top of page

Tüp Bebek Tedavisinin Olası Yan Etkileri

Tüp bebek tedavisi doğal yollardan çocuk sahibi olamayan bireylerin tıbbî uygulamalar neticesinde çocuk sahibi olabilmelerini sağlayan çok önemli bir yöntemdir. Tüp bebek yöntemi tıbbın ne denli geliştiğinin de bir nevi kanıtı niteliğindedir. Ancak bu tedavi yöntemleri birçok tedavi yöntemlerinde de olduğu gibi bir takım yan etkiler içermektedir. Bu yan etkilerin başında bu yöntemin uygulanabilmesi için kullanılmakta olan ilaçların metabolizmayı olumsuz yönde etkileyebilecek içeriğe sahip olmasıdır:

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar


Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yararları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi yönteminde kullanılan ilaçlar folikül adı verilen yumurtanın anne karnında düzgün bir şekilde gelişmesini ve büyümesini sağlar. Bu büyüme yeterli olgunluğa eriştikten sonra anne adayının LH hormon seviyesi belirgin bir şekilde yükselir. Bu yükseliş anne adayındaki yumurtanın yeterli gelişmeyi gösterdiğinin bir kanıtı niteliğindedir. Bu süre zarfında 24 saat içerisinde mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak anne adayından bu yumurtanın alınması gerekir. Aksi taktirde yumurta çatlar ve tüp bebek tedavisi başarısızlıkla neticelenir. Tüm bu aşamaların sağlıklı bir biçimde işlemesi için; başka bir deyişle hem yumurtanın yeterli düzeyde gelişebilmesi ve büyümesi hem de yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra yumurtanın çatlamaması için anne adayına belirli zaman aralıkları ile ilaçlar verilir. Bu ilaç sayesinde tüp bebek yönteminin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi mümkün olmaktadır.


Doğal siklüste tüp bebek yöntemi ismi verilen bir tüp bebek tedavi yöntemi daha vardır. Bu yöntemde anne adayına verilen bu ilaçlara gereksinim duyulmaz. “Doğal” kelimesinin buradaki kullanılma sebebi de yöntemin ilaçsız şekilde uygulanmasıdır. Doğal siklüste tüp bebek tedavisi yönteminde; başka bir değişle natürel süreç ile tüp bebek tedavisi yönteminde ilaç kullanılmadığı için tüp bebek yönteminin yan etkileri daha azdır denilebilir.



Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi uygulanırken kullanılan ilaçların kalıcı bir yan etkisi olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Genelde geçici kızarıklık izleri gibi basit etkilerin olduğu gözlemlenmiştir. Bunun dışında eğer tedavi uygulanan bireyde ilaçların kullanılması nedeniyle ciddi bir yan etki görülmesi halinde doktor, ilaçsız tüp bebek uygulaması olan doğal siklüste tüp bebek yöntemini kullanabilmektedir.

● Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların göğüs kanserine ve rahim kanserine neden olduğuna dair yanlış bir bilginin halk arasında dolaştığı görülmektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Tüp bebek yöntemi için verilen hormonların kansere neden olduğuna dair bir bilgi görülmemektedir. Bu ilaçların anne adayının göğüs kanseri ya da rahim kanseri olmasını tetiklemesi gibi bir etkisi olmadığı gibi bu hastalıklar ile hiçbir şekilde ilgisinin bulunmadığı da ayrıca tespit edilmiştir.

● Kullanılan ilaçlar anne adayının hormonal dengesini etkileyebileceği için anne adayının vücudunda ödem ismi verilen, halk arasında su toplama olarak da bilinen durum gözlenebilmektedir. Fakat bu ödem tüp bebek tedavisi sürecinin bitmesinden sonra kendiliğinden de çözülerek yok olabilmektedir. Bunun dışındaki durumlarda doktor müdahalesi gerekiyorsa mutlaka doktora başvurmakta fayda vardır. Bu noktada doktor ile sağlıklı bir iletişim kurmak çok önemlidir.

● Kullanılan ilaçların anne adayının iştahını açtığı gözlemlenmektedir. Aslında bu durum olumsuz gibi görünse de anne adayının diyetten en uzak olması gereken süreçte olduğu kesindir. Anne adayı eğer zayıflamak amacıyla bir diyet yapıyorsa tüp bebek tedavisi uygulandığı dönemde bu diyetine ara vermelidir. Çünkü anne adayının bu süreçte dirençli olması gerekir. Kullanılan ilaçlar anne adayının iştahını açmasına rağmen yapılan araştırmalara göre anne adaylarında belirgin bir kilo artışı görülmemektedir. Eğer anne adayında belirgin bir kilo artışı olsa bile yine de anne adayının düzgün bir şekilde beslenmeye dikkat etmesi gerekir.


* Tedavinin Başarısızlığı

Tüp bebek tedavisinin en belirgin yan etkilerinden biri de tedavinin başarısızlığıdır. Bu oranın yüksek olması  bu yöntemin en belirgin yan etkilerinden biridir.


* Çoğul Gebelikler

Tüp bebek tedavisinde görülen en büyük yan etkilerden biri de çoğul gebeliklerdir. Çünkü çoğul gebelikler hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bir durumdur ve ciddi bir risk taşır. Çoğul gebelik olması halinde erken doğum olması ve gebeliğin düşük ile sonuçlanması sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun temel sebebi anne adayına taşınan embriyonun fazla sayıda olmasıdır. Bu durumun tehlikeli olması nedeniyle tek 1 tane embriyo taşınması yasalarla da zorunlu hale getirilmiştir. Zaten bu durum hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için son derece büyük önem taşır. 1 embriyodan fazla embriyo taşınması halinde hem tüp bebek tedavisinin sağlıklı bir şekilde işleme ihtimali düşük olur hem anne adayının sağlığı tehlikeye girer hem de gebelik sürecine girmek üzere olan bebeğin yaşama ihtimali çok düşüktür.


* OHSS (Ovaryon Hiperstimulasyon Sendromu)

 

                * Enfeksiyon      

                * Kanama

                * İstenilen Sayıda Yumurta Gelişmemesi

                * Yumurta ve Spermin Birleştirilmesi Sonucu Döllenme Oluşmaması

                * Embriyoların Rahme Tutunmaması

Comments


bottom of page