top of page

Tüp Bebekte Karşılaşılan Sorunlar

Tüp bebek tedavilerinde hastaların hepsi tedaviye aynı yanıtı vermez. Tüp bebek tedavisi sırasında oluşan sorunlarla, uygulanan tedavi sona erdirilebilir. Bunun yanında folikülün oluşmaması da, tedaviyi sona erdiren bir nedendir. Yumurtalara aşırı miktarda verilen ilaçlarda tedaviyi iptal ettiren bir durumdur. Tedavinin sona erdirilmesinden sonra, çiftler yeniden değerlendirmeye alınarak tedavi yeniden başlayabilir. Yeni tedavilerde aynı sorunlar tekrar yaşanmayabilir.Tedaviyi yaptıran çiftler için aileyi tamamlayan bir unsur olarak kabul edilen çocuğun, tüp bebek tedavisindeki sorunlar nedeniyle elde edilememesi, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanması aileleri manevi açıdan yıkan bir etkendir.


Tüp bebek tedavisinde oluşabilen sorunlar nelerdir?

  • Anne adayında yumurta olmaması: Bu sorun genellikle anne adayının ileri yaşlarda olması halinde yaşanabilir. Bunun sebebi yumurta kapasitesinin az olması nedeniyle, foliküller yeteri kadar olgunlaşsa bile, yumurtaların toplanma aşamasında yumurta elde edilemeyişidir. Bu sorunda tüp bebek tedavisi sona erdirilir.

  • Döllenmenin olmaması: Olası sorunlardan biri olan döllenmenin olmaması, sağlıklı yumurtanın ve spermin kullanılmasına rağmen embriyo elde edilememesidir. Meniden elde edilmiş olan spermlerin yumurtaları dölleme şansı % 75 kadar olur. TESE yöntemi kullanılarak elde edilen spermler ise yumurtayı % 55 oranında dölleyebilir. Bu sağlanamadığı takdirde embriyo transfer işlemi sona erdirilir.

  • Transfer sırasında yaşanan sorunlar: Bu sorun bazı hastaların rahim yapısında meydana gelmiş bozukluklardan dolayı embriyo transfer işleminin gerçekleştirilememesidir. Eğer bu sorun varsa, gebelik oranı oldukça düşmektedir.

  • Hiç spermin olmaması: TESE yöntemi kullanıldığında, her erkekte sperm bulunamayabilir. Eğer sperm elde edilemezse, tüp bebek tedavisi sona erdirilir.

  • Gebelik testi öncesinde kanamanın olması: Test öncesinde kanama meydana gelmesi, gebeliğin olmadığı anlamını taşıyacağından, tüp bebek tedavisi iptal edilir.

  • Yumurtaların aşırı uyarılması: Bu sorun tüp bebek tedavisi sırasında sıkça yaşanır. Bu sorun genellikle polikistik over hastalarında oluşmaktadır. Yumurtaların aşırı uyarılması sonucunda, kullanılan ilaçlar azaltılmalıdır. Bunun yanında ilaç kullanılmasına bir süre ara verilmelidir. Yumurtalarda aşırı uyarılma olma durumunda pıhtılaşma sorunları, kişide nefes alışverişinde zorlanma, karında ağrı ve şişkinlik, yumurtalıklarda aşırı büyüme, idrarda azalma, göğüs boşluğunda ve karında sıvı toplanması izlenir.



Tüp bebek tedavisinin sorunlar nedeniyle sona erdirilmesi halinde

Çiftlerin bebek sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisine başlaması, ancak bunun sonucunda farklı etkenlerden dolayı başarısız tüp bebek denemesi yaşaması halinde, bunun çiftler için son derece üzücü olduğu bilinmektedir. Bu tedavinin yapılması çiftleri hem manevi, hem de maddi açıdan zorlayan bir durumdur. Ancak yaşanan bu başarısızlık sonrasında, çiftlerin ümitsizliğe kapılmaması gerekir. Yapılan ilk uygulamanın sonrasında başarısız olunması durumunda, bundan sonra yapılacak denemelerde yine başarısız olunacağını düşünmemek gerekir. Çünkü yapılan ilk dört denemenin başarı şansı eşittir. Çiftler öncelikle tüp bebek tedavisine başladıklarında, başarı şanslarının % 60 olduğunu kabul etmelidir. Buna bu bakış açısıyla bakıldığında, uygulanacak tedavi sonrasında yaşanan başarısızlıklar doğru bir bakış açısıyla karşılanabilir.


Tüp bebek tedavisinde doktor ile iletişim

Tüp bebek, çiftlerin ikisine ait üreme hücrelerini, dış koşullarda döllenme işlemini gerçekleştirmektir. Erkek ve kadından alınan üreme hücreleri 48 saat bekletilmekte, döllenmiş yumurtalar kadın rahmine yerleştirilmektedir. Tüp bebek, klasik yöntemler ile uzun süre gebe kalamayan kadınlara uygulanmaktadır. Tüp bebek ile başarı uygulamaları günümüzde %70-80’e çıkmıştır. Fakat tüp bebek tedavisine başlandığı zaman doktor ile hiçbir şekilde iletişimi kesmemek gerekmektedir.


Kadınlar çocuk sahibi olabilmek için büyük uğraşlar vermektedir. Tüp bebek uygulaması 3-4 haftalık bir tedavi sürecidir. Ve tedaviyi gerçekleştiren doktorun çok dikkatli bir şekilde bu yöntemi uygulaması gerekmektedir. Bu tedavi uygulamasında doktorun verdiği bilgiler doğrultusunda hareket edilmelidir. Doktorun verdiği bütün talimatları yerine getirmek, tüp bebek tedavisini %70-80 olumlu hale çevirmektedir.


Doktor hasta iletişiminin önemi

Tüp bebek döneminde doktor ile iletişim büyük önem taşımaktadır. Grip, baş ağrısı gibi hastalıklarda ilaç kullanılması gerekiyorsa mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi süreci içerisinde anne adayı kesinlikle sigara ve alkol kullanmamalıdır. Ayrıca gebeliğin devamında da alkol ve sigara tüketilmemeli, eğer ciddi bir bağımlılık varsa mutlaka doktor ile görüşülmelidir. Herhangi bir ilaç kullanılacaksa dozunu doktor belirlemeli, anne adayları kendi isteklerine göre ilaç kullanmamalıdır. Anne adayının evde uygulanacak iğne ya da ilacı varsa mutlaka tam zamanında uygulanmalı ve doktorun talimatlarına uyulmalıdır. Ayrıca tüp bebek döneminde doktor ile iletişimin önemi sadece gebe kalma sürecine kadar değil, gebelikten sonra da mutlaka doktor ile iletişim sağlanmalıdır.


Gebelik döneminde doktorun talimatları çok önemlidir. Verilen bilgiler eksiksiz olarak hafızaya kazınmalı, gebelik döneminde çok dikkatli olunmalıdır. Diyet ve egzersiz konuları doktora danışılmadan yapılmamalıdır. Gebeliğin hiç beklenmedik zamanlarında çok hafif kanama dahi olsa mutlaka doktorla iletişim kurulmalıdır. Tüp bebek döneminde doktor ile iletişim bağını koparmamak gerekmektedir. Gebelik döneminde, normal gebeliklere göre daha fazla hijyene dikkat edilmelidir. Baş ağrısı, yüksek ateş gibi rahatsızlıklar gebelikte birçok probleme yol açabilmektedir. Bu sebeple mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktor muayenelerine zamanında gidilmeli, istenilen tahliller zamanında yapılmalıdır. Gebelik döneminde yapılacak diyetlere kesinlikle doktordan onay alınmadan başlanmamalıdır.

コメント


bottom of page