top of page

Modern Yaşamın Kısırlığa Etkisi

Modern Yaşamın Kısırlığa Etkisi

Günümüzün en yaygın sorunlarından bir tanesi kısırlıktır. Anne ve baba olmak isteyen çiftler, çocuk sahibi olabilmek için tıbbi bir yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple de günümüzde özellikle ülkemizde birçok tüp bebek merkezi hizmet vermektedir. Kısırlığa yol açan birçok faktör olmasına rağmen en önemli etkenlerden biri, modern yaşamdır.


Hayatımızı kolaylaştıran ve vazgeçilmezimiz haline gelen teknolojik cihazlar, kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kullanılan dizüstü bilgisayar sıcaklık sebebiyle sperm kalitesinin düşmesine yol açabilir. Sperm hücreleri oldukça hızlı bölünür ve çoğalırlar. Bu sebeple de dış etkilere karşı oldukça duyarlıdır.


Kısırlık oranları

Türkiye’de her yüz çiftten 15’i kısırlık sorunu ile karşı karşıyadır. Bu oranın %45’i erkek kaynaklıdır. Günümüzde erkek kısırlıklarında ciddi bir artış görülmektedir. Buna yol açan sebeplerin bir kısmı dış faktörler ve çevre kaynaklıdır.


Erkek kısırlıklarının görülmesine yol açan çevresel faktörlerden bir kısmı şu şekilde sıralanabilir;


  • Elektronik aygıtlar,

  • Hava kirliliği,

  • Su kirliliği,

  • Çevre kirliliği,

  • Hormonlu besinler,

  • Toksik maddeler,

  • İlaçlar,

  • Sigara ve alkol gibi alışkanlıklardır.


Modern yaşamın kısırlığa etkileri

Cep pantolonların pantolon cebinde yer alması, testislerin aşırı yüksek elektromanyetik sahaya maruz kalmasına yol açar. Bu durumda da spermler olumsuz olarak etkilenmektedir.


Bunun dışında sigara ve alkol alışkanlığı, hareketsiz yaşam tarzı, radyasyona maruz kalma, temiz hava fakirliği, sağlıklı beslenmeme gibi durumlar modern yaşamda kısırlığa yol açan olumsuz durumlardır.


Kötü besinler DNA’da olumsuzluklara yol açmakta!

Dünyanın değişmesi, alışkanlıkların değişmesi, hızlı bir tempoya sahip olma, beslenme düzeninin kötüleşmesi gibi durumlar beslenme düzenini olumsuz etkilemektedir.


Günümüzde kızartma ağırlıklı fast food tarzı besinlerin tüketilmesi kısırlığı tetiklemektedir.

Comments


bottom of page