top of page

Kürtajın Zararları ve Düşük Sonrası Kürtaj


Kürtajın zararları nelerdir?

Kürtaj uygulaması, ilk yapıldığı yıllarda uygun olmayan malzeme, ameliyat ortamları ve uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığından dolayı birçok zarara yol açmaktaydı. Öyle ki, kürtaj sonrasında ölüme sebep olan kalıntıların bırakılması, sorunsuz kürtaj işlemlerinden çok daha fazla sayıda görülmekteydi. Teknolojinin ilerlemesi, kürtaj olayında müdahale edilmesi gereken noktaların tıp teknolojisi ile belirlenmesi sayesinde günümüzde kürtajın zararları ilk zamanlara göre oldukça azalmış bulunmaktadır.


Rahimde delinme meydana gelmesi (Rüptür)

Gebelik yaşının büyümesine orantılı olarak artış gösteren rahim delinmesi olayı, işlemin son derece dikkatli ve uzman bir kişi tarafından yapılması ile oldukça az görülecek durumlardandır. Rahim, olası müdahale durumlarında delinerek, olası durumlarda karın boşluğuna  (mesane, rektum, bağırsak) kan akışı meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda barsak, rektum ve mesanede kalıcı hasarların oluşması muhtemeldir. Kürtaj esnasında rahmin delinmesi belli olduğunda ameliyat hemen sonlandırılarak hastalar müşahede altına alınırlar. Olası kanama durumları yoksa, ufak bir müdahale ile rahimde meydana gelen delik kapatılarak hastaların gözlem altında tutulması sağlanır.


Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşması

Kürtajın en büyük risklerinden birisi, ameliyat esnasında veya ameliyatı takip eden dönemde, gerekli bakımların yapılmaması sonucunda meydana gelen enfeksiyon durumlarıdır. Kürtaj yaptırmak isterken gerekli bakımların dikkatli bir şekilde yapılmamasından meydana gelen enfeksiyon durumları, rahim kanallarına ve tüplere kadar yayıldığı takdirde, bu bölgelerde kalıntılar bırakarak olası kısırlık durumlarını da beraberinde getirmektedir. Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşmasında en büyük etkenler, ameliyatı takip eden dönemde doktor tavsiyelerine uyulmadan denize girilmesi, cinsel ilişki yaşanması ve gerekli hijyen kurallarına uyulmamasıdır. Kürtaj sonrasında son zamanlarda olası enfeksiyon ihtimaline karşın doktorlar, antibiyotik tedavisi uygulamaktadırlar.


Parça Kalması (Rest Plasenta)

Kürtajda en çok görülen komplikasyonlardan birisi, rahim içinde parça kalması durumudur. Bu durum, ameliyat esnasında fark edilmemektedir. Ameliyatı takip eden 5-10 hafta içerisinde aniden meydana gelen kanamalar ile kendini belli eden parça kalması durumu, yeniden kürtaj yapılmasıyla giderilmektedir.


Kürtaj Sonrasında Gebeliğin Devamı

Genellikle 5 haftadan küçük gebeliklerde, embriyonun tam olarak alınamamasından kaynaklı olarak görülmektedir. Gebelik ürününün işlem esnasında tam olarak boşaltılmaması durumlarında, yaklaşık olarak bir hafta sonra yapılacak jinekolojik muayene esnasında gebeliğin devamı fark edilirse, tekrar kürtaj işlemi yapılarak sorun giderilmektedir.


Rahim İçinde Kan Birikmesi

Ameliyattan sonra rahim ağzı kapatıldığında, içeride kan bulunması durumunda biriken bu kan, bir süre sonra hastalarda oldukça sıkıntı verecek ağrılar oluşturmasıyla belli olmaktadır. Bu  gibi durumlarda, rahim ağzında açılan ufak bir kesi ile kanın boşaltılması sağlanarak tedavi gerçekleşmektedir.


Kürtaj İşleminin Gerçekleşmemesi

Bazı kadınlarda daha önce meydana gelmiş rahatsızlıklardan veya rahimde var olan şekil bozukluklarından dolayı rahime müdahale edilemediğinden, kürtaj işlemi gerçekleştirilememektedir. Rahim ağzının açılması sağlanamadığında hastalar, anestezinin etkisi yok edilerek uyandırılır ve belirlenen ileri bir tarihte gerek ağızdan oral olarak gerekse vajinadan uygulanan ilaçlar ile rahim ağzının açılması sağlanarak, kürtaj tekrar denenir.


Adet Gecikmelerinin Meydana Gelmesi

Normal şartlarda kadınlarda adet kanamaları, belirli bir periyoda göre devam etmektedir. Kürtaj işlemi ile işlemin gerçekleştiği tarih, adet kanamasının başlangıç günü olarak kabul edilerek 4 hafta kadar sonra normal bir periyotta adetin devam etmesi beklenir. Bu durum, bazı şartlarda 60 güne kadar uzasa da, gebeliğin devam etmesi, yahut gebelik devam etmese de jinekolojik muayene ile belirlenecek bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılarak, sorunun belirlenmesi ve tedavisi sağlanmaktadır.


Yapışıklık görülmesi

Kürtaj sonrası, zararları önem sırasına konulacak olursa, ilk sıralarda yapışıklık durumları yer almaktadır. Rahmin iç duvarlarında mevcut olan yapışıklık,  adet kanamalarının burada pıhtılaşma göstermesi ve kanalları tıkama ihtimali sonucunda da, kısırlık gibi tehditleri beraberinde getirmesi olası bir durumdur.


Bu durum, genellikle deneyim eksikliği olan uzmanlar tarafından hijyenik olmayan alet ve ortamlarda gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinde görülmektedir.


Kürtaj Sonrasında Aşırı Kanama Görülmesi

Yaş bakımından ileri veya gebelik haftası olarak büyük olan gebeliklerde daha sık görülen kanama durumları, işlem sırasında normalden daha fazla kanama görülmesi şeklinde olmaktadır. Bu durum, büyük gebelikten dolayı plasentanın rahme daha fazla noktadan bağlı olması gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir.


Düşük Sonrası Kürtaj

Sonlanma şekli düşük olan gebeliklerde anne adayları, içinde bulundukları psikolojik durumdan daha uzun bir zamanda kurtulabilmektedirler. Yaşanılan ağır travma, anne adayı veya bebekten kaynaklı sebeplerden dolayı sonlandırıldığında, anne adayının içinde bulunduğu travmanın üzerine bir de rahimde kalıntıların kaldığı, bundan dolayı tekrar rahme müdahale edileceği haberini vermek oldukça sıkıntılı bir durumdur. Meydana gelen düşük durumlarında rahim iç duvarında, rahim kanalında veya anne göbek bölgesinde plasentadan kaynaklı kalıntılar tespit edildiğinde, uzmanlar tarafından parçanın büyüklüğüne ve risk oranına göre belirlenen bir tarihte, kürtaj işlemi uygulanarak, parçanın alınması sağlanabilmektedir.


Comentários


bottom of page