top of page

Ne Zaman Jinekoloğa Gidilmeli?


Kadınlar hayatlarının belirli dönemlerinde belirli şikâyetleri olduğunda, herhangi bir konu hakkında bilgi almak için ya da belirli sürelerde standart kontrollerini yaptırmak için Jinekoloğa giderler. Birçok kadın jinekolojik muayene konusunda rahat olduğunu söylese de doktora gittiğinde muayene anında kendilerini çok rahat hissetmezler. Özellikle ilk defa jinekoloğa giden bayanlar bu konudan daha fazla rahatsız olurlar. Fakat hayatın bir gereği olarak bayanların jinekologlar ile ilgili bir rahatsızlıkları oluştuğunda veya jinekoloğa gitmelerini gerektiren durumlar ortaya çıktığında tüm endişelerini ve rahatsızlıklarını geride bırakıp jinekolojik muayene yaptırmaları gerekmektedir. Kadınların jinekoloğa gitmelerini gerektiren farklı konular mevcuttur. Bunlardan bazıları tedavi amaçlı iken, bazıları kontrol amaçlı ziyaretlerdir.


Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene genellikle kadınların adet kanamasının olmadığı günlerde gerçekleştirilir. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı kanama anında da jinekolojik muayene yapılmaktadır. Kanamanın çok olduğu zamanlarda ve aşırı ağrı duyulan anlarda, bu durumların sebeplerini tespit etmek için muayene yapılır. Jinekolojik muayene sırasında doktorun hasta hakkında doğru bilgiler alması büyük önem arz etmektedir. Doktor muayeneye başlamadan önce hastaya bazı sorular sorar ve muayene ve tedaviyi bu yönde gerçekleştirir. Bu sorular arasında son adet ne zaman gerçekleşti, jinekoloğa gelmesini sağlayan şikâyet nedir, adet döngüsünün düzeni nasıldır, önceden geçirilmiş hastalıkların olup olmadığı, ailevi hastalıkların bulunup bulunmadığı gibi sorular bulunmaktadır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında kullanılan korunma yöntemi varsa bu yöntemin ne olduğu, daha önce yaşanılan gebelikler varsa, gebeliğe ilişkin sorular, sürekli olarak kullanılan ilaçlar varsa, ilaçların neler olduğu gibi soruların da cevaplarını almak ister.


  • Jinekolojik muayene, diğer adı ile pelvis değerlendirmesi hastaya sorulan soruların cevapları alındıktan sonra geçilen aşamadır. Doktor hasta ile ilgili bilgileri aldıktan sonra pelvik muayeneye başlar. Bu muayene öncesi hastaya mesanesinin boşaltılması söylenir. Jinekolojik muayene olacak hasta özel olarak hazırlanan masa da litotomi pozisyonunda dikkatli bir şekilde yatar. Bu pozisyon hastanın jinekolojik muayene için masaysa yatmasına ve ayak tabanlarını masanın özel olarak ayarlanmış yerlerine koyulması anlamını taşımaktadır. Kadınların muayene sırasında ağrı çekmemesi için ve doktorun rahat bir şekilde vajinayı inceleyebilmesi için muayene olacak bayanın karnını gevşetmiş ve sırtını güzel bir şekilde masaya yaslamış olması gerekmektedir. Eğer bu şartlar oluşmamışsa doktor hastanın gevşemesi için bir süre bekleyebilir.


  • Pelvik muayenenin ilk aşaması, karnın alt kısımlarının incelenmesidir. Doktor hastanın karnındaki kontrolleri yaptıktan sonra kasıklarda lenf bezi büyümesi olup olmadığına bakar. Sonrasında dış genital sistemi gözle inceler ve dış dudakları iki eline aralayarak uretra girişi, kızlık zarı bölgelerinde bulunan patolojleri belirler, daha önce doğum yapılmış ise doğumda oluşan hasarları belirler.


  • Pelvik muayenede doktor hastanın dış genital bölgesinin kontrol ettikten sonra diğer aşamaya geçer. Eğer hasta bakire değilse, özel bir alet vajinaya yerleştirilir. Bu aletin ismi vajinal spekulum dur. Bu aletin yerleştirilmesindeki amaç vajina duvarlarını birbirinden kolayca ayırarak doktorun rahim ağzını kolayca görebilmesine olanak tanımasıdır. Gerektiğinde vajinadan incelenmek üzere numuneler de kolayca alınmaktadır.


  • Pelvik muayenenin son aşaması ise elle yapılan kısmıdır. Elle yapılan muayenede rahmin büyüklüğü, rahmin duruş şekli ve kıvamı hakkında bilgi alınır. Muayene sırasında vajinada kitle olup olmadığı da anlaşılır.


  • Bakirlerde muayene ise biraz farklıdır. Doktor ultrasonografiyle değerlendirme yapar. Gerek olduğu durumlar hekim sağ işaret parmağını rektuma yerleştirir ve hastanın vajinal muayenesini bu şekilde gerçekleştirir.


Bayanların Jinekologa Gitme Nedenleri?

  • Yıllık olarak smear testlerinin yapılması için ve ultrasonografik muayane yapılması için jinekologa gidilmelidir.


  • Adet kanamalarının çok az olduğu ya da fazla olduğu durumlarda ve hiç adet görülmediği durumlarda jinekolojik muayene yapılması gerekir.

  • Vajinada oluşan aşırı akıntı.


  • Genital bölgede siğil oluşumunun fark edilmesi.


  • Şiddetli kasık ağrısı olduğunda mutlaka bir jinekologa gözükmek gerekir.


  • İlişki sonrası oluşan kanamalar.


  • İlerleyen yaşlarda kendini gösteren adet ağrıları olduğunda jinekolojik muayene yapılması gerekmektedir.


  • Aile planlaması hakkında bilgi almak istenildiğinde jinekolog tarafından doğru bilgiler alınmalıdır.


  • Memede oluşan sertlikler.


  • Menopoz, yani adet görememe durumlarında, hekime başvurmak gerekmektedir.


Jinekolojik Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • Jinekolojik muayene öncesinde kadınların akıllarına takılan tüm soruları bir kâğıda not etmesinde fayda vardır.


  • Hazırlanan sorular hiç çekinmeden doktora sorulmalı ve bu konular hakkında akılda soru işareti kalmayacak şekilde doktordan bilgi alınmalıdır.


  • Sağlığınız her şeyden önemli olduğu için jinekolojik muayene öncesi ve muayene anında doktorunuzdan çekinmeyin.


  • Soracağınız sorular çok mantıksız gelse bile doktorun kızacağını ya da cevap vermeyeceğini düşünerek sorularınızı sormaktan vazgeçmeyin. Çekinmede tüm soruları doktorunuza sorun.


  • Jinekolojik muayene öncesi vajinanın temizlenmesi doktorların akıntı olup olmadığını fark etmelerini zorlaştıracağı için böyle bir şey yapılmasına gerek yoktur.


  • Muayeneye giderken kullanılan ilaçlar varsa yanınızda bulundurun.


  • Muayeneye giderken eski tahlillerinizin yanınızda bulundurulmasında fayda vardır.


Jinekolojik Muayenenin Faydaları

  • En az yılda bir kez jinekolojik muayene yapıldığında rahim ağzı kanserleri önceden tespit edilebilir ve ileride yaşanacak daha kötü durumların önüne geçilir.


  • Düzenli olarak yapılan jinekolojik muayene sonrasında yumurtalık kanserlerinin erken tespit edilmesi sağlanır. Erken tespit ve erken tedavi birçok hastalıkla olduğu gibi yumurtalık kanserinde de büyük önem taşımaktadır.


  • Rahim içi kanserlerde jinekolojik muayene sonrasında rahatlıkta anlaşılır ve erken tedavi şansı bulunur. Bu yüzden belirli zamanlarda şikâyetler olmasa bile herhangi bir jinekoloğa gidilip muayene yaptırılması gereklidir.


  • Kadınların fark etmediği lezyonlar ve enfeksiyonların belirlenmesi de jinekolojik muayene sonrasında anlaşılır.

Comments


bottom of page