top of page

Sezaryen, Hamileliğin Kaçıncı Haftası Yapılır?


1 ) Sezaryen doğum ne zaman yapılır?

İsteğe bağlı olarak daha önceden planlanarak gerçekleştirilen sezaryen doğumlar, daha çok 39. Hafta içerisinde yapılır. Ancak bu konu hakkında bilimsel derneklerin görüşleri 39. hafta dolmadan doğumun gerçekleştirilmemesidir. Hamilelik son adet tarihine ve ultrason güncellemelerine bakılarak, 39 hafta 0 gün olduğunda ve daha sonrasında gerçekleştirilebilir. Daha önce yapılması bebek ile alakalı bir takım tehlikeleri beraberinde getirebilir ancak anne ile alakalı herhangi bir riskin bulunması söz konusu değildir.


2 ) Acil sezaryen doğumu

Daha önceden planlanmamış olan acil sezaryen ameliyatları, anne veya bebek hayatı ile alakalı olan acil durumların meydana gelmesi sebebi ile gerçekleştirildiğinden dolayı, hamilelik döneminin herhangi bir haftasında yapılabilir.


Daha çok 34. Hamilelik haftasının ardından gerçekleştirilen sezaryen ameliyatlarında, bebek ile alakalı herhangi bir sorun meydana gelmezken, 34. haftadan önce yapılan ameliyatlarda bebeğin akciğer gelişiminin tam olmaması sebebi ile solunum sıkıntısı ve diğer problemler ortaya çıkabilmektedir.


24. Hamilelik haftasından önce karın katmanları ve rahimin aynı sezaryende olduğu gibi kesilerek bebeğin çıkarılmasına histerotomi (hysterotomy) işlemine denir. Bu ameliyatın sezaryen olarak ifade edilmemesinin sebebi ise, bebek ile alakalı herhangi bir yaşam beklentisinin olmamasıdır. Histerotomi hamileliğin sonlandırılması amacı ile (kürtaj gibi) gerçekleştirilen bir cerrahi girişimdir. Histero-tomi kelime manası rahmin (uterus) organının kesilmesi anlamına gelir.

Kommentare


bottom of page