top of page

Kızlar Adet Görmeye Ne Zaman Başlar?


İlk adet kanaması kaç yaşında başlar?

İlk adet kanamasının görülmesine menarş ismi verilmektedir ve kanama kızlarda ortalama olarak 8 ile 12 yaşları arasındaki bir süreçte başlar. 8 yaşında görülen adete erken menarşta denir. Adetin erken görülmesinin çeşitli sebepleri olabilmektedir. Beyinden yumurtalıklar ile alakalı hormon salgılayan çeşitli tümörler, böbrek üstü bezleri ile alakalı rahatsızlıklar ve dışarıdan alınan ilaçlar erken yaşta adet kanamalarına neden olabilir. Bazı durumlarda erken görülen adet kanamaları için bir sebep bulunamaz ve idiyopatik yani nedeni bilinmeyen şeklinde ifade edilir.


Bazı çocuklarda 4 ile 5 yaşlarında adet kanaması olduğu görülmüştür. Ancak bu durum açıklığa kavuşturulduğunda çocuğun evde bulduğu doğum kontrol haplarını veya benzer hormonal ilaçları içtiği tespit edilmiştir. Bu gibi durumlar ile karşılaşılmaması için ailelerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.  Dışarıdan içilen ilaca bağlı görülen adet kanamasının herhangi bir sakıncası yoktur. Kanama muhtemelen kendi kendine duracaktır ve bir daha da normal görülme yaşına kadar devam etmeyecektir. Ancak diğer sebeplere bağlı olarak 8 yaşından önce adet görmeye başlayan  çocuğun durumu ciddiye alınıp kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.


Küçük yaşlarda adet gören kızlar bazı olumsuz durumlar ile de karşı karşıyadır. Erken yaşta adet gören kızlar çocuklarının kemik epifizleri erken dönem içerisinde kapanabilir. Bu durum da kız çocuğunun boyunun yeteri ölçüde uzamamasına neden olur.


Adetin en geç kaç yaşına kadar görülmesi gerekir?

Kız çocuklarında adet kanamasının normal şartlar altında en geç olarak 14 yaşında başlaması gerekmektedir. Adetin başlamadığı ancak tüylenme ve göğüslerde meydana gelen büyümeye bağlı olarak adet kanaması için 16 yaşına kadar beklenebilir. Ancak bu belirtilerin haricinde kanamanın görülmemesine karşın hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.


Adetin başladığı ilk zamanlarda (ilk 1 yıllık süreç) adet düzensizliği olabilir ve bu da gayet normal bir durumdur. Bu süreç yani kanama şekli 3 ayda bir ya da bazen 5 ayda bir de olabilmektedir. Böyle durumlarda hemen adet düzenleyici bir tedavi uygulanması pek tercih edilmez. Çünkü kız çocuğunun yaşının büyümesine doğru orantılı olarak en geç 17 yaşına geldiğinde adet kanaması kendiliğinden düzene girecektir.


Adet başlangıç yaşını etkileyen faktörler

Adetin başlangıç yaşını etkileyen bazı çevresel faktörler de bulunmaktadır. Özellikle kız çocuklarının erken yaşta adet görmeye başlamasını etkileyen çevresel faktörler arasında deniz seviyesinin altında veya düşük rakımdaki bölgede yaşanılması, ekvatora yakın bölgeler de yaşayan kızlar erken adet görebilmektedirler.


Sürekli olarak hareket halinde olan veya aşırı egzersiz yapan, kırsal bölgede yaşayan ve tarımla veya bahçe işi ile uğraşan, ciddi beslenme bozukluğu veya düzenli beslenme alışkanlığı olmayan, soğuk iklimlerde yaşayan kız çocukları da daha geç yaşlarda adet görmeye başlayabilmektedirler.

Comments


bottom of page