top of page

Hamilelik Sırasında Sağlıklı Seçimler


Yeni bir bebek mevcut yaşam tarzını yeniden şekillendirme açısından güzel bir sebeptir. Hamilelik süreci birçok kadına iyi beslenme için motivasyon, daha çok egzersiz ve kötü alışkanlıkları bırakma olanağı sağlar. Eğer sağlıklı alışkanlıklar edinmeye şimdiden öncelik verirseniz, bebek doğduktan sonra da bu alışkanlıklarınızı sürdürmeniz çok daha kolay olacaktır. Daha hızlı kilo vermeniz, bebeğinizle daha çok ilgilenmeniz ve eski benliğinize kavuşmanız bu avantajlarınızdan yalnızca birkaç tanesidir.


Eğer siz zaten sağlıklı bir yaşam sürdürüyorsanız, bu süreçte bir adım daha öndesiniz demektir. Hamileliğiniz birkaç alışkanlığınızı bırakmanıza sebep olabilir ama tabii ki hepsini değil. Geçmişteki bütün kararlarınız doğru olmasa bile, yenilenmek için hiçbir zaman geç değildir!


İşte bu bölüm size hamilelik sürecinizde kendiniz ve büyümekte olan bebeğiniz için en sağlıklı kararları nasıl vereceğiniz hakkında yardımcı olacaktır. Dahası bu seçimleriniz, aile üyelerinizin üzerinde bile olumlu etkiler yaratacaktır. Eğer daha sağlıklı beslenmeye ve daha çok alıştırma yapmaya başlarsanız, partneriniz de size uyum sağlayacaktır.


Hamilelikte Beslenme

Hamileliğiniz boyunca hem kendiniz hem de bebeğiniz için beslenmeniz gerekecektir. Ama bunu iki kat daha fazla yemek gibi değil de, 2 kat daha sağlıklı beslenmek gibi düşünün. Eğer iyi bir beslenme alışkanlığınız yoksa abur cuburlara düşkünsünüz, akşam yemeklerini yememeye meyillisiniz ya da sınırlı çeşitte yemek yiyorsunuz demektir. Değişiklik yapmaya şimdiden başlayabilirsiniz. Aslında sağlıklı beslenmeyi hamileliğinizin en başından alışkanlık haline getirmeniz iyi bir fikir olabilir. Çünkü bebeğinizin en önemli organları hamileliğinizin ilk birkaç haftasında oluşur. Sağlıklı beslenme ilk fetüs gelişiminde uygun durumlar yaratmada yardımcı olur. Hamilelik sürecinde demir, kalsiyum, folik asit ve diğer gerekli vitamin ve besinlere daha çok ihtiyaç duyacaksınız.


Doğru beslenmek için yemek yeme hazzınızdan ödün vermenize ya da sıkı bir diyet takip etmenize gerek yok, endişelenmeyin. Düzenli bir beslenme için hamileliğinize faydalı olacak her türlü yemeği yiyebilirsiniz.


DÜZENLİ BESLENME

Dürüst olmak gerekirse, sağlıklı hamilelik için beslenme adına hiçbir formül yoktur. Herkes için tavsiye edilen sağlıklı beslenmenin temel prensipleri hamileler için de geçerlidir. Peki nedir bu temel prensipler?


– Bol bol meyve, sebze ve tahıl ürünleri tüketmek


– Yağsız protein ve düşük yağlı süt ürünlerini tercih etmek


Eğer bu anahtar kuralları aklınızdan çıkarmazsanız, siz ve bebeğiniz bu dengeli beslenmeyle sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz.


Sağlıklı besinler tükettiğinizden emin olmanız, iyi yemenizin ve ihtiyacınız olan besinleri tüketmeniz için iyi bir yoldur. Eğer tüketip tüketmediğinizden endişe duyuyorsanız haftanın her günü ne yediğinizi not almanız, hangi alanlarda gelişim göstermeniz gerektiğini belirler, sizi daha bilinçli kılar.


Eğer ikizlere ya da diğer seçeneklerden birine hamileyseniz, daha çok kaloriye ve besine ihtiyaç duyacağınız muhtemeldir. Bunu doktorunuzla belirleyebilirsiniz.


Hamilelikte kaçınılması gereken yemekler

Hamilelik sırasında çoğu yemeği yemenin sakıncası yoktur. Ancak istenmeyen yan etki riski taşımaları gerekçesiyle uzak durulması ya da sınırlandırılması gereken belirli yemekler vardır. Bu olasılık ne kadar düşük olsa da temkinli olmak iyi olacaktır.


-Zengin Cıvalı Deniz Mamulleri

Deniz mamulleri iyi bir protein ve demir kaynağıdır. Ancak bazı türler tehlikeli seviyelerde cıva içerir ki bu da bebeğin gelişen sinir sistemine zarar verebilir. Bu türler kılıç balığı, köpek balığı, uskumru ve kiremit balığını bünyesinde barındırır.


Araştırmalara göre, hamile bayanların haftalık 340 gram deniz ürününü sağlıklı yollarla tüketmesinde sakınca yoktur. Bu da ortalama iki porsiyon karidese, somon balığına, morinaya ya da konservelenmiş tuna balığına tekabül eder.


-Çiğ, Az Pişmiş ya da Kirletilmiş Deniz Mamulleri

Çiğ balıklardan, istiridye ve midye gibi kabuklu hayvanlardan ve dondurulmuş deniz ürünlerinden kaçınmak hamilelik süreci boyunca şarttır. Ayrıca bütün ürünler 60-65 derece iç sıcaklıkla pişirilmelidir.


-Pişmemiş Etler, Kümes Hayvanları ve Yumurtalar

Pişmemiş yemekler tüketirseniz, hamile olmayan her kadın gibi sizin de zehirlenmeniz muhtemeldir. Ancak siz hamile olduğunuz için hastalanma riskiniz diğerlerine göre daha yüksektir. Nadir de olsa, bebeğiniz de bundan etkilenebilir. Tüm bunları engellemek için, yemeden önce pişirilmesi gereken besinleri çok iyi pişirmelisiniz.


NOT! Yumurtaları sarısı ve beyazı katılaşıncaya kadar pişirin ve kısmen pişmiş ya da çiğ yumurtalardan kaçının.


-İşlenmiş Etler

Etler yapım aşamasında kirlenebilir. Bu yüzden titizlikle pişirilmeli ve stoklanmalıdırlar. İşlenmiş etlerle ilgili hatırlanması gereken bir diğer şey de, hamilelik sırasında şişkinliğe sebep olan sodyum içeren dondurulmamış etlerdir.


-Yıkanmamış Ürünler

Ham meyve ve sebzeler hamilelikte kesinlikle bolca tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken tek husus; bahçe, tarla gibi yıkanmayan yerlerden geldiyse çok iyi yıkanılması gerektiğidir.

Comments


bottom of page