Tüp bebek ve normal gebeliğin değerlendirilmesi
Tüp bebek tedavisinde olan süreçlerde yumurta gelişimi, yeterli olgunluğa sahip olan yumurtaların toplanması ve yumurtaların spermlerle döllenmesi, döllenmiş yumurtalardan embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamaları bulunmaktadır. Uygulanan tedavi sırasında kadının hastanede kalması gerekmemektedir. Bu süreçlerde yumurtaların gelişimi sırasında genellikle gün aşırı kan tahlili ile ultrasonografi gibi tetkikler yapılmakta, bu süreçler kısa tutulduğundan kişilerin günlük yaşamı aksamamaktadır.
Yumurtaların toplanma ve embriyoların transferi sırasında da hastanede yatmadan işlem gerçekleştirilmektedir. Bu tedaviyi olmaya karar veren çiftler bir yıl süreyle korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen, bebek özlemlerini giderememiştir. Yani doğal yollardan hamile kalamamıştır. Doğal yollardan hamile kalanlar ve tüp bebek yöntemiyle hamile kalanların değerlendirilmesi sadece gebe kalma sürecine göre yapılmalıdır.
Tüp bebek ve normal gebelik arasındaki farklar nelerdir?
Çiftlerin normal yollarla çocuk sahibi olabilmeleri ve kadının gebe kalabilmesi için, erkek ve kadının üreme yeteneğinde bir sorun olmaması gerekir. Yani kadının tüpleri açık olmalı, yumurta rezervi yeterli olmalı, yumurtanın döllendikten sonra yerleşebileceği bir rahminin olması, düzenli olarak adet dönemlerinin olması gibi etkenlerin bir arada olması gerekir. Bunun yanında erkeğin canlı sperm örneği olmalı, yeteri kadar sperm sayısı olmalı, sperm örneğinin vücudun dışına çıkıyor olması gibi etkenlerin bir arada olması gerekir. Bu koşulların tamamı bir arada olduğunda, çiftler korunmasız cinsel ilişkide bulunduklarında kadının gebe kalma oranı oldukça yüksek olur.
Muhtemelen düzenli bir cinsel ilişki sayesinde altı ay içinde gebe kalınabilir. Eğer bir yıl içinde gebe kalınamazsa, çiftlerin tıbbi açıdan değerlendirilmesi gerekir. Bütün koşulların değerlendirilmesinden sonra, başka tedavi yöntemleriyle de gebe kalma sağlanamadığında, tüp bebek tedavi yöntemi düşünülür. Bu aşamada tüp bebek tedavisinde gebelik sağlandığında, normal gebelik ile arasında bir fark olmayacaktır. Bir gebelikte kendiliğinden döllenen yumurtayla sağlanan embriyo oluşturulmakta, diğerinde tıbbi olarak yardımcı olunarak bir embriyo oluşturulmakta ve bu sayede gebelik sağlanmaktadır. Bu aşamadan sonra gebeliğin devamında, her ikisinde bir farklılık olmayacaktır.
Tüp bebek tedavi sonucunda doğan bebekle, normal bebeklerin farkı var mıdır?
Tüp bebek sırasında kullanılan ilaçlar, uygulanan işlemler sadece yumurtanın spermle döllenmesini sağlamak için, embriyonun barınması ve doğum gerçekleşene kadar anne adayının rahminde kalması için yapılmaktadır. Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelecek olan bebeklerde, normal gebeliklerle doğan bebekler gibi aynı süreçlerden geçerek doğarlar. Bu nedenle her iki yöntemle doğmuş olan bebekler arasında da bir fark bulunmamaktadır.
Tüp bebek tedavisinin sonucu başarısız olduğunda neler düşünülür?
Tüp bebek tedavisinde uygulanan işlemlerin sonucunda gebelik sağlanamadığında, çiftler karamsarlığa kapılmamalıdır. Aksine tüp bebek tedavisine yardımcı olacak yöntemleri deneyerek, yeniden tüp bebek tedavisi yöntemi denenebilir. Bu yöntemler çiftlerin özlediği bebeğe kavuşmasını sağlayabilir.
Comments