top of page

Hamilelikte İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?


Gebelik dönemindeki  anne adayları arasında en sık görülen ürolojik problemlerden biri de idrar kaçırmadır. Bu durumun ben büyük belirtisi de sık sık idrarın geldiğinin hissedilmesi ve tuvalete yetişememe gibi durumlar ile kendini gösterir. Gebelik döneminde her kadının idrar kaçırma şiddeti farklı seyredebilir. İdrar kaçırma eğerki anne adayının gündelik hayatını etkileyecek kadar şiddetli ise muhakkak doktoruna başvurmalıdır.


Gebelikte idrar kaçırmanın nedenleri

Hamile anne adayının gebelik süresinde böbreğinden geçen kan oranı artar. Kan oranının artmasıyla böbrekten süzülen kan miktarı da fazlalaşmaya başlar. Genişleyen rahim mesaneye baskı yapar ve onu yukarıya ve geri olmak suretiyle iter. Hamilelik döneminde salgılanması artan progesteron hormonu da mesane ile idrar yolu arasında bulunan sfinkterlerin gevşemesine neden olur. Gebelik dönemindeki kadınlar  idrar yolları enfeksiyonlarına karşı daha hassastırlar. İdrar yollarında gelen enfeksiyon yüzünden mesane duvarı hassaslaşır ve idrar tutulamaz. Gebeliğin özellikle 3. ile 6. aylık aralığında böbreklerden süzülen kan miktarı en üst noktaya ulaşır. Bu durum sonucu anne adayı sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir.


Gebelikteki idrar tutamamanın urge tipi idrar tutamama ve stres tipi idrar tutamama gibi iki sebebi vardır. Tuvalete giderken idrarın tutulamaması urge tipi yani sıkışma tipi idrar tutamamanın bir sonucudur. Hamilelik döneminde alınana kilolara bağlı olarak mesaneye giden basınç da artar. Mesanedeki basıncın artması ile mesanenin kasılmasını sağlayan kaslar yeterli ölçüde çalışamaz ve idrar mesanede tutulamaz.


Öksürük, hapşırık, ağırlık kaldırma sonucu kaçırılan idrarın sebebi ise stres inkontinansıdır. (Stres tipi idrar tutamama)  Mesane ve idrar yolu arasına bulunana sfinkterler yeterli oranda çalışmamaları durumunda stres inkontinansı yaşanır.


Tüm bu etkenlerin dışında daha önce doğum yapmış, 3.5 ile 4 kilonun üzerinde bebek doğumu gerçekleştirmiş kadınlarda idrar kaçırma olasılıkları daha fazladır.


Anne adaylarının idrar kaçırma sorunu nasıl tedavi edilir?

İdrar kaçırma sorunu olan anne adaylarına idrar kültürü ve antibiyogram yapılmalıdır. Bu testler anne adayında idrar yolu enfeksiyonunun olup olmadığını gösterecektir. Kadında idrar yolu enfeksiyonu tespit edilirse anne adayı hemen tedavi altına alınacaktır. Gebelik döneminde anne adayına idrar inkontinansına bağlı nedenlerden ötürü yapılacak cerrahi müdahaleler uzmanlarca tasviye edilmemektedir. İdrar kaçıran anne adaylarının günlük olarak yapacakları hafif egzersizler ile idrar kaçırma problemlerinin de büyük ölçüde önüne geçebilmektedirler.


Kegel egzersizleri

Kegel egzersizleri oldukça kolay ve gündelik hayatın her anında yapılabilecek egzersizlerdir. Kegel egzersizindeki önemli olan doğru kasların çalıştırılmasıdır. Bu kasların hangileri olduğunu anlamanıza idrarınızı yaparken durdurmanız yardımcı olacaktır. İdrarın tutulmasını sağlayan kaslar kegel egzersizinde çalıştırılması gereken kaslardır. Kegel egzersizini günün her anında ve her yerinde yapabilirsiniz. Her bir kasmada kendinize süreler verin. Örneğin birinci kasmanızı beş saniye kadar tutun. Bir gün içerisinde iç kez yapabilirsiniz. İlk olarak 25 kasma işe başlayabilir bu sayıyı sonraki günlerde arttırabilirsiniz. Kegel egzersizlerini düzenli yapan anne adaylarında bir süre sonra idrar tutamama problemlerinin ortadan kalktığı görülmüştür.

Comentarios


bottom of page