top of page

Klasik Tüp Bebek (IVF) Nedir?

Laboratuvar ortamında sperm hücresi ile yumurta hücresinin bir araya getirilerek döllenmenin sağlanmasıdır. IVF kelime olarak ”in vitro fertilizasyon” kelimesinin kısaltılması olup, laboratuvarda sperm-yumurta ikilisinin birleşiminin gerçekleşmesini ifade etmektedir.


IVF aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavilerinde anne adaylarının genel sağlık durumu oldukça önemlidir. Baba adayından alınacak sperm numuneleri ile babaya ait biyolojik faktörler tamamlanır. Ancak anne adayı için süreç çok daha karmaşık olacaktır. İlk başta olgun yumurta hücreleri elde edilir. Bu olgunlaşmış yumurtalar sperm tarafından döllenerek embriyo oluşturulur. Embriyo oluştuktan sonra anne rahmine transferi ve anne karnında tutunabilmesi ile dokuz aylık süreç başlar. Zaman içerisinde devrim niteliğinde büyük değişimler gerçekleşir.


Klasik tüp bebek tedavilerinde aşamalar:

  • İlk olarak muayene

  • Sonrasında yumurtalıkların uyarılması işlemleri

  • Uyarılan yumurtaların toplanması

  • Sperm hücresi ile yumurta hücresinin uygun ortamda bir araya bırakılması ve döllenmenin sağlanması

  • Döllenen yumurtanın(embriyo) anne rahmine transferi


Gebelik oranları

Önceki yıllarda IVF ile başarı yüzdesi % 20-30 ile sınırlıydı. Tüp bebek tedavisine başlayan ve yumurta toplanması işlemine tabii tutulan kadınların gebe kalması 10 kişiden yalnızca 2-3 kişi ile sınırlı kalmaktaydı. Günümüz teknik bilgisi ile kurumların deneyimi birleşerek bu oran şuanda % 50’lere ulaşmıştır.


Tüp bebek tedavilerinde başarı oranı annenin yaşının artması ile azalmaya başlayacaktır. Bu ters orantıda sebep ilaçlara verilecek cevabın azalmasıdır. Çünkü yaş arttıkça yumurta kapasitesi azalır. 30’lu yaşların altında olan kadınlarda IVF ile çok daha başarılı sonuçlar izlenirken 40’lı yaşlardan sonra oran % 10’lara kadar inmektedir.



Klasik tüp bebek ( IVF ) yan etkiler neler olabilir?

  • Yumurtalar aşırı uyarılmaya maruz kalırlarsa OHSS (overyan hiperstimülasyon sendromu) oluşma riski artacaktır. Az uyarılması halinde yumurta hücresi istenen olgunluğa erişemeyecektir. Ancak fazla uyarı gelirse de verilen ilaç ciddi bir sendromu gündeme getirecektir. Burada hekim tecrübesi ön plana çıkar. OHSS ile karın içerisinde fazlaca sıvı toplanması meydana gelebilir. Mide bulantıları, kusma şikayetleri gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. İleri seviyeli durumlarda akciğerlere sıvı toplanabilir ve nefes darlığı şikayetiyle de karşılaşılabilir. Meydana gelen bu yan etki çoğu zaman hastane koşullarında yataklı tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilmektedir.

  • Bin vakadan yalnızca birinde yumurta toplama uygulamasında kanama yaşanabilmektedir. Eğer kanama artarsa laparoskopik teknikler ile karın içine cerrahi işlem gerekebilir.

  • Tüp bebek tedavilerinin yan etkilerinden birisi de düşük ile sonuçlanan gebeliklerdir. Aslında tedavi düşüğe sebebiyet vermemektedir. Bunun nedeni zaten kalıtsal anlamda problemli olan bebeğin, vücut tarafından kabul görmeyip dışarı atılma ihtiyacı hissetmesidir.

  • Dış gebelik riski olabilir. % 1 ila 2’sinde arzu edilmeyen şekilde dış gebelik yaşanabilir.

Comments


bottom of page