top of page

İki Tüp Bebek Denemesi Arası Ne Kadar Olmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen en önemli faktör, kadının yaşıdır. Tüp bebek tedavisinde kadını 35 ve üzerinde ise başarı şansı 20’li yaşlara göre düşmektedir. Ancak buna rağmen, yumurtalık rezervlerinin durumuna göre gebelik şansı mevcut olabilir. Ancak kadının 45 yaşına gelmesi, tüp bebek  tedavisinde başarı şansını oldukça düşürür. Çeşitli durumlarda 40 ve üzeri yaşlarda başarı şansı %5’e kadar düşer.


Ancak genel olarak tüp bebek tedavisinde başarı şansı %60 olmaktadır. Yaş dışında da tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Baba adayının spermlerinin kalitesi, sayısı, morfolojik özellikleri, kadının yumurta hücrelerinin kaliteli olması, rahmin gebelik için uygun olup olmaması, tercih edilen merkez, kullanılan yöntemler, başarı oranlarını etkileyebilmektedir.



Başarısız olan tüp bebek denemeleri daha sonraki denemeleri ne yönde etkiler?

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı yüzde yüz değildir. İlk üç denemede genellikle başarı edilmektedir. Ancak çeşitli durumlarda başarısızlık söz konusu olabilir ve üst üstte üç denemede gebelik sağlanamayabilir. Bu gibi durumlar, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olarak adlandırılır. Bu durumda uygulanacak olan 4. Tedavi için etkin bir başarı artışı söz konusu değildir.

Ancak ilk denemeden sonra yaşanan başarısızlıklar, ikinci deneme için rehber görevi görebilir. Bu sayede nerede hata yapıldığı tespit edilip ikinci denemede tedavinin daha başarılı olması sağlanabilir.


 

Çiftler en fazla kaç tüp bebek denemesi yaptırabilir?

Çiftlerin kaç tüp bebek denemesi yapacağı, maddi ve manevi güce bağlıdır. Genellikle ilk üç denemede başarı yakalanmaktadır. Ancak 6. Denemelerinde de gebelik sağlayabilen çiftler vardır. Bu tamamen kadının yaşı, kısırlık sorunu, tedavi yöntemleri gibi faktörlerle ilişkilidir. Tedavide başarı şansı, tüp bebek uzmanı tarafından çifte bildirilecektir.


Deneme sayısında herhangi bir yasal sınırlandırma bulunmamaktadır. Çiftler, psikolojik ve ekonomik güçleri yettiği kadar deneme yapabilir. Fakat belirli bir noktadan sonra gebelik şansı azsa, kadının psikolojisinin bozulmaması ve yıpranmaması için daha fazla deneme yapılmaması gerektiği söylenebilir.

Unutulmaması gereken, 3. Denemeden sonra başarı oranlarının düşeceğidir. Bu sebeple de yapılan tetkiklerin maliyetleri de yükselecektir. Uzmanlar bu konuda belli bir sayı vermez. Fakat altı denemeden sonrasını bu faktörler sebebiyle tavsiye etmemektedir.



Başarısız olan tüp bebek denemelerinden sonra denemeler tekrarlanmalı mıdır?

İlk tüp bebek denemesinde başarısız olunması, diğer denemelerde de başarısız olunacağı anlamına gelmemektedir. Başarısızlık sebebi araştırılmalı, hangi faktörün başarısızlığa sebep olduğu tespit edilmeli, kullanılan yöntemler ve ilaç dozları değiştirilmeli, genetik tanı ve ERA testi gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Ardından yeniden tüp bebek tedavisine başlanabilir. Bu durumda gebelik şansı mevcuttur.


Tüp bebek denemelerinde iki deneme arasındaki süre ne kadar olmalıdır?

Tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanmış ise, bir adet siklusunun geçmesi yeni deneme için yeterli olacaktır. Ancak çeşitli durumlarda anne adayları psikolojik ve fizyolojik olarak toparlanmak için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyabilir. Bu durumda şayet anne adayı 35 yaşından küçük ise ve yumurtalık rezervleri iyi durumda ise daha uzun süre bekleyebilir. Ancak anne adayı 35 yaşında büyük ise en kısa sürede yeni tedaviye başlamak oldukça önemlidir. IVF veya mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminde verilmesi gereken ara aynıdır.


Fakat tüp bebek tedavisinde yumurtalıklarda kist ya da OHSS gelişimi söz konusu ise, bu sorunlar tedavi edilene kadar yeni bir tüp bebek tedavisine başlanmaması gerekmektedir. Özellikle de tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar anne adayında aşırı uyarılmaya yol açabilir. Bu sebeple de kist oluşumu söz konusu olabilir. Bu kistler, kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Tedavi sağlandıktan sonra tedaviye başlamak gerekmektedir. Aksi halde, yumurtalıklar daha fazla büyüyebilir.

 

Daha uzun ara vermek isteyen hastalar:

Yaşı henüz 35’ten küçük olan hastalar; maddi ya da psikolojik sebeplerle daha uzun ara vermek isteyebilir. Bu hastaların yumurtalık rezervleri iyi durumdaysa, istedikleri kadar ara verebilirler. Bu ara birkaç ay olabileceği gibi birkaç yıl da olabilmektedir. Ancak yumurtalık rezervlerinin yaş ile beraber azalacağı unutulmamalıdır. Özellikle de 35 yaşından sonra yumurtalık rezervleri azalma gösterir.  Eğer erken başlamış bir yumurta kapasitesi azalması varsa fazla ara vermemek gerekir.


İleri yaşta tüp bebek tedavisi görenler:

Yaşı ileri olan ve özellikle 35 yaşından büyük olan kadınlar, tüp bebek tedavileri için uzun aralar vermemelidir. Bu hastalarda kaybedilen her ay, yumurtalık rezervlerinde ciddi kayıplara yol açabilir. Bu sebeple de olabilecek en kısa sürede yeniden tedaviye başlanmalıdır. Bu hastaların yeni denemeye başlaması ise bir adet görmesi yeterlidir.



İki ya da daha fazla ay ara vermek isteyen adaylar nelere dikkat etmelidir?

Anne adayının çeşitli sebeplerden dolayı tüp bebek tedavisine ara vermek istemesi doğaldır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken yumurtalıklarda herhangi bir sorun olup olmadığıdır. Şayet yumurtalıklarda herhangi bir sorun söz konusu değilse, iki ya da daha uzun süre ara verilebilir.

İki tüp bebek arasındaki süre 35 yaş ve sonrasındaki kadınlar için kısıtlanmıştır. 35 yaş ve üzeri olan kadınların yumurtalık rezervleri yirmili yaşlara göre daha kötü durumdadır. Bu sebeple de zaman kaybı tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Bu sebeple de olabilecek en kısa sürede yeniden tedaviye başlanmalıdır. Bu hastaların yeni denemeye başlaması ise bir adet görmesi yeterlidir.

Comments


bottom of page