top of page

Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar Nelerdir?

Çiftler doğal yollarla bebek sahibi olamadıklarında, yardımcı yöntemlere başvurmak için acele etmemelidir. Fakat bir yıl süreyle uygulanan ilaç tedavisi, cerrahi girişimler ve aşılanma sonucunda bebek özlemine kavuşamazlarsa, tüp bebek tedavisine başlayabilirler.


Tüp bebek tedavisine ne zaman başvurulmalıdır?

Bir yıl süreyle düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik meydana gelmiyorsa, öncelikle İnfertilite yani kısırlık alanında uzmana danışılmalıdır. Bu süre en fazla 1,5 yıl olmalıdır. Araştırmalara erkeğe yapılan sperm tahlili ile başlanır. Bu basit yöntemle erkeğin sperm sayısı ve sperm kalitesi öğrenilir. Kadının adet düzeni sorgulanarak, ultrasonla yumurta rezervine ve rahmin ne durumda olduğuna bakılır. Gerektiği takdirde hormon analizleri ve rahim filmi çekilir. Bu tetkikler çiftin hangi yöntemleri kullanarak hamile kalabileceğini ve bebek sahibi olacağını belirler.



Doğal yöntemlerle hamile kalmak için ne kadar beklemelidir?

Çiftlere yapılan tetkikler normal çıktığı zaman, doğal yollarla bebek sahibi olabilmeleri için 6 ay daha süre tanınır. Bunun sebebi çekilen rahim filmi sırasında tüplerin açılması yüzünden çiftler bu süreçte hamile kalabilmektedir.


Tüp bebek yöntemine başvurmak için hangi yaş aralığına kadar beklenmelidir?

Çiftler 30 yaşın altındaysa en az 1 yıl beklemeleri gerekir. Bu 30-35 yaştaki çiftler için 6 ay, 35 yaşın üzerindeki kişiler için hemen infertilite uzmanına gitmeleri en doğru yoldur. Sadece kadının yumurtlamasına engel olan hastalıklar olduğunda, çiftler ilaç tedavisi uygulanarak bebek sahibi olabilirler. Bu rahatsızlıklar tiroit sorunları, prolaktin yüksekliği, polikistik over sendromu gibi sorunlardır. Histereskopi ya da laparoskopik adı verilen cerrahi girişimlerle rahim içinde olan yapışıklıklar ayrılır, rahim içindeki perdeler temizlenir ve anne adayı bebek sahibi olabilir. Sperm sayısının sınırda olduğu durumlarda aşılama yöntemi kullanılarak, bebek sahibi olunabilir. Fakat erkeğin spermi yoksa ya da sayısı 5 milyonun altındaysa, kadında tüpler tamamen kapalıysa ve yaşı ilerlemişse, yumurta rezervi azsa, bu durumda tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır.


Tüp bebek tedavi süreci ne kadar sürer?

Bu süreç yaklaşık olarak 15 gündür. Erkeğin sperm verme süreci ise 10 dakika sürmektedir. Kadınların süreci ise 10 gün devam eder. Bu süreç kadını takip sürecidir. Kadının ilaçla desteklenerek, ay içinde verebileceği yumurtaların elde edilmesine çalışılır. Bu tedavinin başarısını etkileyecek bir unsurdur. Yumurtalar belirli bir olgunluğa erişince toplanır ve 4-6 saat içinde erkeğin spermiyle döllenir. Bu döllenmenin sayısına göre 2-5 gün arasında embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu sürenin tamamı 15 gün sürer. Bu süreç başladığında yani tüp bebek kararı alınmasıyla birlikte çiftler kontrol altına alınıyor. Kadının folik asit alması sağlanmakta, çiftlerin beslenmesi düzene koyulmaktadır. Başka sağlık sorunları bulunuyorsa, bunlar için tedaviler uygulanmaktadır. Yani çiftler hem fiziki olarak, hem de psikolojik olarak tüp bebek tedavisine hazırlanmaktadır.

Comments


bottom of page