1 ) Sezaryen doğumun ardından meydana gelen ağrı
Gerçekleştirilen her ameliyatta olduğu gibi sezaryen (sezaryen, sezeryen) ameliyatından sonra da belli bir ölçüde ağrı hissedilmektedir. Ancak günümüzde gelişen ağrı kesici ilaçlar ve anestezi-ağrı kesici yöntemler ile beraber, bu ağrılar olabildiğince en alt seviyeye indirilmektedir.
Sezaryen doğumun gerçekleştirilmesinin ardından, ağrının meydana gelmesinde ki en önemli nedenlerden biri, her karın ameliyatında meydana geldiği gibi cilt ve cilt altında bulunan kas, fasya v.b dokuların kesilmesi ile alakalıdır. Normal doğumun ardından gerçekleştiği gibi sezaryen doğumdan sonra da rahim kanamayı durdurmak için kasılır. Meydana gelen bu kasılma da ağrının ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
2 ) Sezaryen doğumun ardından meydana gelen ağrı nasıl azaltılır?
Sezaryen doğumdan sonra, ağrının en fazla hissedildiği dönem yaklaşık ilk 2 ile 4 saatlik dönemdir. Spinal veya epidural anestezinin (belden iğne ile ilaç vererek uyuşturma) bu sırada sağlamış olduğu çok büyük avantajı vardır. Çünkü etkisi ameliyat gerçekleştikten sonra bir kaç saat boyunca devam ettiğinden dolayı, hasta ağrının yoğun bir şekilde hissedileceği bu dönem içerisinde hiç ağrı hissedilmez. Genel anestezi uygulanmasının ardından, uyanma gibi bir durum da spinal-epidural anestezi sonrasında yoktur.
Genel anestezi yöntemi ile ameliyatı gerçekleştirilecek olan hastaların, ameliyat tamamladıktan sonra herhangi bir ağrı hissetmemeleri için, narkotik analjezik veya non steroid antienflamatuar olarak ifade edilen ağrı kesici ilaçlar kullanılır.
Anneye, doğum gerçekleştikten sonraki ilk gün verilen serum ve içerisinde bulunan ağrı kesiciler de hissedilen ağrının minimum seviyeye inmesi açısından faydalıdır.
3 ) Hasta kontrollü ağrı kesici (PCA, Patient Controlled Analgesia)
Bu yöntem isminden de belli olduğu gibi, hastanın kendi kontolü altında ağrı kesici ilaç veren bir yöntemdir. Hasta ağrı duyduğu esnada, cihazın düğmesine basar ve ilaç salınır. Bu yöntem genellikle epidural anestezi kateteri ameliyatının ardından yerinde bırakılarak uygulanmaktadır. Hasta düğmeye bastığı zaman, kateterde belinde bulunan epidural aralığa az miktarda ağrı kesici gönderilir. Aynı yöntem damardan ilaç verilerek de uygulanabilmektedir. Aynı zamanda bu yöntem, sezaryen ameliyatı haricinde pek çok sayıda ki operasyonda da yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.
PCA yönteminin sağlamış olduğu avantaj, ilacın sadece hasta ağrı hissi duyduğu zaman verildiğinde dolayı, gereksiz yüksek dozda ilaç kullanılmasının önüne geçmektedir. Bununla beraber, hasta ağrı hissettiği zaman, kendisine ağrı kesici ilaç uygulanması için beklemek zorunda kalmadan, derhal ihtiyacını giderir.
4 ) Ağrı ne zaman geçer?
Ameliyat gerçekleştikten ortalama 6 saat sonra, ağrı oldukça azalır ve hasta rahatlar. Aynı zamanda anne adayı, ayağa kalkarak yürüyebilir duruma gelir ancak yürürken kasık bölgesinde ve karnında hafif ağrı hissi duyabilir. Ameliyat gerçekleştikten bir gün sonra ağrı ciddi anlamda azalır ve artık şiddetli ağrılar kendini göstermez. Anneye, hastaneden taburcu olduktan sonra evinde kullanabilmesi için bir takım ağrı kesiciler (tablet şeklinde) reçete olarak verilir. Kontrole geleceği zamana dek, evde geçirdiği bu bir haftada yatıp kalkması esnasında, eğilip doğrulurken vb. zamanlarda gerçekleşen ani hareketlerde kasıklarında, karnında çok az ağrı olması normaldir. Annenin bu ağrılar dışında hissedeceği herhangi bir şiddetli ağrının olması da pek söz konusu değildir
Комментарии