top of page

Tüp Bebek Zor Bir Tedavi mi?

Tüp bebek tedavisi, tıbbi olarak zor bir tedavi yöntemi değildir. Hastaların günlük işleri aksamaz, eşler hayatlarına devam edebilir. Tüp bebek tedavisinde yapılan işlemler ağrısız ve acısızdır. Hastanede yatmaya gerek olmadan tedavi ve kontrollerden sonra evinize gidebilirsiniz. Günümüz teknolojisi ve koşullarında tedavi süreci zorluklar en az seviyeye indirilmiş, ağrısız, acısız bir sistem hastalara sunulmuştur. Bu nedenle her ne kadar sıfır rahatsızlık güvencesi verilmese bile normal hayatı fiziksel açıdan etkilemeyeceği bilinmelidir. Tüp bebek tedavisinin tek zorluğu psikolojik açıdan olabilir. Sonuç olarak tüp bebek tedavisi yeni tıp teknikleri ve gelişmeleri sayesinde ağrısız ve acısız oldukça konforlu rahat bir tekniktir.


Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla gebelik sağlanamadığı durumlarda tıbbın yeni tekniklerini kullanarak bebek sahibi olmak isteyen çiftler için vazgeçilmez bir tedavidir. Bu tedavi: kadın üreme yolu olan yumurtalıklarla erkek üreme yolu olan spermlerin doğal yollarla döllenmediği durumlarda laboratuvar ortamında bu olayı gerçekleştirmeyi amaçlar.


Bu tedavide kadın ve erkek üreme hücresi  vücut ısısına uygun bir ortamda 2 gün bekletilir. Bu süre içerisinde yumurtaların yaklaşık olarak %50’sinde döllenme meydana gelir. Döllenen yumurtalar son olarak hastanın rahmine yerleştirilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin ardından kadınların yarısında gebelik gözlenmektedir fakat bu gebeliklerden bazıları düşük riski altında olabilir ve ya düşük olabilir. Bu tedavinin de birden çok yöntemi bulunmaktadır. Bunlar toplamda 5 farklı yöntemdir. Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler adet dönemlerinin 2. Günü ve ya 3. Günü tedaviye başlamalıdırlar. Öncelikle ultrasonda bakılan yumurtalıklar bir sorun görülmediği  takdirde kandaki östrojen seviyesine bakılmasıyla devam eder. Tedavi uygun görülmüşse hastanın yaşı, kısırlık nedeni, yumurtalık seviyesine göre uygun yöntemlerden bir tanesi seçilerek tedavi sürecine girilir ve yumurtalıklar için hormon tedavisine başlanır. Bu işlemler sürerken hasta belirli aralıklarla ultrasona belli belli birkaç teste sokulur.


Tüp bebek yöntemleri şunlardır:


Tüp Bebek Aşamaları

*Yumurta Gelişimi:-Bu süreçte yumurtaya verilen hormon ilaçlarının etkisi gözlemlenir ve buna göre ilaç dozajında artış ya da eksiltmeye gidilebilir.- Foliküllerin büyümesi ve östrojen seviyesi belirlenmesi yumurta çatlatma ve toplama dönemi için en büyük bilgi kaynağıdır.-Bu işlem 10 ile 15 gün arasındadır.- Hastamıza çatlatma iğnesi ardından geçen 36 saat sonrası yumurta toplama işlemi uygulanır.


*Yumurta Toplama İşlemi:-Bu işlemin ağrılı geçmemesi açısından işlem anestezi altında meydana getirilir.– Transvajinal ultrasonografi ile yapılır.-Bu işlemde yumurtalıkların içerisinde bulunan sıvılar toplanarak içerisinde yumurta oluşup oluşmadığına bakılır. Eğer yumurta oluşmuş ise alınırlar. Yumurta oluşumu gözlenmemiş ise sıvı yardımıyla folikül içinde kalmış olabilecek yumurtalara ulaşılmaya çalışılır.-Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir.-İşlemin ardından hasta 1 saat süreyle kontrol altında tutularak günlük yaşantısına ve evine dönebilir.-Bir sonraki işlem döllenme işlemidir ve foliküllerden alınan olgun yumurtalar seçilerek döllenmeye gidilir.


*Döllenme İşlemi:  -Olgun yumurtalar seçildikten sonra yumurta toplama gününde baba adayından alınmış spermlerle vücut dışında yani laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir.-Bu işlem sperm ve yumurtayı kendi haline bırakma gibi klasik bir yöntemle yapılacağı gibi bir de döllenme şansını arttırmak amaçlı bir diğer yöntem olan mikroenjeksiyon işlemi de uygulanabilir.-Döllenen yumurtalar özel kültür ortamında gözlenerek uygun hale geldikleri zaman en kalitelisi seçilerek rahme transfer gerçekleşir.


*Embriyo transferi: -Ağrısız ve acısız bir işlemdir.- Öncesinde rahim ağzı özel birtakım sıvılar ile temizlenir ve transferin gerçekleşmesinin ardından hasta, hastaneden çıkış yapabilir. Ardından ise bekleme süresine geçirilir.-Transferin üstünden 2 hafta geçmesi ile birlikte hastaya gebelik testi uygulanır.


Embriyo transferi sonrası

Embriyo transferi yapılmasından hamilelik testine kadar geçen süreç psikolojik açıdan biraz sancılı geçebilir. Çünkü hastamız gebe olup olmadığı konusunda sürekli bir endişe halinde olacaktır. Size tavsiyemiz bu 2 hafta sürecinde sakin kalmak ve kendinizi iyi ya da kötü olabilecek herhangi bir durum için hazırlamanızdır. Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de olumlu ya da olumsuz sonuçlar alabilmek mümkündür. Yine de bilinmesi gereken ve araştırılmaya sokulmuş bir konu var ki tüp bebek tedavisinin en iyi sonucu 2. ya da 3. denemede verdiğidir.


Bu süreçte; kendinizi  yoğun strese maruz bırakmak, istemediğiniz sonuçlar almanıza neden olabileceği gibi farklı hastalıklarınızı da tetikleyebilir.

Kendinize yeni hobiler edinip sakin davranınız. Dikkatinizi farklı bir alana odaklamanız sizin için faydalı olacaktır.*Test sonucu sizi vazgeçirmesin. Denemekten vazgeçmeyin. Test sonucunda gebe olmadığını öğrenen hasta ve eşi ümitsizliğe kapılıp çocuk sahibi olamayacaklarını düşünebilirler ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında maddi olarak da kayıp yaşayan çiftler bekleme sürecinden daha zor bir evreye girerler ve böylece hemen neden tüp bebek tedavisi başarısız oldu sorusuyla hekimlerine giderler.



Tedaviye Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken en önemli iş, aileye başarı oranı ve başarısızlık oranlarından bahsetmektir.


İlk deneme başarısızlıkla sonuçlanırsa 2. denemeye başlanabileceği ve böylece olumlu cevaplar alınabileceği aileler tarafından bilinmelidir.


Tüp bebek zor bir tedavi değildir, hastaların psikolojik durumları esas zorluğu oluşturmaktadır.

Hastaları tüp bebek tedavisindeki psikolojik durumları çok daha fazla etkilemektedir. Tedavinin asıl zorluğu da buradadır. Normal şartlarda tedaviye başlayan her çift bilir ki asla %100 başarı yoktur. Buna rağmen çift kendini başarıya şartlayabilir, bu durumda da hayal kırıklığı yaşayabilir. Tedavi sonrası hamile kalmak da kalmamak da çok normal sonuçlardır. Hastaların kendilerini umutsuzluğa sürüklememesi gerekir. Zaten çoğu hasta için hamile kalmamak daha olası bir sonuçtur. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alınarak aslında tüp bebek tedavisinin sadece bir deneme yöntemi olduğu bilinmelidir. Başarısız denemeler sonucu umutsuzluğa kapılmak yerine yeni denemeler için biraz daha umutlu olmak gerekir.


Kadının doğurgan kalmasının da belli bir yaşı ve süresi vardır genç yaşlarda yapılabilecek her türlü deneme sonuna kadar yapılmalıdır ki verimini kaybetmiş bir yaşta anne olmak için harcanan çabalar daha da üzücü olabilir.


Tüp bebek tedavim neden başarıya ulaşmadı?

Bu soru genel olarak, ”kaliteli embriyoların transfer edilmesine rağmen neden başarısız olduk?” olarak karşımıza çıkar.  Bu soru, tedavinin başlamasından beri araştırılan konulardan biridir. Halen tedavideki tüm teknolojik araştırmalar, ”nasıl en iyi embriyoyu saptayabiliriz?” üzerine kuruludur. Bu konuda araştırmalar ve yeni teknolojiler tüm imkanlarıyla önümüzdedir. Günümüzde embriyo seçimlerine genel olarak görünümlerine bakarak karar verilmektedir. Bizim gerçekten çok iyi durumda olduğunu düşündüğümüz embriyolar en fazla %70 oranında iyi olup geri kalanında hatalı olabilir, bu nedenle vücut eksik bulduğu embriyoyla gebeliğe izin vermez. Zaten doğal yollarla da her istediğimizde gebelik oluşmama nedeni budur. Vücudumuz bizden tonlarca ince bir analiz yeteneğine sahiptir bu nedenle biz ne kadar yeterli olduğunu düşünsek de hata payı olan embriyoları seçmiş olabiliriz. Tabi ki embriyolar dışında da tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlar doğurmasının nedenleri vardır: Hastanın rahim zarının bebeğin tutunması için yeterli olmaması  gibi durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebeliğe engel teşkil edebilir.


Tüm bunların sonucunda 3 denemeden sonra hala gebelik mevcut değilse bazı özel testlerde sorun iyice araştırılmalıdır. Sonuç olarak tüp bebek tedavisi yeni tıp teknikleri sayesinde ağrısız ve acısız oldukça konforlu rahat bir tekniktir. Yalnızca belirttiğimiz üzere tedaviyi zor kılan zorlaştıran hazır olmayan psikoloji ve travmalardır. Bu süreci sevdiklerinizle ve umutsuzluğa kapılmadan atlatmanızı tavsiye ediyoruz.

Comments


bottom of page