top of page

Tüp Bebek Yasası


Tüp bebek yöntemi, normal yollardan hamile kalamamış bayanlar ve aynı şekilde çocuk sahibi olmak için yıllarca uğraşmış ancak başarılı olamamış çiftler için, “belirli şartlar altında olması kaydı ile” uygulanması son derece risksiz, acısız ve doğal bir işlem olduğu kadar, aynı zamanda yasal olarak da ülkemizde herhangi bir zararlı durum içermemesinden kaynaklı uygun bir bebek yöntemidir. Bu yöntem normal koşullardaki bir beraberliğin ardından, spermin yumurtayla döllenip rahimde tutunması ile oluşurken, tüp bebek yöntemindeki tek farkı ise normal koşulda döllenememiş ama herhangi bir sağlık problemi de olmayan bireylerin yumurta ve sperm hücrelerini laboratuvar koşullarında dölleyerek rahme geri yerleştirilmesi işlemi olarak basit ve küçük bir destekleyici olarak düşünülebilir. Bu koşullar altında ne anne ne baba adayı, fiziksel açıdan da psikolojik açıdan da herhangi bir zarar görmediği gibi, başarı oranının bazı koşullara bağlı olarak %60’lara çıkabildiği bir yöntemdir. Son yasal düzenlemeler ile de tüp bebek yöntemi için geliştirilen bazı kurallar mevcuttur ki bunlar; anne adayının minimum 23, maksimum 39 yaş aralığında olması, normal tedaviler ya da normal koşullarla çiftin çocuk sahibi olamadığının kanıtlanmış olması, son üç sene içerisinde herhangi bir tedaviden sonuç alınamadığının belgelenmesi, tedaviyi yapacak olan tıp merkezinin sağlık kurumu ile bağlı olması gibi koşullar olarak sıralanabilir.

 



Tüp Bebek Yönteminde İki Bebek Arasındaki Süre Önemli midir?

Tüp bebek yöntemi, anne ve baba adayının hem psikolojik hem maddi hem de fiziksel sağlık koşullarının uygun olması gerekliliğini taşıdığı için, bu yöntemin uygulanması için belirlenen süre aralıkları ve zamanlamaları, doktorun vereceği karara göre şekillenmeli aksi takdirde yapılacak bir uygulama anne sağlığı açısından riske tabi olabilir. Bu yöntemin ilk uygulamada çoğu zaman başarı sağlanamadığı ve ilerleyen süre içerisindeki diğer denemelerde başarılara ulaşıldığı bilindiği için yöntemi sadece bir kez deneyerek vazgeçip geçmemeye karar vermek ne kadar gereksiz olacaksa, arka arkaya beklemeden yapılacak bir tedavi uygulaması da bir o kadar gereksiz ve üstelik anne açısından çeşitli fizyolojik rahatsızlıklara da sebep olacak boyutta olmaktadır. Bu sebeple her deneme arasında da, 2 tüp bebek arasında da beklenilmesi gereken bir süre mutlaka vardır ve bu süre her ne kadar hastadan hastaya değişse de ortalama olarak düşünüldüğünde 1 buçuk 2 ay kadarlık bir süreçtir. Çiftler bu zaman aralıkları ile ve tabiî ki uzman hekimin uygun gördüğü zamanlamaya da bağlı kalarak belirli aralıkla, maddi durumu da elverişli ise birçok kez bu yöntemi denemelerinde bir sakınca yoktur.

 

Tüp Bebek Yönteminde Başarılı Olunmasını Etkileyen Yaş Faktörü En Fazla Kaç Olabilir?

Tüp bebek yöntemi her ne kadar dış ortamda bir döllenme sağlanması olarak kısaca tanımlanabilse de, aslında gebelik öncesi ve süreci olarak ele alındığında, normal bir hamilelikten çok farkı olmayan, tamamen doğal koşullarda ilerleyen ve başarısını tıpkı normal koşullarda hamile kalmış bir bayanın her ne kadar psikolojik ve fizyolojik sağlığı etkin ise, tüp bebekte de aynı derecede etkendir. Tabiî ki fizyolojik sağlık denildiğinde de akla ilk gelen anne yaşı olmaktadır ki bu durum; annenin vücudu ne kadar sağlıklı olursa olsun, doğurganlık seviyesi, hormon, adet ve yumurtlamaya bağlı durumların da etken olmasından dolayı yaş faktörü önemlidir. Şimdiye dek yapılan uygulamalardan toparlanan veriler doğrultusunda da bu yaş sınırının en az 23 yaş, en fazla ise 39 yaş olduğu en ideal aralık olarak düşünülmektedir. Ancak her ne kadar 20’li yaşlar tüp bebek için en uygun, 30’lu yaşlar orta seviyede uygun ve 39 sonrası başarı ihtimali çok düşük veya uygun değil olarak düşünülse de, istisnai durumlar da yok değildir.

 

Tüp Bebek Tedavisi Boyunca Hastanede Yatmak mı Gerekir?

Tüp bebek tedavisi ayakta yapılan işlemler altında geçer ve son derece kolay ve basit uygulamalardan oluşur. Tüp bebek tedavisi birkaç aşamada gerçekleşmekte ve ilk aşama olarak gerekli tahlillerin yapılmış olması ve bu tahliller doğrultusunda anne adayının gerekli görülen medikal ilaç takviyesi alması sağlanır. Sonraki aşamalarda yumurtaların gelişmesi ve toplanması, embriyo oluşumu, embriyonun gelişim süreci ve anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemleri ile devam eder ancak bu sıralamaların hiçbirinde anne adayının hastanede yatması gerekmediği gibi, sadece gerekli olan rutin kontroller sırasında sadece hastaneye gelmesi yeterli olacaktır.

 

Tüp Bebek Tedavisi Toplumda Nasıl Algılanmaktadır?

Tüp bebek tedavisi, öncelikle bebek sahibi olamayan çiftlerin, normal yolla bebek sahibi olmayı denemiş ancak başaramamış olan çiftlerin bebek özlemlerine çare olan, son derece acısız, ağrısız, risksiz ve tamamen yasal olan bir bebek sahibi olma yöntemidir. Doğal bir süreçten oluştuğunu ve bu sürecin hiçbir aşamasının normal bir gebelikten farklı olmadığının da bilinmesi önemlidir. Çünkü bu bilgilerin bilinmiyor olması ya da özellikle kırsal kesimlerdeki kişilerce, yurt dışında yaygın olarak uygulanan donasyon işlemiyle karıştırılıyor olması toplumsal bir baskıyı da beraberinde getirmektedir. Ancak donasyon uygulamasına göre tüp bebek yönteminde, asıl anne ve baba adayı dışında 3.bir kişinin yumurtası ya da spermi söz konusu olmadığı gibi, başarılı bir tedaviden sonra sahip olunan çocuk %100 olarak gerçek anne ve babanın hücreleriyle oluşturulmuş olunur. Donasyon tedavisi ise zaten ülkemizde yasal olmadığı gibi, yumurta ve spermde hasar olan kişilerin “rızası dâhilinde” 3. bir kişiden destek alınarak uygulanır. Bu sebeple, normal yollardan hamile kalamamış bayanların, bir taraftan da bilgi sahibi olmadığı için doğal bir yöntem ve bir şans olan tüp bebek yöntemine sıcak bakmamaları için herhangi bir neden yoktur ve son derece yasaldır.

Comments


bottom of page