top of page

Hamilelikte Domuz Gribi Aşısı


1 ) Domuz gribi nedir?

Domuz gribi A (H1N1) tipi virüsün sebebiyet verdiği, viral bir hastalıktır. İnsanlar arasında sonumun aracılığı ile, öksürük ve hapşırık ile bulaşma gerçekleştirir. Grip virüsünün bulaşmış olduğu bir yere dokunulmasının ardından, ellerin ağız ve burun ile temas etmesi halinde, de virüs bulaşabilir. Bu virüs, domuz etinin yenmesi halinde bulaşmaz.


Bu hastalığın domuz gribi olarak ifade edilmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzemesi ile alakalıdır. Bu virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımı olarak kabul edilir. Aynı insanlarda görülen normal grip hastalığı gibi ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, halsizlik, üşüme, vücut ağrısı, baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösterir. gelişir. Bu hastalığın tespiti ise, burun ve boğazdan alınan sürüntü örnekleri ile beraber konulabilmektedir.


2 ) Domuz gribi tedavisi

Türkiye’ye 2009 yılının Ekim ayından itibaren, domuz gribi aşısı (2009 H1N1 grip aşısı) gelmiştir. Bu aşı ölü aşıdır. İçerisinde canlı virüs bulunmaz. Hastalığa yakalanan kişilerde, tedavinin gerçekleşebilmesi amacı ile antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Normal grip aşıları, bu hastalığa karşı herhangi bir koruma mekanizması gerçekleştirmez. Bu sebepten dolayı da, hem normal hem de domuz gribi aşısının yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu iki aşı, aynı gün farklı kollara olacak şekilde uygulanmalıdır.


3 ) Hamilelerde domuz gribi ve domuz gribi aşısı

Hamile olan kişiler, domuz gribine karşı diğer insanlara göre daha riskli durumdadır. Anne adayları, domuz gribi aşısının ilk olarak yaptırması gereken grupta bulunur. Çünkü hamile olan kişilerde, domuz gribi hastalığının risk meydana getirme olasılığı daha yüksektir. Aynı şekilde yeni doğum yapmış olan lohusa kadınlar da hamileler gibi bu virüse karşı yüksek risk taşıyanlar grubundadır. Domuz gribi aşısının normal grip aşısı kadar güvenilir olduğu da akıllardan çıkarılmaması gereken bir diğer konudur. İnsanlarda aşının meydana getirdiği hafif etkide yan belirtiler görülmüştür. Domuz gribi aşısının şuan için hamileler üzerinde herhangi bir zararının olup olmadığı test edilmediğinden dolayı kesin olarak bilinmemektedir. Normal mevsimsel grip aşısının hamilelerde yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur, hatta anne adaylarının bu aşıyı yaptırması da tavsiye edilir. Domuz gribi aşısının da (2009 H1N1 grip aşısı) yeterli deney olmamasına rağmen normal grip aşısı gibi anne adaylarında ve emziren kadınlarda bir zarar teşkil etmediği düşünülmektedir. Domuz gribi aşısı da normal mevsimsel grip aşısı gibi hamilelik döneminin herhangi bir zamanında yapılabilir. Hamilelik dönemi içerisinde aşı sadece 1 doz olacak şekilde yapılmalıdır.


4 ) Domuz gribinin hamilelik üzerinde ki etkisi

Hamilelik dönemi içerisinde vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığı için, enfeksiyonal hastalıklara yakalanma riski ve ağır geçirme riski de artar. Hamilelik dönemi içerisinde domuz gribi geçirilmesi su kaybına (dehidratasyon) sebep olacağı için, buda erken doğum riskini beraberinde getirir. Erken doğum riski dışında bebekte bir anomali veya sakatlığın meydana gelmesi şuan yapılan çalışmalara göre söz konusu değildir.


Domuz gribi (influenza A (H1N1) ) virüsünü alan ve bebek emziren annelerin virüsü bebeklerine süt aracılığı ile geçirme tehlikesi henüz bilinmemektedir. Ancak bebeğe virüsün geçme riskini en aza indirebilmek amacı ile ellerin bol bol ve sık sık yıkanması, maske takılması, temizliğe ve hijyene önem verilmesi şeklinde tedbirlerin alınması gerekir. Domuz gribi veya normal gribe yakalanmış olan anneler, bebeklerini emzirmeye devam edebilir.


5 ) Domuz gribinin bulaşma tehlikesini azaltmak için ne yapmak gerekir?

Bu riski en aza indirebilmek için;

  • İnsanlar ile yanak yanağa öpüşmek veya el sıkışmaktan olabildiğince uzak durun

  • Ellerinizi sık sık ve bol bol yıkayın.

  • Alkol içeren el yıkama antiseptiklerini kullanmaya dikkat edin

  • Yüzünüze, gözlerinize, ağzınıza, burnunuza dokunmadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın

  • Hasta olduğunu bildiğiniz kişiler ile yakın temas kurmaktan kaçının

  • Öksürürken ve hapşırırken kağıt mendil kullanmaya dikkat edin

  • Daha çok açık havada bulunmaya çalışın

Commentaires


bottom of page