top of page

Tüp Bebek İlaçları Nelerdir?

Tüp bebek ilaçları, teşhise bağlı olarak, yalnızca doğurganlık ilaçlarını tek başına kullanmanızı tavsiye edebilir veya bunları intrauterin dölleme (IUI) veya in vitro fertilizasyon (IVF) gibi diğer tedavilerle birlikte kullanabilirsiniz.



Kadınlar için tüp bebek ilaçları

  • Çok düzensiz bir döngüsü söz konusu ise, yumurtlama düzensizse,

  • Yumurta üretimi az ya da hiç yoksa,

  • İnfertilite, hipofiz bezinin bozulması sonucu oluşmuşsa (bu hormon üretiminizi kontrol eder).


Erkekler için tüp bebek ilaçları

Bazı durumlarda erkekler için ilaçlar reçete edilebilir.

  • Enfeksiyon veya iltihap tedavisinde antibiyotikler

  • Herhangi bir sperm üretilmemiş bazı nadir koşullar için gonadotropinler

  • Retrograd boşalma.


Sıklıkla kullanılan tüp bebek ilaçları

Doktorunuz tarafından tavsiye edilebilen bir dizi farklı tüp bebek ilacı vardır.  IVF döngüsü sırasında tedavi için vücudu hazırlamak için belirli ilaçları almak gereklidir. Her ilaç için verilen talimatlar hastadan hastaya değişiklik gösterir.


GnRH Agonistleri

Lupron, derinin hemen altında bir enjeksiyon olarak alınır ve burun spreyi olan Synarel, vücudun tedavi döngüsü boyunca daha yüksek sayıda yumurta üretmesine izin verir. Ayrıca hormonal dalgalanmayı da önlerler.


Antagonistler

Antagon ve Cetrotide, gonadotropin salınım hormonu (GnRH) antagonistleri olup erken ovulasyonu önlemek için kullanılır. Bu ilaçlar enjeksiyon yoluyla verilir ve tedavi süresi genelde üç veya dört gün sürer.


Gonadotropinler

Gonadotropinler, stimülasyon evresi sırasında yumurtaları içeren folliküllere stimülasyon sağlayan subkutanöz enjeksiyonlar olarak alınır. Gonal F, Bravelle, Follistim, Pergonal ve Repronex en sık kullanılan gonadotropinlerdir.


HCG

hCG’ler intramüsküler bir enjeksiyon olarak alınır ve yumurtadaki nihai olgunlaşma değişikliklerini indüklemek ve geri getirmeye hazırlamak için kullanılır. En sık rastlanan hCG’ler Pregnyl, Profasi ve Novarel’dir.


Antibiyotikler

hap formunda uygulanan bir antibiyotikler, eşin stimülasyon döngüsü sırasında eşiğine semende bulunan ve IVF döngüsü sırasında sperm performansını tehlikeye atabilecek düşük bakteri düzeylerini azaltmak için verilir. Ayrıca yumurta alımı sırasında folliküllerin aspirasyonunu takiben enfeksiyon riskini azaltmak için kadın ortağa verilir.


Progesteron

Doğal Progesteron, yumurtanın alınmasından iki gün sonra başlayan ve plasenta yeterli miktarda Progesteron üretene kadar günlük intramüsküler enjeksiyon olarak alınabilir. Progesteron bir vajinal jel veya vajinal fitil veya hap şeklinde verilebilir (Prometrium).

Comments


bottom of page