top of page

Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?


1 ) Sezaryen doğum kaç defa yapılabilir?

Sezaryen yol ile doğum yapan anne adayları için en sık olarak ifade edilen görüşlerden biri de en fazla 3 defa sezaryen doğumun yapılmasının mümkün olduğudur. Ancak bu doğru bir bilgi paylaşımı değildir. 3 defadan fazla sezaryen doğum elbette ki yapılabilir. Ancak anne adayının bu riskleri bilmesi ve kabul etmesi gerekir. Kısacası, sezaryen ile 3 defadan fazla yapılan doğumların, tehlikeli olduğu ile alakalı görüşler bulunur. Sezaryen ile yapılan doğumlarda anne adaylarının karın içi yapışıklıkları gün geçtikçe artış gösterir ve risk taşıyan, zorlayıcı durumlar meydana gelir.


Bir anne için sezaryen ile doğum, 2 veya 3 defadan daha fazla yapılması tavsiye edilmez. Ancak bu az önce de ifade ettiğim gibi, sezaryen doğumun 3 defadan daha fazla yapılamayacağı anlamına gelmez. 3 defadan daha fazla yapılan sezaryen doğumlarda anne ve bebek, risk faktörü ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebepten dolayı da, başka çare kalınmadığı müddetçe sezaryen ile doğum yapılması anne adaylarına tavsiye edilmemektedir.


2 ) Çok sayıda yapılan sezaryenin yol açtığı riskler nelerdir?

Yapılan sezaryen sayısı ile alakalı olarak bir takım risk ve komplikasyonların meydana gelme olasılıkları artar. Bu riskler ise;


  • Mesane, bağırsak ve üreter yaralanma ihtimalinin olması

  • Annenin yoğun bakım gereksinimi artar.

  • Sezaryen ile yapılan doğum sayısı arttıkça, rahim içinde yapışıklık meydana gelme ihtimali de artar. Plesenta doğum kanalına konumlanabilir ve doğum kanalı kapanabilir.

  • Sezaryen doğum sayısı arttıkça rahimde meydana gelen kesi sayısı da artar. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi sezaryende de bir takım risklerin meydana gelme ihtimali bulunur.


3 ) Hangi durumlarda sezaryen sonrası vajinal doğum uygulanması sakıncalıdır?

  • Daha önce dikey (klasik) kesiyle sezaryen öyküsü

  • Rahmin doğum eyleminde açılması (rüptür) geçmişinin bulunması

  • Daha önce çeşitli nedenlerle rahime yapılmış cerrahi işlemlerde derin kesiler yapılmış olması

  • Hamilelikte, normal doğumu zorlaştıracak etkenlerin olması (iri bebek, makat, yan geliş vb.)

  • Daha önce sezaryen ile doğum sebebinin devam etmesi (dar çatı vb.)

Comments


bottom of page