top of page

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişki


1 ) İlişkiye ne zaman girebilirim?

Normal doğumda da, sezaryen doğumda da vücudunuzun kendini tekrardan toparlamaya gereksinim duyar. Bu döneme de lohusalık ismi verilir. Lohusalık dönemi içerisinde, rahim ağzı kapanıp eski halini alır, kanama kesilir ve varsa dikiş ve yaralar yeniden iyileşerek eski haline döner. Bu sebepten dolayı da, doğum gerçekleştikten sonra, kanamanız tamamlanıncaya dek, cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.


Kanama rengi her geçen gün daha fazla açılarak, akıntı şeklinde doğumu takiben bir süre daha devam eder. Bu durum losi olarak ifade edilir. Doğum sonra meydana gelen kanama ve akıntının görülme sebebi, plasentanın ayrıldığı dokunun iyileşme sürecidir. Kanama ve akıntı devam ederken cinsel ilişkiye girmeniz enfeksiyon kapma riskinizi ciddi anlamda arttırır. Genelde lohusalık dönemi tamamlanana dek, cinsel ilişkiye girilmesine müsaade edilmez.


2 ) İlişki esnasında canım acır mı?

Doğumdan sonra doktorlar genel olarak 1.5 boyunca ilişkiye girilmesini uygun görmezler. Bu sürenin sonunda anneye yapılan kontroller esnasında her hangi bir sorun ile karşılaşılmaması durumunda cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca görmezler. Bu zamandan sonra cinsel ilişkiye girildiği zaman, acı vermemesi gerekir. İlişki esnasında kadının canı acıyor ise, doktordan yeniden bir randevu alarak tekrar kontrol edilmesi ve bu acının altında başka bir sebebin bulunup bulunmadığının incelenmesi gerekir.


Epizyotomi veya yırtık olan kadınlarda nedbe dokusu acının meydana gelmesine sebep olabilir.


Diğer açıdan ise, fiziksel olarak kendinizi hazır hissetmeniz, ruhsal anlamda hazır olduğunuz anlamına gelmez. Hem yorgunluk hem de bebek ile alakalı duyulan kuşkular, sizi cinsellikten soğutur. Emzirmeden sorumlu olan prolaktin hormonu da cinsellik isteğini azaltır. Aslında belki de bu durum doğanın yeniden meydana gelecek olası bir hamileliği önleme yoludur.


3 ) Vajinam gevşeyecek mi?

Gevşeyecektir. Her ne kadar vajina çok esnek bir organ olarak kabul edilse de, doğum gerçekleştikten sonra gevşeyecektir. Ancak bu durum kadınların oldukça büyük bir genelinde herhangi bir sorun teşkil etmez

Comments


bottom of page