top of page

10 Maddede Hamilelikte Kaşıntı

  • Kolestazı hamilelikte kaşıntıya sebep olur

Normal sağlık şartlarında karaciğer tarafından üretilen safra, safra kesesinde depolanır. Ancak gebelik döneminde salgılanan hormonların etkisiyle safra kesesinin fonksiyonları yavaşlar, safra akışı düzensizleştiği için vücutta safra birikir. Bu durum da özellikle ellerde ve ayaklarda kaşıntıya sebep olur. Deride döküntüye sebep olmayan gebelik kolestazı, doğumla birlikte geçer. Ancak ilerleyen süreçte anne adayında sarılık ve K vitamini eksikliği de görülebilir. K vitamini eksik olduğunda kanda pıhtılaşma sorunları yaşanır ve doğumdan sonra da kanama durdurulamayabilir.


  • Gebelik kolestazı bebeği de etkileyebilir

Karaciğerdeki safra akışının düzensizleşmesi ve yavaşlaması nedeni ile ortaya çıkan gebelik kolestazı sadece anneyi değil, bebeği de olumsuz etkileyebilmektedir. Kolestaz yaşayan anne adayının bebeğinin sağlığı kötüleşir, bebeğin kalp atışları düzensiz hale gelir, bebek anne karnına dışkısını yapabilir, erken doğum ve hatta bebek ölümü bile gerçekleşebilir. Bununla birlikte gebelik kolestazı K vitamini eksikliğine yol açabildiğinden, bebek beyin kanaması bile geçirebilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.


  • Gebelik kolestazı tedavi edilebilir

Gebelik kolestazı rahatsızlığı yaşayan anne adaylarının tedavisinde sıklıkla uredeoksikolik asid ursofalk adlı ilaç kullanılmaktadır. Bu ilacın safra kesesindeki asidi düşürdüğü, gebelik kplestazını azalttığı bilinmektedir. Tek başına kullanıldığında başarılı sonuç alınamazsa başka yardımcı ilaçlar da bulunmaktadır.


  • Gebelik kolestazı ilaçları bebeğe ve anneye zarar vermez

Hamile olan kadınlar bebeğin olumsuz etkilenme ihtimalini düşündüklerinden, bu dönemde ilaç kullanmaktan çekinirler. Ancak gebelik kolestazı tedavisinde kullanılan ilaçların bebeğe ve anneye her hangi bir yan etkisinin olmadığı, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.


  • Kaşıntılar doğumla birlikte sona erer

Gebelik kolestazı tedavi edildikten sonra gebelikte her şey yolunda gider ve sağlıklı bir doğum süreci gerçekleşir. Doğumdan sonra ise anne adayında her hangi bir kaşıntı şikayeti gözlenmez. Doğum sonrasında kadının safra akışı da büyük ölçüde normale dönmektedir. Zaten bebek ile ilgili bir sorun yoktur. Ancak sonraki dönemde karaciğerlerin düzenli olarak kontrol edilmesi faydalı olacaktır.


  • Karaciğer fonksiyonlarındaki bozukluklar doğumla birlikte tamamen geçmez

Doğumdan sonra kaşıntı ve safra akışındaki düzensizlik şikayeti sona ermekle birlikte, karaciğerdeki fonksiyon bozuklukları aynı şiddette olmasa da devam etmektedir. Ancak düzenli tedavi ve doktor kontrolü ile kısa süre içinde tüm fonksiyonlar normale dönebilmektedir.


  • Hormon dengesizliği cildi hassaslaştırır

Gebelik hormon salgılarının artması dolayısıyla anne adayının cildi her zamankinden çok daha hassastır. Anne adayının yaşam kalitesini, günlük aktivitelerini önemli oranda olumsuz etkileyen kaşıntı şikayetinde cildi kaşıyarak tahrip etmemek için mutlaka doktora başvurulmalı ve tedavi uygulanmalıdır.


  • Hızlı kilo alımı ciltte kaşıntıya yol açar

Anne adayının vücudu alışkın olduğundan çok daha kısa süre içinde hızla kilo alma durumuna adapte olmakta, alışmakta zorlanmaktadır. Kilo artışıyla birlikte gerilen cilt yeterince nemlendirilmezse, bu kaşıntıların sonunda iyileşmeyecek cilt çatlakları da oluşabilmektedir. Hamilelik döneminde en çok kilo alan karın, basen ve göğüs bölgeleri, ödem sebebiyle şişen eller ve ayaklarda kaşıntı daha sık yaşanır. Çok aşırı şiddetli olmayan kaşıntılarda doğal yağlarla veya nemlendirici kremlerle nemlendirmek yeterli olabilir.


  • Alerjik reaksiyonlar da hamilelikte kaşıntıya sebep olabilir

Anne adayında daha önceki dönemlerde de var olan alerjik reaksiyonlar, hormonsal değişimlerin etkisiyle daha da artmaktadır. Bununla birlikte gebelik döneminde cildin çok hassaslaşması dolayısıyla yeni alerjiler de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hamilelikte toza, çiçeğe, polene, bitkilere ve bunlar gibi pek çok çevresel faktöre karşı cilt reaksiyon gösterir ve kaşıntı ortaya çıkabilir.


  • Gebelikte kaşıntıyı önlemek mümkün olabilir

Gebelik döneminde kaşıntıyı önlemenin en basit yolları; ılık su ile neredeyse her gün duş almak ve vücut temizliğine ekstra özen göstermektir. Tabi ki bu dönemde nemlendirici içeriği olan kokusuz, renksiz, kaliteli şampuan ve sabunlar tercih edilmelidir. Hamilelikte seçilen kıyafetler de cildin sağlığı açısından önem arz ettiği için rahat, bol, pamuklu çamaşır ve giysiler tercih edilirse kaşıntı şikayeti daha az yaşanacaktır. Cildin kurumasına, tahriş olmasına sebep olacak parfüm, deodorant, krem ve diğer kozmetik ürünlerinden uzak durulmalıdır.

Comments


bottom of page