top of page

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama

Yumurta toplama uygulaması tüp bebek tedavisi aşamalarından biridir. Tedaviye başlamadan önce anne adayına yumurtalıkların uyarılması adına ilaçlar verilir. Yumurtaların istenilen duruma gelmesi ardından ise anne adayına yumurta çatlatma iğnesi uygulanır.


Tüp bebek tedavisinde yeterli ve istenen boyutlarda yumurtalar geliştirilmiş ise ardından yumurta toplama aşamasına geçilir.



Yumurta toplama işlemi ne zaman yapılır?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların oluşturulmasının ardından yumurtaları olgunlaştırmak adına çatlatma iğnesi (HCG iğnesi, pregnyl, ovitrelle) uygulanır. Çatlatma iğnesi ardından 32-36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilir. Bu sebeple de yumurta toplama işlemi adet gününe göre ayarlanmaz.

Yumurta toplama aşamasına hangi gün başlanacağı ise yumurtaların (foliküllerin) kaç günde gelişeceği ile ilgilidir. Yumurtalar yaklaşık olarak 12-15 günde gelişir. Bu sebeple de yumurta geliştirme tedavisi adetin çoğunlukla 3. günü başlar. Bu sebeple de yumurta toplama aşaması da adetin 15-20. günleri arasında uygulanır.


Yumurta toplama işlemi nasıl uygulanır?

Jinekolojik muayene masasında gerçekleşen yumurta toplama işlemi, vajinal ultrasonografi uygulanır gibi yapılır. Sadece vajinal ultrason probunun ucunda kılavuz işlevine sahip ve yumurtaları toplamak adına kullanılan ince bir aparat ve iğne mevcuttur.Yumurta toplama işlemi öncesi hastanın steril olarak yumurta toplama işlemine hazır hale getirilmesi söz konusudur. Vajen bu amaçla temizlenir. İğne aracılığı ile yumurtaların içinde yer aldığı folikül adı verilen keselere girilir ve içerisinden yumurtalar emilme yöntemi yani aspirasyon ile toplanır. Emilme yöntemi ile alınan yumurtalar laboratuvarda araştırılır. Bu sayede foliküllerin içerisinde yumurta olup olmadığını araştırılır. Şayet içinde yumurta mevcut değilse folikülün içerisi özel bir sıvı ile yıkanır. Bu sayede yumurta olup olmadığına yeniden bakılma şansı elde edilir. Toplanmış olan yumurtalar kültür sıvısı içerisinde inkübatör adı verilen cihaz içerisinde uygun ısı ve karbondioksit oranları elde edilerek muhafaza edilir. ICSI (mikroenjeksiyon) aşamasına dek yumurtalar ortalama 2-4 saat inkübatörde muhafaza edilir.


Yumurtaların içinde yer aldığı bulunduğu keseciklere folikül adı verilmektedir. Bu foliküller ultrasondan görülen yuvarlak siyah keseler olmaktadır. Her folikülün içerisinden yumurta elde etmek mümkün değildir. Ortalama olarak %80 oranında yumurta bulunmaktadır. Bundan dolayı da yumurta toplama aşamasında toplanmış olan yumurta sayısı ultrasonda ortaya çıkan folkül sayısından az olabilir.


Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?

Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak yarım saatte tamamlanır. Uygulama ardından anne adayı 1-2 saat merkezde dinlendirilir. Daha sonra ise son kontroller yapılarak anne adayı evine gönderilir.


Genel anestezi mi yoksa lokal anestezi mi uygulanır?

Merkezlerin bazılarında yumurta toplama işlemi için lokal anestezi uygulanır. Ancak merkezlerin çoğunda hasta hafif genel anestezi ile uyutulur. Bu hastanın özellikle hangi yöntemi tercih etmek istediğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel anestezi ile yumurta toplama işlemi gerçekleştirildiğinde hasta herhangi bir ağrı ya da acı duymaz. Lokal anestezi ile ise, hasta hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Fakat çoğunlukla yumurta toplama işlemi ağrılı olmayan ve hastanın rahatsız olmadığı bir işlemdir. Yumurta toplama aşaması ardından genel anestezi olasılığı ele alınarak hastaneye gelmeden önce 6 saat hiçbir şey yenmemesi önerilir.



Ağrı, kanama ya da farklı sorunlar yaşar mıyım?

Yumurta toplama aşaması ardından hasta hafif bir ağrı duyabilir. Bu sebeple anne adayına hafif ağrı kesiciler önerilebilir. Oldukça hafif derecede vajinal kanama meydana gelebilir ve tedaviye ihtiyaç duyulmadan, kendiliğinden aynı gün içinde kesilmesi mümkündür.


Ancak nadir olarak görülebilse de kanama nispeten fazla olabilir. Böyle bir durumda doktor tarafından tampon uygulanabilir. Bu sayede kanama durdurulur.


Yumurta toplama işleminin riskleri nelerdir?

Komplikasyonlar nadir olarak gelişebilir. Bu komplikasyonlar ise:

  • Yumurtalıkta kanama olması,

  • Vajende kanama,

  • Pelvik enfeksiyon gibi etkilerdir.


Spermlerin hazırlanması:

Yumurtaların toplandığı gün erkek adaydan sperm örneği alınır. Sperm laboratuvarda hazırlanmaktadır. Spermler yıkanır. Sperm veremeyen erkek hastalar için TESE tekniği ile sperm almak mümkündür.

Elde edilen spermler ve toplanmış olan yumurtalar ile döllenme (fertilizasyon) işlemine geçilir.


Yumurta toplama işleminde canım yanar mı?

Yumurta toplama aşaması anestezi uygulanmadan yapılırsa kadının canı oldukça yanar. Tüp bebek tedavisine başlanılan ilk zamanlarda anne adayının uyuşturulmasına uygun teknoloji mevcut değildi. Bu sebeple anne adayının canı oldukça yanmaktaydı. Ancak günümüzde lokal ya da genel anestezi yöntemleri sayesinde yumurta toplama aşamasında annelerin canı kesinlikle acımaz.

Comentarios


bottom of page