top of page

Hamilelikte Diyet Yapmanın 10 Şartı


Hamilelik süresince anne adayının kilosuna çok dikkat etmesi gerekmektedir. Anne adayı alması gerekenden daha fazla kilo almamalıdır. Bunun için de anne adayı gebelikte dönem dönem diyete yönelebilmektedir. Ancak diyet yaparken de anne adayının dikkat etmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. İşte gebelikte diyet yapmanın 10 şartı


Kendinizi asla aç bırakmayın

Hamilelik döneminde alınana kilolardan anne adayının korkmaması gerekir. Çünkü doğumdan sonra alınana kilolar kısa bir süre içerisinde tekrar verilecektir ve anne adayı normal kilosuna kavuşacaktır. Hamilelik döneminde gerekli olmadıkça diyet yapılması tavsiye edilmemektedir. Ancak anne adayı diyabet hastası ise sadece doktor kontrolü ve tavsiyesinde diyet yapabilmektedir. Anne adayının herhangi bir hastalığı yoksa diyet yapmasına gerek yoktur. Ancak anne adayı yediği besinlere ve aldığı gıdalar çok dikkat etmelidir.


Yağları sınırlandırın ya da uzak durun

Yiyeceklerin yağsız olanlarını tercih etmek de bu dönemde fayda vardır. Süt, peynir ve etin yağsız yerleri tercih edilerek tüketilmelidir. Fazla yağ tüketimi gebelik dönemindeki anne adayının aşırı kilo almasına sebep olabilmektedir. Anne adayı direkt olarak diyet yapmaktansa aldığı gıdalara dikkat ettiği taktirde diyet yapmasını gerektirecek hiçbir durum ile karşılaşmaz. Şeker ve çikolatada aşırı tüketime kaçılmamalıdır. Bunun yerine kurutulmuş meyveler tercih edilmelidir.


Vitamin ve mineraller

Gebelik dönemindeki kadınlarda vitamin ve mineral alımı çok önemlidir. Özellikle gebelik döneminde yaşanan B vitamini değerindeki düşüklük alınacak vitamin ve mineraller ile geri kazanılmaktadır. Unutulmaması gereken durum da vitamin ve mineral desteğinin ancak doktorun tavsiyelerince alınmasıdır.


Demir ihtiyacı

Gebelik dönemindeki kadının demir ihtiyacı yaklaşık olarak 7 miligrama kadar çıkmaktadır. Bu durum normal dönemdeki bir kadının demir ihtiyacından yaklaşık olarak iki kat daha fazla orandadır. Gebelik döneminde demir ihtiyacını gıdalardan karşılamak mümkün değildir. Besinler aracılığı ile alınan demir miktarı sadece 1 miligramdır. Demir dengesinin bozulması bebeklerde düşük doğum ağırlığı gibi riskleri de beraberinde getirmektedir. Gebelik dönemindeki demir ihtiyacının karşılanması için doktor tarafından verilecek ilaçların mutlaka kullanılması gerekmektedir.


Folik asit

Gebelik döneminde yaşanacak bir folik asit eksikliği durumu altında düşük ve erken doğum gibi riskler de beraberinde gelmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren folik asit eksikliği ile karşılaşılabilir. Bu durumun önüne geçilmesi için doktor tarafından verilecek ilaçların kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ıspanak folik asit bakımından çok zengin bir bitkidir ve gebelik döneminde sık sık yenilmesi tavsiye edilmektedir.


Omega 3’ün önemi

Omega 3 yağ asitleri özellikle gebelik süresince alınması gereken yağlardandır. Gebelik dönemindeki özellikle omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan somon veya ızgara balık ürünlerini haftada en az 2 kez tüketmesi çok önemlidir. Ceviz, keten tohumu gibi omega 3 bakımından zengin olan besinler de hamilelik döneminde tüketilmelidir.


Kalsiyum

Anne karnındaki bebeğin gebelik dönemi süresince 30 gram kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bebek 30 gramlık kalsiyum ihtiyacını da annenin kemiklerinden karşılamaktadır. Bu yüzden annenin kemiklerini güçlendirmesi için ve bebeğine yeterli oranda kalsiyumu verebilmesi için yoğurt, süt ve peynir ürünlerini yeterli ölçüde tüketmesi çok önemlidir. 500 gram süt, küçük boy yağı alınmış iki kap kadar yoğurt, ince dilim taze kaşar peyniri ile anne adayı kalsiyum ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir.


Yemek yeme düzenine dikkat edilmeli

Gebelik döneminde anne adayları öğünlerini sık ama az porsiyonlar şeklinde tüketmelidirler. Tüketilen besinlerin (özellikle sebze ve meyvelerin) taze olması çok önemlidir. Konserve ve içinde katkı gıdası barındıran ürünlerin bu dönemde tüketilmemesi gerekmektedir. Besinlerdeki çeşitlilik de oldukça önemlidir. Besinlerin çeşitliliği sayesinde anne adayı birçok vitamin ve minarelide almış olur. Yağlı, baharatlı, kalorisi yüksek besinlerden gebelik boyunca uzak durulmalıdır. Bunun yerine protein değeri yüksek, yağ oranı daha az gıdalar tercih edilmelidir.


Alınan besin miktarının önemi

Gebelik süresince besin değeri miktarı yüksek yiyecekler tüketilmesi anne adayı için çok önemlidir. Özellikle kahvaltının atlanmaması gerekmektedir. Kahvaltıdan sonra annenin öğle yemeğinden önce meyve veya 1 kase yoğurt tüketip ardından öğle yemeği yenmelidir. Akşam ile öğle yemeği arasında da anne adayı hafif atıştırabileceği besin değeri yüksek yiyecekler tercih edebilir. Örneğin kurutulmuş meyve bu öğün için iyi bir tercih olabilir. Yumurta, 60 ile 90 gram arası kadar balık, hindi veya kırmızı et yemeklerde tercih edilebilir. Özellikle yemekten sonra yatmadan taze meyve yenilebilir. Elma, armut, portakal, nar gibi c vitamini yönünden oldukça yüksek meyveler tercih edilmelidir.


Örnek bir beslenme menüsü ( 1 günlük)

Hamilelik döneminin en önemli öğünlerinden birisi de kahvaltıdır. Anne dayı kahvaltıda 1 yumurta, 1 dilim peynir, 5 adet zeytin, 1 dilim ekmek, 1 domates, 1 salatalık, maydanoz ve acısız yeşil biber yemeli kahvaltıdan sonra da 1 bardak süt içmelidir. Bal, pekmez, reçel gibi besinlerinde çok aşırıya kaçmamak koşulu ile tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltı ile öğle yemeği arasında mevsimine göre 1 tane taze meyve ya da 1 bardak ayran tercih edebilir. Karnı çok acıkırsa 1 dilim ekmek de yiyebilir. Öğlen yemeğinde ise anne adayı 1 porsiyon içinde 60 gram kırmızı et olan kuru baklagil yemeği yanına 1 porsiyon pilav ya da makarna tercih ederek yiyebilir. Yemek ile birlikte bir kap yoğurt ya da ayran da tüketebilir. Sindirimi kolaylaştırması açısından da yeşilliği bol olan salat tüketilmelidir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasındaki arada da anne adayı ara öğünü bırakmamalıdır. 1 dilim salatalık veya domates ile 1 dilim taze beyaz peynir yiyebilir.


Anne adayı akşam yemeğinde de, 1 porsiyon et (değişiklik gösterebilir balık, tavuk, hindi), 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği ve yeşilliği bol salata yiyebilir. Akşam yemeğinden sonra da yatarken tok tutması açısında bir tane muz ya da ince dilim bir karpuz veya kavun da tüketebilir.

コメント


bottom of page