top of page

Hamilelik Sırasında Yeni Bir Hamilelik Meydana Gelebilir Mi?

Bir anne adayının vücudu, hamilelik sırasında yeniden hamile kalmayı önleyici faktörler barındırır. Buna bir örnek verecek olursak, hamilelik meydana geldikten sonra kadında yumurtlama işlevi devam etmez. Aynı zamanda, rahim ağzında müköz bir tıkaç meydana gelir, bu tıkaçta spermlerin rahim içerisine girmesine engel olur. Bu gibi fiziksel sebeplerden dolayı da, hamilelik içerisinde yeni bir hamileliğin meydana gelmesi neredeyse imkansızdır.



Normal bir hamilelik dönemi içerisinde, hamilelik sonlanmadan yeni bir hamilelik durumu meydana gelmez. Bunun nedeni ise, hamilelik oluşması ile beraber yaşanan hormonal değerlerin, yumurtalama fonksiyonlarını durdurmasıdır.


Vücudun yumurtlama dönemi olmazken, gebeliğin oluşması da imkânsızdır. Fakat tıp literatüründe çok nadir de olsa bu tür hamileliklerle karşılaşıldığı bildirilmektedir.


Kesin diye bir şey yok

Ancak çok az da olsa karşılaşılan bazı olgular, bir anne adayında hamilelik seyir ederken, ikinci olası bir hamileliğin de meydana gelebileceğini düşündürmüştür.


İki adet rahime sahip olan kadınların bir kısmında, iki rahimde birden hamileliğin meydana geldiği görülmüştür. Normal şartlarda iki rahime sahip olan kadınlarda, ikinci rahim genellikle işlev görmez. Ancak çok az rastlanan enteresan bir durumda, hamilelik meydana geldikten yaklaşık bir kaç gafta sonra ikinci bir hamileliğin de oluşmasıdır. Tıpta bu duruma, süperfötasyon (superfetation) ismi verilir.


Bu konu ile alakalı 2009 yılında Time dergisinde yayınlanan bir habere göre, 31 yaşındaki Julia Grovenburg isimli Amerikalı bir kadın 2 hafta ara iloe 2 defa hamile ve ilk çocuğunu 24 Aralık’ta dünyaya getirirken, ikinci çocuğunu ise doğumdan tam 17 gün sonra 10 Ocak 2010 tarihinde dünyaya getirmiştir. Uzmanlar, vücut hamilelik oluştuktan sonra yumurtlamaya devam ederse bu durumun oluşabileceğini ön görürler.


Süperfötasyon ile ikiz gebelik arasında bir fark var mıdır?

Normal bir ikiz gebelikte, bebeklerin ikisi de aynı anda oluşum göstermeye başlar.  Ancak süperfötasyon durumunda ise, birinci bebek meydana geldikten bir iki hafta sonra yeni bir yumurtlama ile ikinci bir hamilelik meydana gelir. Bu bebekler arasında da yaklaşık 1 aya yakın bir fark olur.


Hamilelik içerisinde yeni bir hamileliğin meydana gelme olasılığı nedir?

Bu durumun meydana gelmesi, milyonda bir görülen bir ihtimaldir. Bazı hamilelik dönemi içerisinde tekrar hamileliğin oluştuğu durumlarda görülmüştür. Ancak Türkiye’de bugüne kadar böyle bir durum ile karşılaşılmamıştır. Bunun yanı sıra bazı hamilelikler iç ve dış olarak gelişim göstererek yanılmanın meydana gelmesine sebep olabilir. Ancak bu durumda yaygın ve normal hamileliklerde karşılaşılan bir durum değildir.


Süper fotasyon nasıl meydana gelir?

  • Uzmanlar, Süperfotasyon durumunun nasıl oluşabileceği ile alakalı 2 değişik açıklamada bulunuyorlar.

  • Birincisi çok az da olsa, aynı ay içerisinde 2 yumurtanın birden glişim göstermesi ve bir yumurtanın daha sonra gelişim göstermesi,

  • İkincisi  ise, hamileliğin sağlanmasının ardından, bir müddet sonra gerçekleşen yumurtlama döneminde başka bir yumurtanın döllenmesidir.


2 Farklı erkekten 2 farklı bebek

Dünya çapında çok az karşılaşılan bir başka durum da, hamile bir anne adayının iki farklı erkekten aynı anda 2 bebek dünyaya getirmesidir. Burada dünyaya gelen ikizlerin babaları farklıdır. Bu duruma ise, heteropaternal süperfekundasyon (heteropaternal superfecundation) ismi verilir.


Heteropaternal süperfekundasyon nasıl meydana gelir?

Heteropaternal süperfekundasyon, kadının yumurtlama dönemi içerisinde 2 yumurtlamanın gerçekleşmesi ve bu dönemde iki farklı erkek ile beraber cinsel ilişkiye girmesi neticesinde 2 farklı spermin bu 2 farklı yumurtayı döllemesi ile meydana gelir. İnsanlarda çok az karşılaşılan bu duruma, kedi ve köpek gibi hayvanlarda çok meydana gelir.

Kommentare


bottom of page