top of page

Kısırlıktan Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kısırlıktan korunmak için

Erkekten kaynaklı olarak meydana gelen kısırlıklarda, her zaman çözüm gerçekleşmeyebilir. Ancak kısırlığın meydana gelmesine sebep olabilecek alkol ve sigara kullanımından mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Bununla beraber çok aşırı sıcak ortamlarda bulunulması halinde, sperm üretiminde ve hareketliliğinde olumsuz etkiler görülür.


Erkek, ilerleyen yıllarda eğer baba olmak istiyorsa vasektomiye benzeyen ve kalıcı bir kısırlığa neden olacak cerrah operasyonlardan uzak durmalıdır.


Kadınlarda ise gebelik oranını artırmak için bazı uygulamaların yapılması yararlı olur. Bunlar;


  • İlaç tüketimi en aza indirilmelidir: Eczanede reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, kadınların hamile kalmasını olumsuz bir şekilde etkileyebilir ve hamilelik döneminin erkenden sona ermesine neden olabilir. Ancak sürekli kullanılması gereken ilaçların olması halinde, doktora bu ilaçlar muhakkak bildirilmeli ve doktorun önerisine göre ilacın kullanımına devam edilmelidir.

  • Aşırı kiloya dikkat: Normalden çok daha fazla kiloya sahip olan kişilerin, hormon düzeyi bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu durumda kısırlık olarak ortaya çıkabilir.

  • Alkol ve sigaraya dikkat: Sigara ve alkol gibi zararlı maddeler, çocuk sahibi olabilme şansını ciddi anlamda azaltarak çoğu zaman kısırlığın meydana gelmesine sebep olmaktadır. Sağlıklı hamilelik dönemi geçirilmesine engel olur ve düşüklerin meydana gelmesine de yol açabilir.

  • Akupunktur: Akupunktur çok eskiye dayanan bir tedavi yöntemidir. Kısırlık tedavisi olan IVF tedavisinde meydana gelebilecek stresi en aza indirir ve kötü düşüncelerden arındırır. Tedavinin uygulanmasının ardından meydana gelen duygusal etkiler ile başa çıkabilmek için ise, psikolojik destek alınabilir.


Tüp bebek tedavisinin uygulanmasının ardından elde edilen sonuç olumsuz ise, bu durumun sebep olabileceği psikolojik problemlerin önüne geçebilmek ve etkisinden kurtulabilmek için, psikolojik destek almak da yarar vardır.

 


Kısırlık ile nasıl başa çıkılır?

  • Başarısızlık oluşmuş ise; Evliliklerinde herhangi bir sakınca olmayan ve tedavi sonucunda başarısızlık elde edebilme durumuna kendilerini hazır hisseden çiftlerde dahi, başarısızlık ile neticelenen tüp bebek tedavileri ruhsal açıdan yıpratıcı olabilir. Bununla birlikte kızgınlık, suçluluk, öz güven eksikliği, cinsel ilişkide sorun ve evlilik ilişkilerinde birtakım duygusal problemler meydana gelebilir.

  • Tedavi başarı ile sonuçlanmış ise; Kısırlık tedavisinde elde edilen başarı, çiftler için yeterli olmayabilir. Hamileliğin devam etmesi halinde, çiftleri herhangi bir sorun ile karşılaşma endişesi sarar. Kişinin daha önceden de depresyon gibi sağlık problemi meydana gelmiş ise, bu durum hamilelik sürecinde ve doğumun ardından da devam edebilir.

  • Çoğul gebelik riskleri; Kısırlık tedavisinde meydana gelme olasılığı bulunan çoğul hamilelikler, hamileliğin devamında ve doğumun ardından ciddi tıbbi sorunlara ve aynı zamanda stresin meydana gelmesine sebep olabilir.

Comments


bottom of page