top of page

Tüp Bebekten Korkmayın!

Tüp bebek tedavileri kısırlık için en etkin yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat çeşitli yanlış bilgiler ya da inanışlar sebebiyle tüp bebek tedavilerinden çekinme durumu söz konusudur. Tüp bebek gebeliklerinin ya da tüp bebek tedavi ile dünyaya gelen bebeklerin, normal gebeliklerden daha farklı olduğu düşünülür. Fakat bu inanış tamamen yanlıştır. Tüp bebek gebelikleri ve normal gebelikler arasında herhangi bir fark yoktur. Tüp bebek tedavisinin normal gebeliklerden tek farkı, gebeliğin oluşma aşamasıdır. Çocuk sahibi olmak konusunda sorun yaşayan çiftlere, tıbbi yardımda bulunur ve bu sayede gebelik oluşturulması sağlanır. Bu aşamadan sonra normal gebelik ve tüp bebek gebeliği arasında herhangi bir fark bulunmaz.



Tüp bebek tedavisine başlamayı düşünen ancak ilaç tedavisinden korkan anne ve baba adayları, bu ilaçların menopoza sokacağı ya da kanser yapacağı endişesi duyar. Anne ve baba adayları hormon ilaçları sebebiyle çeşitli yan etkileri uzun vadede yaşayacağından korkar. Ancak bu konuda yapılan sayısız araştırma ortaya koymuştur ki, kullanılan ilaçların uzun vadede herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Ciddi yan etkilerin yaşanması söz konusu değildir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, vücudun kendi ürettiği hormonlar ile aynıdır. Ancak tedavide gebeliğin sağlanması için bu hormonların daha fazla salgılanmasına ihtiyaç duyulur. Bu sebeple de vücutta salgılanandan daha yüksek oranlarda hormon takviyesi yapılır.


Kullanılan ilaçların kilo aldırma ya da kansere sebep olma gibi etkileri mevcut değildir. Kilo alma endişesi özellikle kadın hastaları oldukça korkutur. Ancak kullanılan ilaçlar sebebiyle vücudun su tutma oranında artma meydana gelir. Ancak bu kısa vadede bir etkidir. Tedaviden sonra düzelecektir. Bu sebeple de kilo alma gibi bir konu söz konusu olmaz. Aynı şekilde yumurtalık kanseri ya da meme kanserine kullanılan ilaçlar dolayısı ile yakalanmak söz konusu değildir.


Tüp bebek tedavilerinde anne ve baba adaylarının en çok korktukları bir diğer düşünce ise; tedaviden olumlu yanıt alamamaktır. Tedaviden olumlu yanıt alamadıkları zaman nasıl bir ruh hali içine gireceklerini düşünüp endişe duyarlar. Bu sebeple de tedaviyi ertelerler. Ancak tedavinin ertelenmesi, zamanın geçmesi ve kadının yaşının ilerlemesi demektir. Bu sebeple de başarı oranı düşer, çiftin korktuğu başarısızlık durumunun yaşanma riski artar. Tüp bebek tedavisi diğer yardımcı üreme yöntemlerine göre daha maliyetli olabilen bir tedavi biçimidir. Maddi endişelerden dolayı da tedaviye uzak duran anne ve baba adayları bulunur. Ancak SGK tedavi masraflarının bir bölümünü karşılamaktadır. Tedavi, artık eskisi kadar ulaşması zor ve masraflı bir tedavi olmaktan çıkmıştır.


Tüp bebek ve normal gebelik arasında fark yoktur!

Tüp bebek tedavisi ile kısırlık sorunundan mustarip çiftler bebek sahibi olabilmektedir. Fakat teknolojinin tüp bebek alanında özellikle oldukça rahat ve etkin kullanılabilmesi, ilaç tedavilerinin geliştirilmesi ve yeni yöntemlerin çıkması göz ardı edilerek, çiftler yetersiz bilgi sebebiyle tüp bebek tedavisinden çekinir. Özellikle de tüp bebek tedavisi sonucu dünyaya gelecek çocuklarının, normal gebeliklerden farklı olabileceği endişesi taşır. Bu sebeple de tüp bebek tedavisine başlamazlar. Ancak iki gebelik arasında da herhangi bir fark yoktur. Çiftlerin büyük bir kısmı bu konudan oldukça korkarlar. Ancak tüp bebek tedavisinde en sağlıklı embriyolar anne adayına transfer edilir. Bu sebeple de normal gebeliklerden daha sağlıklı olabileceği dahi söylenebilir.


Tüp bebek ilaçları kanser yapmaz!

Anne ve baba adaylarından bazıları ise tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların zararlı olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle de tüp bebek tedavisine karşı ön yargılı yaklaşmaktadır. Ancak tedavide yumurta geliştirme amacı ile kullanılan ilaçların herhangi bir zararı yoktur. Bu konuda yapılan sayısız çalışma ve araştırma da bu durumu kanıtlamaktadır. Kullanılan ilaçların kansere sebep olması söz konusu değildir. Yumurtalık kanserine yakalanma riski çocuk yapmayan kadınlarda daha fazla olmaktadır. Bu duruma yol açan kısırlık tedavisi değildir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Bunlar:

  • Ruh halinde meydana gelen değişimler

  • Alerjik cevaplar

  • Karın ağrısı

  • İshal, kusma ve bulantı

  • Enjeksiyon uygulanan bölgede kızarıklık

  • Vücutta ödem

  • Baş ağrısı

  • Göğüste hassasiyet

  • Ateş basması

  • Yorgunluk, halsizlik

  • OHSS


Neden tüp bebek tedavisi tercih etmeliyiz?

Yardımcı üreme yöntemleri arasında en yaygın olarak kullanılan, tüp bebek tedavisidir. Kısırlık sorunundan mustarip anne ve baba adayları, alternatif her türlü tedaviyi denemelerine rağmen gebelik sağlayamaz ise, tüp bebek tedavisine başvurmalıdır. Çifte hangi yöntemle tedaviye başlanacağı ise çeşitli araştırmalar sonucunda belirlenir. Çiftin kısırlık sebebi, ne zamandır kısırlık sorunu yaşandığı, kadının yaşı gibi faktörlerle tedavi şekli belirlenir.


İlk olarak tüp bebek tedavisinden önce aşılama gibi farklı yöntemler denenebilir. Doğrudan olarak tüp bebek tedavisine başlayan çiftler çoğunlukla ileri yaştaki anne adayları ve açıklanamayan kısırlık tedavileridir. Tüp bebek tedavisi, en güvenilir yardımcı üreme yöntemidir. Bunun yanında başarı oranlarının en yüksek olduğu tedavidir.

Comments


bottom of page