top of page

Menopozda Ateş Basma Nedenleri


Menopoz, her sağlıklı kadının yaşayacağı doğal ve fizyolojik bir dönemdir. Menopoz döneminde yumurtalıklardan yumurta hücresi salgılanmaz. Bu sebeple de kadının gebe kalma yetisi sona erer. Bunun dışında menopoz döneminde yumurtalıklar işlevini tamamladığı için, artık yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu oldukça az salgılanmaya başlar. Östrojen hormonunun bu denli az salgılanması da menopoz döneminde çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. Bu belirtilerden en yaygını ise menopozda ateş basmasıdır.


Menopozda ateş basması:

Menopoz kaynaklı olarak yaşanan ateş basmaları her kadında farklı şekillerde meydana gelebilir. Ateş basmasına yol açan faktör, günümüzde halen bilinmemektedir. Ancak beyinde ısı regülasyon merkezi olan hipotalamusta meydana gelen değişim sebebiyle meydana geldiği bilinmektedir. Hipotalamus vücutta ısı artışı tayin etmektedir. Bu aşamada da vücutta ısıyı düşürmek için çeşitli değişimler yaşanır. Cilde yakın olan kılcal damarlarda genişleme meydana gelir. Bu durumda da yüz ve boyun kızarmaya başlar. Terleme meydana gelerek vücut ısısı düşürülmeye çalışılır. Nabzın hızlanması ve çarpıntı da bu duruma eşlik eder. Ateş basması yaygın olarak üşüme ve titreme ile devam eder. Bazı kadınlar yalnızca titreme hissi yaşamaktadır.


Özellikle geceleri meydana gelen ateş basması, kadını uykusundan uyandıracak kadar dahi olabilir. Şayet terleme çok şiddetli olursa bu duruma gece terlemeleri adı verilmektedir. .


Sıcak basması yalnızca menopoz döneminde mi meydana gelir?

Sıcak basmasına yol açan tek sebep menopoz değildir. Tiroit, enfeksiyon ya da kanser gibi sebeplerle de ateş basması meydana gelebilir.


Ateş basması tedavisi nasıldır?

Ateş basması, menopoz için uygulanan hormon replasman tedavileri ile hafifletilebilmektedir. Ancak bu aşamada hormon tedavisinden önce denenmesi gereken bazı önlemler vardır. Bunlar:


  • Yaşam tarzı değişiklikleri:

Yapılan araştırmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin ateş basmasını hafiflettiğini ortaya koymuştur. Ateş basmalarını tetikleyen uyarıcılardan uzak durmak (sıcak içecekler, baharatlı besinler, alkol, sigara gibi) sıcak basmalarını hafifletebilir.


  • Stresten uzak durmak:

Stresin azalmasını sağlamak ve düzenli egzersiz yapmak da sıcak basmalarını hafifleten unsurlardır. Özellikle yoga ve meditasyon gibi yöntemler oldukça faydalıdır.  Nefes teknikleri ve özellikle akupunktur yöntemleri sıcak basmalarını hafifletmektedir.

Comentarios


bottom of page