Tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm hücreleri klasik tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemiyle döllendirildikten sonra belirli sayıda embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir. Bu işlem, embriyo transferidir. Transferin gerçekleştirilmesinden 12 gün sonra, gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için kanda gebelik testi yapılır.
Embriyo transferi ne zaman yapılır?
Yumurta ve sperm hücresinin döllenmesinden 3 ya da 5 gün sonra embriyo transferi yapılmaktadır. 3 gün sonra embriyolar genellikle 4-8 hücreleri formdadır. 5. Gün transferinde ise embriyonun içi boşluklu olur. Bu durumda embriyo artık blastokist halini almıştır. Çeşitli durumlarda 5ç. Gün embriyo transferi yapılabilir.
Embriyo transfer işlemi ne kadar sürer?
Embriyo transferi, tüp bebek aşamalarında en kısa sürede tamamlanan aşamadır. Yaklaşık olarak 5 dakikada tamamlanır. Anestezi uygulanmaz. Ancak transferi yapacak olan uzmanın bilgisi, tecrübesi ve başarı oranları oldukça önemlidir. Transferden sonra hasta bir iki saat dinlenir ve ardından evine gidebilir.
Embriyo transferi nasıl yapılır?
Embriyo transferinde hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır. Ardından gerekli hazırlıklar yapılır ve spekulum yerleştirilir. Rahim ağzının özel sıvılarla temizlenmesinden sonra embriyolog tarafından getirilen embriyolar, ince bir katater aracılığı ile rahim içine transfer edilir. Transfer edilen embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik riski oluşmaktadır. Bu sebeple de embriyo transfer sayısına yasal kısıtlama getirilmiştir. 35 yaşından küçük olan ve ilk iki tüp bebek denemesi olan kadınlar için yalnızca bir embriyo transferine izin verilir. Diğer durumlarda da yalnızca 2 embriyoya transferine izin vardır.
Embriyo dondurma ve dondurulmuş embriyo transferi:
Embriyo transferinden yalnızca bir embriyonun transfer edilmesine izin verilir. Bu sebeple de geriye iyi kalitede embriyolar kalabilir. Kalan bu embriyolar, dondurulabilir ve ileride kullanılmak üzere saklanabilir. Bu sayede yeniden tüp bebek tedavisinin uygulanması gerekirse, yumurtalıkların geliştirilmesi ve yumurta toplama aşaması olmadan tedavi gerçekleştirilebilir.
Embriyo transferinden sonra gebelik testi (hamilelik testi) ne zaman, kaçıncı gün yapılır?
Embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Tüp bebek tedavisinde gebelik testi, her sağlık merkezinde uygulanan rutin kanda gebelik testidir. Bu sebeple de çiftin tüp bebek merkezine gitmesine gerek yoktur. Sağlık ocaklarından ya da diğer sağlık kuruluşlarından da test yaptırılabilir.
Ultrason ne zaman yapılır?
Yapılan gebelik testinde hamilelik olduğu tespit edilirse, testten 2 hafta sonra ultrason uygulanır. Gebelik testinin yapıldığı dönemde gebelik kesesi henüz ultrasonda görülemeyecek kadar küçüktür. Bu sebeple de 2 hafta sonra ultrason kontrolleri yapılır.
Embriyo transferi sonrası kanama, akıntı, ağrı normal midir?
Embriyo transferinden sonra kadın hafif lekelenme tarzı bir kanama görebilir. Bu kanama kendiliğinden kesilecektir. Ancak kanamanın çok fazla olması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Bununla beraber hafif kasık ve bel ağrısı da meydana gelebilir. Ancak bu durumlarda doktor önerisi ve bilgisi dışında hiçbir ağrı kesici ya da ilaç kullanılmamalıdır.
Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki yasak mıdır?
Embriyo transferinden sonra çeşitli durumlar sebebiyle çifte cinsel ilişki yasaklanabilir. Bu konuyla ilgili doktor, çift için en uygun öneriyi verecektir. Transferden 12 gün sonra şayet gebelik olduğu anlaşırsa ve gebelik riskli değilse, cinsel ilişki serbesttir. Ancak gebeliğin riskli olduğu durumlarda çiftin cinsel ilişkide bulunmaması tavsiye edilebilir.
Embriyo transferinden sonra gebelik haftası nasıl hesaplanır?
Gebelik haftasını hesaplamak adına, embriyo transferinin yapıldığı tarihten itibaren haftalar sayılmalıdır. Ardından çıkan sonuca 2 hafta eklenir. Bu sayede tahmini gebelik haftası hesaplanabilir.
Embriyo transferinden sonra yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Anne adayı yoğun stres altında kalacağı ortamlardan uzak durmalı.
Egzersiz ve spor gebelik testine kadar ertelenmeli.
Bol bol dinlenilmeli, doğada yürüyüşler yapılmalı, anne adayının sakin kalması ve strese girmemesi için uygun etkinlikler yapılmalı.
Transferden sonra banyo yapılmamalı, duş alınmalıdır. Duşlar ayakta yapılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon riski meydana gelebilir.
Anne adayı enfeksiyon kapabileceği ortamlarda bulunmamalıdır.
Şehirlerarası yolculuklar yapılabilir ancak uzun yolcuklar anne adayını yoracağından tavsiye edilmez.
Comments