top of page

10 Maddede Hamilelikte Yüksek Ateş

  • Hamilelik döneminde 38 derecenin üzerinde görülen ateş “yüksek ateş” olarak adlandırılır

Kadınların yaşamları boyunca belki de en hassas, rahatsızlıklara karşı en korunmasız oldukları dönem gebelik dönemidir. Bu dönem içinde yaşanan her olağan dışı durum olduğu gibi yüksek ateş de büyük önem arz etmektedir. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde sık karşılaşılan yüksek ateş, anneye ve bebeğe zarar verebilmektedir. Bu sebeple vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıkan anne adaylarının en kısa zamanda doktora başvurmaları önerilir.


  • Yüksek ateş başka belirtilerle birlikte görüldüğünde acilen doktora başvurulmalıdır

Kısa süreli ve çok şiddetli olmayan ateş durumları, çok tehlikeli olmayabilir. Ancak 2 günden uzun süren yüksek ateş, bunun yanında böbrek enfeksiyonu, vücutta sıvı azlığı, diyabet gibi rahatsızlıklar acil tedavi gerektiren durumlardır. Aksi takdirde bebek ve annede onarılamaz hasarlar meydana gelebilir.


  • Yüksek ateşi düşürmek mümkündür

Hamilelik döneminde yaşanan yüksek ateşi önlemek ve düşürmek için vücudun sıvı miktarını artırmak, bol bol su içmek önerilmektedir. Bununla birlikte kesinlikle sıcak değil, soğuğa yakın ılık su ile sık sık duş almak da vücut ısısının dengelenmesinde yardımcı olacaktır.


  • Hamilelikte sauna, hamam, jakuzi gibi vücut ısısını artıracak mekanlardan kesinlikle uzak durulmalıdır

Normal şartlardaki kişilerde bile vücut ısısının normalin üzerine çıkmasına sebep olan jakuzi, hamam ve sauna hamileler için yasaktır. Böyle ortamlarda anne adayının vücut ısısı artar ve yüksek ateş görülür. Anne aydının sağlığını ve karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilecek olan bu ortamlar, bebeğin ölümüne bile sebep olabilmektedir.


  • Hamilelikte yüksek ateş tedavi edilebilir bir sorundur

Her rahatsızlıkta olduğu gibi yüksek ateş sorununda da öncelikle hastalığı tedavi etmek, ardından da buna sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak hedeflenmektedir. Hamilelerde yüksek ateş tedavisinde ilaç olarak Parasetamol türevi ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte ılık duş, soğuk su kompresi gibi uygulamalar yapılır ve anne adayının ateşi kontrol altında tutulur.


  • Hamilelikte yüksek ateş önlenebilmektedir

Hamilelikte yüksek ateşe sebep olan en bilindik faktörlerden birisi enfeksiyonlardır. Anne adaylarının enfeksiyon kapmamaları için mikroplu alanlardan uzak durmaları, hastaların bulunduğu mekanlara gitmemeleri ve hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunması gerektiğinde maske kullanmaları önerilmektedir. Bu süreçte vücut direncini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek ve doktorun önerileri dahilinde multi vitamin kullanmak doğru olacaktır. Ayrıca aşırı sıcak yaz günlerinde güneşe çıkmamaya özen göstermek ve bol bol su içmek de yüksek ateşi önleyebilecektir.


  • Hamilelikte yüksek ateş anne adayının sağlığını olumsuz etkiler

Hamilelikte yaşanan hormonsal dengesizlikler ve kadınlık, gebelik hormonlarındaki artış kadının vücudunu her zamankinden daha hassas hale getirmiştir. Bu dönemde yaşanan yüksek ateş kadında baş dönmesi, göz kararması ve hatta baygınlık hissine de sebep olabilmektedir.


  • Hamilelikte yüksek ateş bebek kaybına bile sebep olabilir

Hamilelik döneminde yaşanan yüksek ateş en çok da ilk üç ay içerisinde bebeğe zarar vermektedir. Bebeğin organ oluşum ve gelişiminin hızla devam ettiği bu süreçte anne adayının ateşinin yükselmesi bebekte gelişim geriliği, baş gelişim anomalileri, beyin gelişimi geriliği, kol, bacak ve kalp kapağı anomalilerine sebep olmaktadır. Bununla birlikte erken doğum ve düşük riski de yüksek ateşe paralel olarak artmaktadır. Ayrıca bebeğin gözünde, damağında kusurlar ve üst çenenin normalde küçük olması da hamilelikteki yüksek ateşin olumsuz etkilerindendir.


  • Rahim içi enfeksiyonlarından kaynaklanan yüksek ateş çok tehlikelidir

Hamilelikte yüksek ateş çok sık karşılaşılmadığı ve uzun sürmediği sürece çok büyük önem arz etmemektedir. Evde alınabilecek basit önlemlerle üstesinden gelinebilen yüksek ateş, rahim içi enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa acilen tedavi edilmelidir. Aksi halde anne adayı ve bebek ciddi zarar görebilir.


  • Hamilelikte doktorun önermediği ateş düşürücü ilaçlar kullanılmamalıdır

Hamilelik dönemindeki kadınların neredeyse en çok endişelendikleri hususlardan olan yüksek ateş rahatsızlığında kullanılan ateş düşürücü ilaçların kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Yüksek ateş sorununda sadece ateşi normale indirmek değil, ateşin yükselmesine sebep olan etkeni de ortadan kaldırmak gerekir. Bu bağlamda ateşin artmasının nedenini bulmak ve tedavisini gerçekleştirmek için doktorun uzmanlığına başvurulmalıdır. Bununla birlikte piyasada bulanan ateş düşürücü ilaçların pek çoğu anne karnındaki bebeğe zarar verebilme riskini taşımaktadır.

Commentaires


bottom of page