top of page

Kısırlık Tedavisinde Endoskopik Cerrahi


Endoskopik cerrahi nedir, avantajları nelerdir?

Kadınlarda operasyon yapılmasına gereksinim duyulabilecek birtakım hastalıklar, son zamanlarda ciddi anlamda gelişim elde edilen endoskopik yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.


Endoskopik cerrahinin hastaya sağladığı pek çok avantaj vardır. Bu avantajlar;


  • Hastaların operasyon sonrası hızlı bir şekilde iyileşmeleri,

  • Hastanede yatış süresinin daha kısa olması,

  • Hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrının daha az olması,

  • İşe geri dönüş zamanının kısa olması

  • Karına büyük bir kesi yapılmaması nedeniyle daha kozmetik sonuçlara sahip olmasıdır.


Kadın hastalıkları alanında uygulanmakta olan 2 temel endoskopi yöntemi vardır. Bunlar, laparoskopi ve histeroskopidir.


Kısırlık ve endoskopik cerrahi ilişkisi

Kadınlara uygulanan bu tip cerrahi işlemler 2 grup içerisinde değerlendirilir. Histeroskopi ve laporoskopi teknikleri ile mevcut olan kısırlık sorunları için çözüm bulunmaya çalışılır.


Laporoskopi ile kısırlık tedavisi: Bu yöntem ile beraber, kadında bulunan ve istenmeyen oluşumlar hem tespit edilir, hem de tedavi açısından imkan sağlar. Karın üzerinden açılacak kesi ile beraber, kamera desteği sayesinde rahim ayrıntılı bir şekilde inceleme altına alınır.  Bu teknikte rahme ulaşıldığı için kısırlığa sebebiyet veren her türlü kist, miyom vb. oluşumlar saptanarak bu oluşumların tedavi edilmesi sağlanır.


Histeroskopi ile kısırlık tedavisi: Kısırlığa sebebiyet verecek birçok patolojik bulgu olabilir. Düzensiz regl kanaması, ağrı, hamile olamama gibi belirtiler ile beraber ortaya çıkan çok sayıda rahatsızlığın tedavisi için uygun görülebilir. Rahim içi sıkıntılarının açığa kavuşturulabilmesi için, özel alet sayesinde rahme ulaşılır ve kameradan yansıyan görüntü ile beraber meydana gelen hastalıklı oluşumlar saptanabilir.


Üreme sistemine en fazla destek verebilecek olan tüp bebek tedavisinde de çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Embriyonun anne bedenine tutunamamasına etken olabilecek; miyomlar, polipler ve doğumsal şekil anormalliklerinin tespit edilebilme imkanını doktorlara sunar. Kısırlıkta en fazla karşılaşılan düşük vakalarında da sebebin ne olduğunu saptamaya yardımcı olabilecek özellikler barındırmaktadır. Bu sayede üreme sistemine yarar sağlanabilecek ve mevcut olan sorunlar tespit edilip, tedavi edilmesi sağlanacaktır.


Hangi hastalıklar endoskopik cerrahilerle tespit ve tedavi edilebilmektedir?

Rahim içerisinin kamera desteği sayesinde incelenmesine olanak sağlayan histeroskopi işlemi ile, rahim içerisinde polip, ur, rahimi ikiye bölen zar gibi hastalıklar tedavi edilebilir. Adet kanamaları düzensiz bir şekilde gerçekleşen hastalara da uygulanabilen bu yöntem ile beraber, rahim içerisinde anormal bir durumun bulunup bulunmadığı anında tespit edilebilir. İhtiyaç duyulması halinde ise, tedavi edilmesi gerçekleştirilebilir.


Özellikle tüp bebek tedavisi öncesi yoğun uğraşların boşa gitmemesi bakımından, rahim içerisinde hamileliğin tutunmasına mani olacak herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı da histeroskopi yöntemi sayesinde anlaşılmaktadır.


Aynı zamanda şeffaflık ilkesi doğrultusunda hastalar ve yakınları ameliyatlar ile alakalı yapılan her türlü çalışmaları anında izleme olanağına sahiptir. Bu da hastalara sunulan en önemli ayrıcalıklardan biridir.

Comments


bottom of page