top of page

Hamilelik Döneminde Vajinal Duş


1 ) Vajinal duş nedir?

Cinsel ilişkiye girdikten hemen sonra, vajinanın içinin yıkanması işlemine “vajinal duş” ismi verilir. Bazı bayanlar, hamilelikten korunabilmek amacı ile de bu işlemi yapar. Ancak bu yöntemin hamileliğe karşı herhangi bir etkisi yoktur. Çünkü spermler, boşalma işleminin ardından yaklaşık 3 dakika sonra bile rahim ağzına yerleşmiş olur. Kısacası, boşalma işleminden sonra vajinanın içi temizlense dahi, spermler çoktan rahim ağzını geçip tüplere doğru ilerlemiş olur.


Bu yöntem ile beraber korunmak isteyen kadınlar, yetersiz korunmalarının dışında tekrarlayan enfeksiyon komplikasyonunu da doğurmuş olur.


2 ) Kadınların vajinal duş yapma sebepleri nelerdir?

  • Adet kanamaları bittikten sonra vajinanın içerisinde kalan kan artıklarını temizlemek amacı ile

  • Cinsel ilişkinin ardından hamile olmamak için veya cinsel yollar ile bulaşan hastalıkları önleyebilmek amacı ile ( bu arada vajinal duş, ne hamilelikten ne de cinsel yollar ile bulaşan hastalıktan korunmanıza yardımcı olur)

  • Vajinal temizlik ile beraber, kendilerini daha temiz hissettikleri için


3 ) Vajinal duş neden yapılmamalıdır?

Vajinanın iç örtüsü, bu bölgeyi korumaya yarayan özel flora ve salgılar ile sarılıdır. Ancak vajinal duş yapılması halinde, bu doğal korunma örtüsünün etkisi kendiliğinden kalkar. Enfeksiyon etkenleri, korunmasız olan vajina iç dokusuna doğru yol alır ve kötü kokulu akıntı vb. problemlerin meydana gelmesine neden olur.


Vajinanın su haricinde bir takım solüsyonlar ile (oksijenli su, sirkeli su, bitki suları vb.) yıkanması da, aynı şekilde etki sağlayamaz ve zararlı sonuçlar meydana getirir.


4 ) Hamilelik döneminde vajinal duş yapmayın

Normal koşullar içerisinde, enfeksiyona yatkınlık oluşturması gibi riskleri barındırdığından dolayı uzak durulması gereken vajinal duşun, hamilelik dönemi içerisinde yapılması da bir takım sakıncalar taşımaktadır.


Bu tehlikelerin bir kısmı;

  • Bakteri ve diğer mikrobik ajanların, vajina içerisinden rahim içerisine doğru taşınmasına sebebiyet verir

  • Vajinanın normal ph’sını değiştirip, enfeksiyona yatkın duruma getirebilir.

  • Bu tür enfeksiyonlar, hamilelik dönemi içerisinde erken doğum gibi risklerin meydana gelmesine sebep olabilir.


5 ) Vajina kendisini nasıl temizler?

Vajina, kendisini mukus olarak ifade edilen salgı ile kendi kendini doğal bir şekilde temizleme özelliğine sahip bir organdır. Bu sebepten dolayı, cinsel ilişkiye girdikten sonra, tuvaletten sonra ve yıkanma esnasında vajinanızın içerisini yıkamamaya özen göstermelisiniz. Vajinanın dış bölgesini temizlemek için ise, ılık su ve beyaz sabun kullanmanız yeterlidir. Doktorunuz size önermediği sürece, hijyenik olması için sabun, sprey, pudra gibi maddelerin kullanılması, yeterli bir vajinal temizlik için lazım olmayan şeylerdir.


6 ) Doktor ile görüşülmesi gerekilen durumlar

Aşağıdaki durumların meydana gelmesi halinde, derhal doktorunuz ile iletişime geçin;

  • Vajinada ağrı ve yanma hissinin görülmesi halinde

  • Vajina da kaşıntı olması halinde,

  • İdrar yapma esnasında vajina da yanma hissi

  • Vajina dan kötü kokunun gelmesi halinde

  • Normalde gelen akıntıdan daha değişik şekilde ve farklı renkte ( peynir kesiği veya kirece benzeyen parça şeklinde akıntı ) akıntı olması halinde

Comments


bottom of page