top of page

Tüp Bebek Yaş Sınırı Nedir?

Tüp bebek yaş sınırı konusu birçok anne adayının en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. İleri yaşlarda kısırlık yaygın olarak görülen bir sorundur. Yaşın ilerlemesi ile beraber tüp bebekte de gebelik şansı azalmaktadır. Tüp bebek yaş sınırı, belirtilmemiştir. Kadının adet döneminin devam ettiği yaşlarda tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Ancak uygulanan tedavilerde gebelik şansının az olabileceği unutulmamalıdır. Gebelik oluşsa dahi gebeliğe dair çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir.



Çiftler hamile kalmaya çalıştıklarında başarı şansını düşüren doğurganlık meselesi yumurtaların kalitesiyle ilgilidir. IVF gibi tedavilerle başarı potansiyelini geride tutan konu hem yumurta kalitesi hem de yumurta miktarıdır. Bu da yaş ilerledikçe artmaktadır. Tüp bebek yaş sınırı söz konusu olmasa da yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi düşer bu sebeple de tüp bebekte başarı şansı düşmektedir.


Tüp bebek yaş sınırı ve önemli konular

Çoğu ABD IVF kliniği, 42 ila 45 yaş arasındaki “kendi yumurtalarını” kullanarak IVF tedavisine izin vermek için üst yaş sınırına sahiptir. Donör yumurtalar 49 yaşına kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde donör yumurtalar ya da embriyolar yasal değildir. Tüp bebek yaş sınırı bulunmasa bile ileri yaşlarda hastanın durumuna göre tüp bebek başarı şansı yok denecek kadar azsa, tüp bebek uygulanmamasının daha doğru olabileceğine kadar verebilir.


Yeni bir araştırmaya göre, 44 yaş üzerindeki kadınlara kendi yumurtalarını kullanarak IVF denemeye çalışmaktan kaçınılmalıdır. Araştırmacılar, bir kadının kendi yumurtalarını kullanarak bir çocuğu doğurma şansının, bu yaşta neredeyse sıfır olduğunu belirtti. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken her kadının yumurtalık rezervinin ve kalitesinin kendine has olduğudur. Bu sebeple de başarı şansı hakkında mutlaka tüp bebek uzmanı ile iletişime geçmek gerekmektedir.


Yaş, in vitro fertilizasyon (IVF) başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. 2012’de Destek Üreme Teknolojileri Derneğine (SART) bildirildiği üzere, yaş gruplarına göre IVF başarı oranlarını paylaşıyoruz. Bu oranlar, IVF ile embriyo transferi sonrasında doğum yapan kadınların yüzdesini gösterir. İlk olarak, taze embriyo kullanan kadınlar için IVF başarı oranlarını paylaşıyoruz. Aşağıdaki ikinci başarı oranı, dondurulmuş embriyoları IVF ile kullanan kadınların doğum oranlarını göstermektedir.


Taze embriyolarla tüp bebek başarı oranları – 2012

  • 35 yaş altı kadınlar:% 47.1

  • 35-37 yaşında:% 37,9

  • 38-40 yaşında:% 28.5

  • 41-42 yaşında:% 16.3

  • 42 yaşında: 6.1%


Dondurulmuş embriyolarla IVF başarı oranları – 2012

  • 35 yaş altı kadınlar:% 42,4

  • 35-37 yaşında: 39,8%

  • 38-40 yaşında: 33,9%

  • 41-42 yaşında:% 26,4

  • 42 yaşında: 17.8%

  • Kadınlar yaşlandıkça, IVF başarı oranları daha düşüktür.

Comments


bottom of page