top of page

İki Doğum Arasındaki Süre Ne Kadar Olmalıdır?


Anne, babalar çocuklarının bir kardeşi olmasını çok istemektedirler.  Ancak ikinci bir bebeğe, çocuğa bakacak maddi, manevi imkanların olup olmadığı, ilk çocuktaki sabır ve şefkatin ikinciye gösterilip gösterilemeyeceği soruları hep kafaları karıştırmaktadır. Bununla birlikte anne adayının ikinci bir gebeliğe ne zaman, bir önceki doğumdan ne kadar süre sonra hazır olacağı sorusu da çok önem taşımaktadır. Zira hamilelik anne adayının vücudunu yormakta, yıpratmakta ve hormonsal dengeleri değiştirmektedir. Bu bağlamda anne adayının hem psikolojik hem de fizyolojik olarak gebeliğe ve doğuma hazır olması önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar iki doğum arasındaki sürenin en az 2 yıl olması gerektiği yönündedir. Burada bahsi geçen iki yıllık süre bir önceki doğumun yapıldığı günden, bir sonrakine hamile kalındığı güne kadar ki süredir. Bu sürenin 5 yıldan uzun olması durumunda da gebeliğin risk barındırabildiği düşünülebilmektedir. Hele ki bir önceki doğumdan 6 ay süre sonra gebe kalmak, anne adayı için de bebek için de tehlike arz etmektedir.


Kimler iki doğum arasında ne kadar beklemeli?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre iki doğum arasındaki sürenin iki yıldan kısa olması gebelikte riskleri artırmaktadır. Ancak sağlıkla ilgili her durum ve koşulda olduğu gibi, bu konuda da anne adayının ve gebeliğin sağlık koşulları önem taşımaktadır. Bu konuda genel kanı; 35 yaşın altındaki tek çocuk sahibi olan kadınların ikinci bir gebelik için en az iki yıl beklemeleri yönündedir. 35 yaşın üzerindeki kadınların da 1 yıl beklemeleri yeterli görülmektedir. 35 yaşın üzerindekilerde bekleme süresinin yarı yarıya kısalmasının sebebi ilerleyen yaşla birlikte kadının üreme yeterliliğini yavaş yavaş kaybediyor olmasıdır. Zira 40 yaşından sonra kadınların doğal yolla gebe kalabilmeleri çok zor olmaktadır. Bu süreyi bekleyerek geçirmemekte fayda vardır.


Gebelikler arasında kısa bir sürenin olmasının zararları nelerdir?

Doğumun ardından 1-2 yıldan az bir süre geçtikten sonra ikinci kez hamile kalan anne adayının vücudunun işleyişi, metabolizması, hormonları henüz normale dönmediğinden sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlardan en sık karşılaşılanı anne adayının anemi (kansızlık) sorunu yaşamasıdır. Bunun yanında yeterince beklemeden ikinciye gebe kalan anne adayının bebeklerinin düşme riski, yapısal anomali görülme olasılığı artmakta ve bu tür gebeliklerde genellikle bebek normalden çok daha düşük ağırlıkta doğmaktadır. Ayrıca gebelikler arasındaki sürenin gerekenden kısa olması otizm ve hatta ölü doğuma bile sebep olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak doğumdan kısa süre sonra yeniden hamile kalan anne adayının sütü kesileceğinden ve zaten hamilelikte bebek emzirmek de pek fazla önerilmediğinden bebek yeterince anne sütü alamayacaktır.


Düşük yapan kadın ne kadar süre sonra yeniden gebe kalabilir?

Bir kadın gebelik dönemindeyken çeşitli rahatsızlıklar ya da normal dışı durumlar dolayısıyla bebeğini düşürebilmektedir. Bu durumda gebeliğe hazır olan, bir süredir gebelik durumu içinde idame eden vücudun gebelik süreci tamamlanmadan bebeğin düşmüş olmasını algılayıp adapte olması belli bir süre gerektirmektedir. Bu bağlamda düşük gebeliklerde anne adayının vücudu bu durumu kabullenmek için farklı ve zorlu bir sürece girer. Düşüğün ardından en az 6 ay süre ile korumasız cinsel ilişkiye girilmemesi, vücudun dinlenip normale dönmesi için en az 6 aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir.


Sezaryen ve normal doğum arasında beklenmesi gereken süre farklılık gösterir mi?

İki doğum arasında beklenmesi gereken minimum süre arasında bir fark yoktur. Hem sezaryen hem de normal doğumlarda iki doğum arasında 2 yıl beklenmesi önerilmektedir. Sezaryen doğumda meydana gelen kesiklerin dikişleri, normal doğumda özellikle rahim ve vajinanın deformasyonları iki yıllık bekleme süresi içinde rahatlıkla iyileşebilmektedir. Başka bir sorun ya da gebeliği ertelemeyi gerektiren bir durum yoksa 2 yıl sonra rahat ve sağlıklı bir ikinci gebelik geçirmek mümkün olmaktadır.


Gebelikler arasındaki süre en fazla kaç yıl olmalıdır?

İki gebelik arasında geçen sürenin 2 yıldan az olmaması önerilirken, 5 yıldan fazla olmamasının da altı çizilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar nasıl ki iki yıldan kısa süre içinde bir kez daha hamile kalmayı tehlikeli görüyorsa, tam da aynı şekilde iki gebelik arasındaki sürenin 5 yıldan fazla olmasını da riskli kabul etmektedir.

Comments


bottom of page