Tüp bebek tedavisine başlamak için anne adayının yumurtalarının döllenme için ideal şartlara ulaşması sağlanır. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen döllenme sonucu sonrasında embriyo anne adayının rahmine yerleştirildiğinde tüp bebek tedavisi tamamlanmış olmaktadır. Ancak bu işlemden önce anne adayının birtakım testlerden ve muayenelerden geçmesi gerekir. Klasik tüp bebek tedavisi olarak bilinen IVF yönteminde yumurta ve sperm aynı ortama bırakarak döllenir. İkinci yöntem ise mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm doğrudan yumurta hücresinin içine enjekte edilmektedir. Tüp bebek tedavisi yöntemine göre hangi aşamalardan geçildiğini öğrenmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek, çiftlerin 1 yıl süreyle korunmasız olarak cinsel ilişki yaşamalarına rağmen hamilelik sağlayamamaları durumunda bebek sahibi olmaları için uygulanan yöntemdir. Eğer anne adayı 35 yaşından büyük ise bu süre 6 aya kadar iner. Doğal yollardan gebelik sağlanması için tüm hormon testlerinin yapılması ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekir. Ancak her tedaviye rağmen anne adayının hamile kalamaması durumunda tüp bebek tedavisine başlanır. Tüp bebek tedavisi anneden alınan yumurtaların laboratuvar ortamında babadan alınan sperm ile döllenmesi ve bu embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi işlemidir.
Tüp Bebek Tedavisi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi şartları değerlendirilirken öncelikle anne ve baba adayının üreme yetenekleri değerlendirilir. Tüp bebek tedavisi başlangıcında anne adayının yumurtalarının olgunlaşması için hormon tedavisi başlatılır. Bundan sonra çatlatma iğnesi yapılır ve yumurtaların folikülden çıkması sağlanır. Yumurta toplama işleminde ultrasonla izlenen yumurtalar arasında olgunlaşanlar toplanır ve laboratuvar ortamına alınır. Laboratuvar ortamında anne ve baba adayının üreme hücreleri bir araya getirilerek tüp bebek oluşturulur. Tüp bebek tedavisinden yarım saat sonra kadın ve erkek taburcu edilir. Menapoz öncesinde olan kadınlarda her yaşta tüp bebek uygulanabilir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek aşamaları, sertifikalı tüp bebek merkezinde uzman hekim gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Hekim yumurtalık kapasitesini belirlemek için AMH testine ek olarak gerek görmesi halinde HSG filmi, histeroskopi, kan sayımı gibi testler isteyebilir. Çift tüp bebek aşamaları hakkında şu süreçler ile ilgili bilgilendirilir:
Yumurtaların uyarılması
Yumurtaların toplanması
Spermlerin alınması
Döllenme
Embriyo transferi
Yumurtaların alınması aşamasında annenin hormon tedavisi yapılır. Yumurtalıkların uyarılması için uzman hekim tarafından hMG ve FSH uygulanır. Böylelikle annenin yumurta kalitesi artarken 10 günün sonunda yumurtalara çatlatma iğnesi yapılır. Diğer aşamada OPU işlemi olarak bilinen yumurta toplama sürecine geçilir. Bu işlem ortalama 30 dakika sürerken anne adayına anestezi uygulanır. Sonraki aşamada babadan mastürbasyon yoluyla spermler alınır ve klasik tüp bebek yöntemi olan IVF ile sperm ve yumurta hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen embriyo anne adayının rahmine transfer edilerek tüp bebek tedavisi tamamlanır.
Comments