi şekilde araştırılmalıdır. Bu genişlemeye yol açan sebep üzerinden tedavi planlanmalıdır. Hafif vakalarda fizik tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Bu yöntemlerden bazıları ise; Kegel egzersizleri, elektrik stimülasyonu, manyetik sandalye gibi yöntemlerdir.


Genişlemesi fazla ve hafif tedavilerle yarar göremeyecek kadınlar ise ameliyata tabii tutulmalıdır. Vajinadaki bu genişleme aşağıdaki durumlara yol açabilir:

  • İdrar kaçırma

  • Gaz ve dışkı kaçırma

  • İdrar torbası ve rahim sarkması

  • Vajinada cinsel ilişki sırasında ya da yürürken ses gelmesi

Bu sorunların biri ya da birkaçı mevcut ise aynı seansta çeşitli yöntemler bir arada kullanılabilir. Bu sayede mevcut olan sorunlar giderilir.


Ameliyat öncesi mevcut olan sorunlar, ameliyat sonrası düzelmektedir.

Bu ameliyatların bazılarında lokal anesteziye başvurulmaktadır. Kadının ameliyat ardından hastanede yatması gerekmez. Bu ameliyatlar oldukça önemli ameliyatlardır. Bu sebeple de doktor ve hastanenin iyi şekilde araştırılması ve iyi şekilde tercih edilmesi gerekir.


Hekimin bu konuda özellikle pelvis taban ve vajinal cerrahi konusunda bilgili olması ve tecrübeli olması oldukça önem teşkil eder.


Bu noktada unutulmaması gereken ilk ameliyatın en önemli ameliyat olduğudur. İkinci ya da üçüncü ameliyatlarda başarı oranından beklentiler düşmektedir. Bu sebeple de ilk başta doktor ve hastane oldukça titizlikle seçilmelidir.


Estetik ameliyatlar öncesi ve sonrası

Estetik operasyonlar çoğunlukla lokal anesteziyle uygulanır. 30-50 dakika arasında tamamlanmaktadır.

  • Nedbe dokusu ve doğum izinin düzeltilmesi:

Doğum aşamasında kesilmiş olan ve dikilen ya da dikilmeyen yırtık bölümlerde nedbe dokusu ya da iz kalmaktadır. Bu durumda vajina görüntüsü eskisi gibi olmaz ve cinsel ilişki sırasında ağrı ve farklı problemler meydana gelir. Küçük bir cerrahi girişimle bu dokular alınır, iz ve reaksiyon meydana gelmeyecek şekilde dikişler kullanılarak vajina girişi eski formuna döndürülür. Bu sayede vajina eski formuna geri döndürülebilir.

  • Klitoropeksi:

Klitorisin üzerindeki deri, klitorisi gizleyebilir. Bu sebeple de kadının orgazm sorunları meydana gelir. Bu problemde, deri ameliyatla alınmaktadır. Bu sayede klitoris ortaya çıkar. Bu sayede kadının ameliyat öncesi yaşadığı cinsel problemler, ameliyat sonrası ayrılır.

  • Labiaplasti:

Kadınlarda iç dudakların çok büyük olması en yaygın olarak karşılaşılan durumlardan biridir. İç dudakları fazla büyük olan kadınlar giysi giyerken zorlanmaktadır.

Bunun dışında bisiklete ve at binerken ağrı duyulabilir. İdrar ve adetle ilgili hijyenik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Normalde iç dudakların temel işlevi vajinayı kapatmaktır. Yabancı cisim ve mikroorganizmaların girilmesi engellenir. Bu sayede cinsel ilişkide gereken kayganlık sağlanmış olur. Kadınlardan bazılarında vajina girişinde sarkan iç dudaklar hoş olmayan bir görüntüye yol açar.

Oldukça pratik olarak yapılan bu operasyonda, fazla dokular fonksiyonel olarak hasar görmeyecek şekilde düzeltilir. Bu işlemde iz kalmaz. Bu sayede ameliyat öncesi psikolojik ve fonksiyonel olarak bozuk olarak ve cinsel açıdan olumsuzluklara yol açan bu durum, ameliyat sonrası düzelmektedir.

  • Pubis ya da büyük dudaklara yağ enjeksiyonu:

Kadınların bazılarında aşırı zayıflığa bağlı olarak ya da yaşın ilerlemesi kaynaklı olarak vajina dış dudaklarının yağ dokusunda zayıflama meydana gelebilir. Bu durumda mons pubis adı verilen iki kasığın arasında ve vajinanın üzerindeki tüylü alanda bulunur. Aynı şekilde dış dudaklarda farklı faktörlere bağlı olarak incelme meydana gelebilir. Bu tarz sorunlarda hastanın farklı bölgelerinden bir miktar yağ dokusu temin edilir. İlgili bölgelere enjekte edilerek dış görüntüde estetik sağlanır.

Comments


bottom of page