top of page

Tüp Bebek Merkezi Seçimi ve Önemi

Tüp bebek tedavisinde merkez seçiminin önemi

Tüp bebek, son yıllarda sıklıkla uygulanmaya başlayan ve kısırlık durumu söz konusu olan çiftlerin bebek sahibi olmaları için oldukça faydalı olan bir yöntemdir. Tedavinin aşamaları arasında en önemli olanları; tedaviye kesinlikle karar vermek, verilen kararda ısrarcı olmak ve tüp bebek merkezi seçimidir.


Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı merkez seçiminin özenle yapılması ve tedavinin gidişatı ile sonucunu belirleyecek olan tüm sorulara bu merkez yoluyla cevap bulunabilmesi gerekmektedir. Bu soruların hemen hepsine tedavi merkezi tarafından cevap verilmiş ve verilen cevaplar hastaları tatmin etmişse bu merkez gerçekten istenilen yerdir. Tüp bebek tedavisinde merkez seçimi yapılmadan önce araştırılıp cevap aranacak sorular şu şekildedir:

  • Merkezin ne zamandır faal olarak çalıştığı,

  • Merkezin çiftlerin bilgilendirilmesi konusunda ne kadar etkili olduğu,

  • Tüp bebek merkezinin hijyen ve ortam şartları açısından uygunluğu,

  • Merkezde tedavi görmüş referansların düşünceleri,

  • Embriyo dondurup çözme işlemleri sırasındaki başarı oranı,

  • 35 yaş sınır alınarak bu yaşın altı ve üstündekilere uygulanan kaç tedavi olduğu,

  • Transfer edilen embriyo sayısına göre gebelik başarı yüzdesi

  • Hastalarda embriyo dondurma yüzdesi,

  • Merkezin sahip olduğu akreditasyon belgeleri,

  • Tüp bebek merkezi ile ortak çalışma yürüten genetik laboratuvarının varlığı.



Tüp bebek merkezi seçiminde dikkat edilecek diğer noktalar nelerdir?

Tüp bebek merkezi seçimi gerçekleşirken dikkat edilecek ilk unsurlardan birisi, doktorun hastaları ile olan samimiyeti, sözlerindeki inandırıcılık ve referanslarıdır.  Bu arada tüp bebek merkezi seçimine karar verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da; kısırlığın nedeninin tam olarak belirlenmesidir. Teşhis doğru olduğu zaman tedavi de doğru olacaktır.  Doktor, hastalarda tereddütte yer bırakmadan her soruya cevap vermeli ve tatmin edici bir tutum sergilemelidir. Doktor, hastaların kendisini sadece doktor olarak değil arkadaş olarak, sorunlarını paylaşabilecekleri birer kişi olarak da görmelidirler. Sadece doktorun tutumlarından ve yapması gerekenlerden bahsetmemiz tabi ki etkili olacaktır ancak; tüp bebek tedavisinin ekip işi olduğunu, ekibin geri kalanlarının da aynı tutumu sergilemesi gerektiğini unutmamak gerekmektedir.


Tüp bebek tedavisinde merkez seçiminin başarıya olan etkileri

Tedavide sadece gebelik oluşturulmasına garanti verilmesi yeterli olmayacaktır. Tedavinin tüm aşamalarında doktorlar ve ekip tarafından gözlem altında olacağınızın garantisinin verilmesi, bunun olacağına dair somut gelişmelerin olması gerekmektedir. Tedavi, kesinlikle bir ticaret olarak algılanmamalı, tedaviye %100 garantimiz var gibi deyimler kullanılan tüp bebek merkezlerinin sözlerine mümkün olduğu kadar itimat edilmemelidir. Bunun ifade edilmesi hastanın ikinci tedaviye soğuk bakmasına ve bir daha tekrar tedaviye olumsuz yanıt vermesine neden olacaktır. Hastalar, tedavinin başından itibaren tüm ihtimaller ile ilgili uyarılmalı ve bilgilendirilmelidir.


Tüp bebek tedavisi, özellikle son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıp alanında da bunun hissedilmesinin sonucu olarak çocuğu olmayan çiftlere umut kaynağı olmuştur.  Evlendikten sonra kendileri için uygun zamanın geldiğine inanan çiftler, doğal olarak bebek istemektedirler. Gebelik oluşmaması durumunda bir yıl boyunca bu hal gözlemlendikten sonra gebeliğin oluşmaması durumunda çiftlerin doktor kontrolüne başvurmaları gerekmektedir. Yapılacak olan doktor kontrollerinden sonra çiftlerden hangisinde sorun olduğu, çiftlerin ikisinde de sorun varsa bunun miktarının ne kadar olduğu gibi tüm ihtimaller göz önüne alınarak gerekli tedavi şekilleri belirlenir. Belirlenen tedavi yöntemine bağlı olarak işlemlerin sırayla gerçekleşmesinden sonra, gebelik oluşturulur ve tedavinin geri kalanı bebeğin gelişiminin kontrolüyle devam eder.


Son yılarda tüp bebek tedavisinin yaygınlaşmasından sonra ülkemizde de birçok tüp bebek merkezi faaliyete geçmiştir. Ancak donanım ve teknik anlamda yetersiz olan tüp bebek merkezleri, bebek umudu taşıyan çiftlerde kimi zaman dönüşü olmayan olaylara neden olabilir. Tedavide en önemli unsurun moral ve kararlılık olduğu düşünülürse; tüp bebek merkezinin yapmış olduğu hatalardan dolayı çiftlerin tedaviye soğuk bakmaları küçümsenemeyecek kadar kötü bir durumdur.


Tüp bebek tedavisi, hiçbir detay atlanmadan, özenle ve ayrıntıların tamamı gözden geçirilerek uygulandığında oldukça pahalı bir yöntemdir. Bundan dolayı, maliyeti düşük olan tüp bebek merkezlerine rağbetin azalması ve detaylı bir şekilde araştırılmasını önermekteyiz.

Комментарии


bottom of page