top of page

Tiroit Hormonları Gebe Kalmayı Etkiler mi?


Tiroit hormonunun az ya da çok çalışması gebeliğin gidişatını değiştirmekle beraber, anne adayının ve bebeğin geleceğini ciddi bir biçimde etkileyebilmektedir. Bebekte gelişim bozukluğu ve zeka geriliğine yol açmasının yanında anne adayının düşük yapmasına bile sebep olabilen ciddi bir sorundur. Bu sebepten dolayı da anne adayının özellikle hamilelikten evvel teşhis konulmuş bir tiroit hastalığı mevcut ise, kadın doğum uzmanı ile beraber iç hastalıkları uzmanı ve ihtiyaç halinde endokrinoloji uzmanının kontrolünde bir gebelik yaşaması gerekmektedir.


Gebelerde ortaya çıkan tiroit hastalıkları

Guatr, hipertiroiti, hipotiroiti görülen sıranın başında yer alan hastalıklardandır. Bunların dışında hamilelikte tiroit nodülü çapında ve yeni nodül meydana gelme olasılığında da bir yükselme görülür.


Gebelikte tiroit hastalığının gelişme olasılığının artacağı kişiler kimlerdir?

Kan bağı olan kişilerde tiroit hastalığı, diyabeti, yani şeker hastalığı ve guatr olan hamile anne adaylarında tiroit hastalığı riski daha fazla olarak ortaya çıkmaktadır. Hamilelik öncesi tip 1 şeker hastalığı mevcut olan, kanında anti-TPO antikoru yüksek olan ya da daha önce tiroit hastalığı geçiren kadınlarda risk yüksektir. Tüm bunların dışında, önceden düşük yaşamış kadınların tiroit hormon tetkikleri hamilelik süresince mutlaka izlenmelidir.


Hipotiroidi olan kişilerin hamile kalmadan evvel tedavilerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Olması gereken anne adayının tiroit hormonlarının tamamen normal şartlardayken hamile kalması gerektiğidir. Ancak hamilelik bundan önce gerçekleşmiş ise, olabildiğince erken bir zamanda tiroit hormon seviyesinin düzeltilmesi hipotiroididen kurtulması gerekmektedir.


Hamile olan anne adaylarında, tiroit ultrasonografisi ve biyopsinin anne adayı için de bebek için de herhangi bir şekilde zararlı değildir. Ancak bu hastalara kesinlikle tiroit sintigrafisinin uygulanamaz.


Tiroit hastalığı olan kişilerin hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında neler yapması gerektiğinden tedavi teknikleri, hastalığın ve ilaç tedavisinin bebeğe karşı bir zararı olup olmadığı, aşağıdaki yazılarımızda belirtilmiştir.


Tiroit hastalıkları kadınlarda kısırlığa yol açabilir mi, tiroitle bağlantılı olan hangi sorunlar kısırlığa sebep olur? 

Tiroit hormonları kadınların yaşamında östrojen kadar önem arz eden hormonlardır. Bunun sebebi ise ergenlik dönemine girerek adetin başlamasıyla tiroit hormonları da başlar. Bu sebeple hamilelik döneminde, menopozda ve geri kalan her dönemde etken bir faktördür.


Hamile kalmayı da tıpkı ergenlik döneminde adete girmeyi geciktirebileceği gibi tiroit hormonlarındaki dengesizlikler, hormonun az ya da çok çalışması hamile kalmanın gerçekleşmesini etkileyebilir.


Tiroit işlev bozuklukları, tiroitle bağlantılı hastalıklar kadınlarda farklı şekillerde kendini gösterebilir. Kimi tiroit hastası kadında, öncesinde tiroit hastalığı mevcutken, hamilelik, kısırlık gibi problemler ortaya çıkabiliyor; kimi tiroit hastası kadınlarda ise hiçbir problem mevcut değilken hamilelik esnasında kendini gösterebiliyor.


Hamilelikte tiroidin çok az çalışması, anne karnındaki bebeğin zeka seviyesini nasıl etkiler? Hamilelik esnasında tiroit ilacı kullanmak uygun mudur, bu ilaçlar bebek için bir sorun teşkil eder mi? 

Hipotiroidi, hamilelik gerçekleşmeden önce düzeltilmesi gereken bir sorundur. Anne adayının tiroit hormonlarının tamamen normal düzeylerde iken hamileliğin gerçekleşmesi bebek için de anne için de en ideal olanıdır. Ancak, hamilelik bu sorunun düzeltilmesinden önce gerçekleşmiş ise, derhal tiroit hormon seviyelerinin düzeltilmesi ve hipotiroididen çıkarılması gerekmektedir.


Bu evrede anne adayı asla ilacını kullanmaktan şüphe duymamalıdır; bunun sebebi o dönemde verilen tiroit hormonunun bebeğe ve anne adayına herhangi bir zararının dokunmayacağındandır. Bunun tersine ilacı kullanmaması bebeğin zeka ve nörolojik gelişimini olumlu olmayan bir yönde etkileyebilir. Bu sebeple de ilaç kullanıldığı için değil, kullanılmadığı için probleme yol açar. Hipertiroidi biraz daha değişik bir tabloda ilerler. Hipertiroidi probleminde uzmanlar biraz daha esnek şekilde davranmayı göze alabilirler. Hamilelikle ilişkili çıkabileceği için hipertiroidi kendini gösterdiği zaman ilk olarak buna yol açan sebebin ne olduğu hakkında inceleme yapılmalıdır. Şayet bu sebepler makul ise, ve değerler uygun ise, anneye zarar vermeme koşuluyla hipertiroidiyi biraz ilaçsız izlemek mümkündür.


Ancak ilaçların kesinlikle uygulanması gerektiği durumlarda anne adayı tereddüt etmemelidir. Bunun sebebi ise; doktor bebeğe olumsuz etki etmeyeceğini öngördüğü takdirde, anne adayına tiroit hormonu verilmesini önerecektir.


Gebelik esnasında ultrason ve tiroit sintigrafisi çektirmek bebek için zararlı mıdır? 

Tiroit ultrasonografisi ve biyopsi anne adayı için de bebek için de herhangi bir olumsuz yönü olmayan eylemlerdir, ancak tiroit sintigrafisi kesinlikle çekilemez ve hiçbir şekilde uygulanamaz.


Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının sebebi anne adayındaki bir tiroit sorunu olabilir mi?

Tüp bebek denemelerinde de tiroit otoinimütesi adı verilen; oldukça bilinen hasimato hastalığı, greys hastalığı gibi hastalığı olan kadınlar tüp bebek denemelerinde başarıya ulaşamadıkları gözlemlenebiliyor.


Bu hallerde kimi zaman tiroit hormonları normal olsa dahi antikor seviyesine göre ya da tiroit belirtilerine göre ilaç kullanabilmek mümkün oluyor. Tüm bunların yanında, tüp bebek tedavilerinde uygulanan ilaçlar östrojeni yükselttiği için hipotiroidiye olan eğilimi de arttırabilmektedir.


Bu hallerde de tiroit hormonlarını kullanmaya ihtiyaç duyulabilmektedir. Son yıllarda tüp bebek uygulamalarının oldukça yaygınlaşması bu konu hakkında uzmanlara başvuru sayılarını oldukça yükseltti.


Gebelikte radyoaktif iyot (atom) tedavisi uygulamak uygun mudur? Radyoaktif iyot tedavisine maruz kalmış bir kadın, bu tedaviden ne kadar zaman sonra gebe kalması uygundur?

Tıpkı, Radyoaktivite, sintigrafide olduğu gibi hamilelik dönemince korunması gereken bir durumdur. Bu sebeple de uygulanması doğru değildir. Radyoaktif iyot tedavisi geçirmiş bir kadın şayet bu tedaviyi düşük doz alarak geçirdiyse altı ay, bir sene gibi bir zaman zarfı ardından gebe kalabilir. Uzmanların önerdiği ve uygun gördüğü ideal süre ise bir yıldır. Bu zaman ardından gebe kalabilir. Daha yüksek dozlarda bu tedavi görülürse bunu bir buçuk, iki yıla kadar uzatmak en sağlıklısı olacaktır.

Comentarios


bottom of page