top of page

“Stres” Tüp Bebek Başarısını Etkiler mi?

Kadının stresli olması ve psikolojik durumu hem fizyolojik dengesi, hem de hormonal dengesi üzerinde etkilidir. Gebe kalmaya çalışan kadınları en fazla etkileyen faktörün stres olduğu belirlenmiştir. Fakat tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması söz konusu olduğunda, durum daha farklı gelişmektedir. Kullanılan ilaçlar nedeniyle, kadının mekanizması farklı bir düzenekte işlemeye başlıyor. Bu yüzden stresin tedavi üzerindeki etkisi daha kısıtlı oluyor. Bu tedavi süreci çiftler açısından hem duygusal anlamda, hem de maddi anlamda zorlu bir süreçtir.


Kendini kontrolsüz hisseden çiftler hem kısırlıkla mücadele edip, hem de yoğun stres altında oluyorlar. Bu tedavide çiftlerin yoğun bir sabır göstermeleri gerekir. Başarıya gölge düşürecek stres ve umutsuzluk içinde olma tedavinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Bundan dolayı eşlerin tedavi öncesinden başlayarak, kendilerini rahatlatacak etkenlerden faydalanması gerekir.  Bu tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını sağlayacak ve çiftlerin bebek sahibi olmasına etkili olacaktır.


Stres tüp bebekte başarıyı ve gebe kalmayı etkiler mi?

Kadınlarda tüplerin işlevsel bozukluğunu, yumurtlamayı ve gebe kalmayı etkileyen en önemli etkenlerden biri strestir. Kadının başarılı bir gebelik geçirebilmesi için, stresten uzak kalması gerekir. Doğallık ve stres arasında gidip gelen birisinin gebe kalması çok zordur.


Stres yaşanmasının nedenlerinin başında aile baskıları ve çiftlerin uyumsuzluğu gelir. Ailenin bu konuda bilinçlendirilmesi, olayın gelişimi açısından önemlidir. Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerin tedaviden önceki süreçte yeterli bilgiye sahip olması ve bu konuda bilgilendirilmeleri stresin yaşanmaması için önemlidir. Doktorun hastasıyla sürekli iletişim halinde olması, süreçler hakkında bilgi vermesi gerekir.



Stresin azaltılması için ne yapılmalıdır?

  • Tüp bebek tedavisi isteyen çiftlerin birbirine karşı anlayışlı olması ve uyum içinde olması gerekir.

  • Kişiyi rahatlatan yoga ve meditasyon yöntemlerinden faydalanılmalıdır.

  • Stresle baş edebilmek için çiftlerin bir psikologdan destek alması önerilir.

  • Nikotin ve kafeinden uzak durmalı, egzersizler yapılmalıdır.

  • Tüp bebek ve kısırlıkla ilgili öğrenmek istediğiniz, kafanıza takılan her konuda doktorunuzdan destek almalısınız.

  • Akupunktur yöntemine başvurarak, stresinizi yenebilirsiniz. Özellikle hazırlık aşamasında sizlere faydalı olacaktır.

  • Tedaviden önce aile birbiri ile irtibatta olmalıdır.

  • Tüp bebek tedavisine kendinizi manen hazır hissetmelisiniz.


Tüp bebek tedavi yöntemi kişileri maddi ve manevi olarak yoran bir tedavi yolu olmasına rağmen, bebek sahibi olmak isteyenler için bir umut ışığıdır. Sonuçlarının olumlu olması halinde, bütün olumsuzlukların yok olduğu bir tedavidir. Tüp bebek tedavisi çiftler için zaten bir stres kaynağı olarak görülür. Büyük umutlarla başlanmış olan tedavinin üst üste başarısızlıkla bile sonuçlanması, eşler için yıkım kaynağıdır. İşte bu nedenle tedavinin başında ve sonrasında araştırmalar yapılmalı ve oluşabilecek sorunlar giderilmelidir. Bunun yanında eşler psikolojik açıdan rahatlatılmalı ve psikolojik destek verilmelidir.

Comments


bottom of page