Kısaca Tüp Bebek
Tüp bebek tedavisi doğal yollardan gebe kalamayan, nedenli ya da nedensiz kısırlık tedavilerinde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi farklı basamaklardan oluşmaktadır. Tüp bebek tedavisinin aşamalarında yaşananlar kişileri fazla etkilemeden tamamlanır.
Yumurtaların uyarılma aşamasında neler yapılır?
Çiftlere gereken tetkiklerin yapılmasından sonra, yumurtaların uyarılması aşamasına geçilir. Bu aşamada çeşitli hormon ilaçları yardımıyla, çok miktarda yumurta olgunlaştırılarak, çoğaltılır. Bu aşamada anne adayına verilen ilaçların sonradan herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat yumurtaların fazla uyarılması yüzünden vücutta sıvı toplanmaya neden olarak, kilo alma etkisine sebep olur. Sıvı toplanması fazla olursa, anne adayının göbeğinden bir miktar sıvı alınabilir. Bu sebeple embriyo transferinden sonra bile, anne adayının sürekli olarak doktor kontrolünde olması gerekir.
Yumurta toplama işlemi ne zaman yapılır?
Tedavi sırasında yumurtaların uyarılmasından sonra, vajinal ultrasonografi yapılarak yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlem lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Özel aletler ve iğne kullanılarak yumurtalar steril tüplere alınır ve bunlar laboratuvar ortamında saklanır. Bu işlem uzmanlar tarafından yapıldığında, herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Sadece yapılan işlem sonrasında biraz ağrı olabilir. Fazla olmayan ağrılar doktorun önereceği ağrı kesiciler kullanılarak giderilir.
Tüp bebek tedavisi sırasında anestezi gerekli midir?
Tüp bebek tedavisi sırasında yumurta toplama aşamasında hastalara genel ya da lokal anestezi verilmektedir. Eğer bu yapılmazsa uygulamanın can yakacağı söylenebilir. Tüp bebek uygulamasının ilk kez yapılmaya başlandığı dönemlerde anestezi kullanılmadan yapılan yumurta toplama işlemi anne adayına fazla acı vermekteydi. Kadınların bu yüzden yapılacak işlemden kaçınması nedeniyle, günümüzde anestezi uygulanarak, yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. İşlem sırasında lokal anestezi genel anesteziden daha fazla tercih edilmektedir.
Toplanan yumurtalar hangi aşamalardan geçirilir?
Tüp bebek tedavisinde toplanan yumurtalarla, erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında birleştirilerek, embriyolar oluşturulmaktadır. Yumurtaların toplanmasından sonra 5-7 gün içinde anne adayının rahmine yerleştirilmeye hazır hale gelen embriyolar, rahme özel tüpler kullanılarak yerleştirilir. Yapılan işlem anne adayına hem zarar vermez, hem de acı çekmesine neden olmaz. Bu aşamadan sonra hormon ilaçlarının kullanılmasına devam edilir. Bu ilaçlarında herhangi bir yan etkisi yoktur. Sadece vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir.
Tüp bebek tedavisi acı verir mi?
Bu tedavi yöntemi acı vermeyen ve yan etkilere sebep olmayan bir tedavi yoludur. Ancak psikolojik destek arayan çiftler için biraz yıpratıcı etki yapabilir. Aşamalar sırasında kadın ve erkeğin psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Bu uzun soluklu tedavi sırasında, anne ve baba adayının çevresinden alacağı maddi ve manevi desteklerin önemi de oldukça fazladır. Tedavi sürecinde çiftler nasıl bir ortamda olsalar da, tedavinin sonunda arzu ettikleri bebeğe kavuştuklarında çektikleri sıkıntılar, acılar unutulacaktır.
Yorumlar