top of page

Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı


1 ) Hamilelik döneminde antibiyotik kullanılır mı?

Hamilelik döneminde bazı nedenlerden dolayı antibiyotik kullanılması gerekebilir. En çok rastlanan nedenlerin içerisinde ise, idrar yolu enfeksiyonları,

  • solunum yolu enfeksiyonları,

  • diş tedavileri,

  • sinüzit,

  • abse,

  • ishal gibi nedenler görülür.


2 ) Hamilelik döneminde antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?

Hamile olunması, antibiyotik kullanımına kesin olarak engel bir durum teşkil etmez. Hamilelik dönemi içerisinde antibiyotik kullanılmasına ihtiyaç duyulacak rahatsızlıklar oluştuğu zaman, anne ve bebek bakımından zararsız veya en az zararlı olan antibiyotiklerin kullanılması tercih edilerek tedavi gerçekleştirilir. Bu durumda anne adayına antibiyotiği yazacak olan branş uzmanı ve hastanın takibini yapan kadın doğum uzmanı beraber en uygun ilaca karar vermelidirler. Bir takım antibiyotiklerin hamilelik dönemi içerisinde kullanımı, bebeğin sağlığı bakımından tehlike oluştururken, bazı antibiyotikler ise, herhangi bir tehlike arz etmez. Bununla beraber bazı antibiyotiklerin belli düzeyde zararlı olma tehlikesi vardır. Ancak anne adayına verilen antibiyotiğin kullanılmaması ve hastalığın tedavi edilmemesi daha büyük riskleri meydana getirecek ise, o zaman bu grupta olan antibiyotiklerin kullanılması tercih edilir. Bunlar antibiyotiğin hamilelik kategorisine göre değişiklik gösterebilir.


Hamilelik dönemi içerisinde antibiyotik veya başka gruptan herhangi bir ilacın üzerinde bebek açısından zararlı olmadığı yazmış olsa dahi, kesinlikle doktor kontrolü olmadan kullanmayınız.


Her insanın bünyesi ve mevcut olan hamileliği birbirinden farklıdır. Bir hamilelikte zarar teşkil etmeyen ilaç, başka bir hamilelik için risk meydana getirebilir.


Bu sebepten dolayı da, az önce belirttiğimiz gibi asla doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanımı yapmamalısınız

Comments


bottom of page