top of page

Tüp Bebek Öncesi Histeroskopi / Laparoskopi Başarıyı Arttırır mı?

Tüp bebek tedavisi hastalar için zorlu ve maliyetli bir süreçtir. Tedavinin başarısını arttırabilmek için, öncesinde gerekli hazırlığın yapılması son derece önemlidir. Hasta tedaviye doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Günümüzde tüp bebek genellikle ilk tedavi yolu olarak kabul edildiğinden, laparoskopi ve histeroskopinin uygulanması azalmıştır. Fakat bu tüp merkezlerine göre ve vakalara göre değişiklik göstermektedir. Rahim boşluğunda gebeliğe engel olacak bir durumun varlığında, bazı merkezler histeroskopi yöntemini kullanmaktadır. Bazı merkezler ise pelvik bölgenin araştırılması sırasında laparoskopi yöntemini kullanmaktadır. Her hastanın durumu farklı olduğundan, bu yöntemlerin kullanılıp kullanılmayacağının kararı kişiye göre verilmektedir.


Histeroskopi

Bu yöntem genellikle muayenehanede uygulanmaktadır. Rahim içinin incelenmesinde çok faydalı olan bir tanı yöntemidir. Aynı zamanda bu yöntem endometrium kalınlığıyla, yüzeyi hakkında da bilgiler verir. Bu tanı yönteminin alternatifi HSG ve üç boyutlu ultrasonografidir. Ancak yine de histeroskopi bu yöntemlerden daha üstündür. Histeroskopi yöntemiyle yapılan tanılar tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında çok faydalı olmaktadır. Çünkü rahim içi boşluğunun ve patolojilerinin tüp bebek tedavisinin başarısını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Rahim içindeki anomalilerin histeroskopik ameliyat edilmesi doğurganlık özelliğini arttırıcı bir unsurdur. Bunun tüp bebek öncesinde olan sorunlarda kullanılması, tedavinin başarısını etkileyecektir. Ancak bu durum kişiye özel izlenmelidir.


Tüp bebek tedavisi öncesinde histeroskopi endikasyonları

  • Çiftlerde yapılacak tetkikler içinde rahim içi boşluğunun incelenmesi rutin bir inceleme olmalıdır. Bunun hangi yöntemle olması gerektiğine doktorun kişiye göre bir karar vermesi gerekir.

  • Kadının yaşının 35 üzerinde olması, anormal bir vajinal kanama olması ve muayenede şüpheli durumlar olması halinde rahim içi araştırmalar yapılmalıdır.

  • Kadında daha önce 2 tane başarısız tüp bebek denemesi olması halinde, histeroskopi yapılmalıdır.

  • Tüp bebek tedavisi öncesinde uygulanan tedavi amaçlı olan histeroskopi endikasyonları, kısırlık tetkikleri sonrasında olan endikasyonlardan farklı değildir. Rahim içinde olan polipler buradan çıkarılmalıdır, yapışıklıklar giderilmelidir. Bunlar tüp bebek tedavisinden önce yapılmalıdır.



Laparoskopi

Bu genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılmalıdır. Bu yöntemde % 2-3 oranında komplikasyonlar olmakta, azda olsa ölüm riski bulunmaktadır. Bu nedenle tanısal amaçlı kısırlık durumlarında tercih edilmemelidir. Pelvik bölge enfeksiyonlarında, kısırlıkta tüplerde sorun varsa ya da HSG de anomali tespitinde laparoskopi kullanılmalıdır. Sebebi açıklanamayan kısırlık hallerinde ise, kullanılmasının nasıl olacağı belli değildir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı sağlamak için, tedavi amaçlı kullanılacak olan laparoskopinin endikasyonları bulunmaktadır. Tüplerde sıvı olması bu etkenlerden biridir. Tüp bebek tedavisinde rutin olarak laparoskopinin yapılması gerekli değildir.


Tüp bebek tedavisi öncesinde laparoskopinin endikasyonları nelerdir?

  • Şüpheli klinik belirti vermeyen, pelvik görünümü normal olan hastalarda, sebebi belli olmayan kısırlıkta laparoskopi uygulanmaz.

  • Laparoskopi pelvik bölge iltihabı olduğunda uygulanabilir.

  • Patolojik pelvik bölge olması halinde, laparoskopi endikedir.

Commenti


bottom of page