top of page

Hamilelik Döneminde Meydana Gelen 10 Kanama


Yerleşme Kanaması

Hamilelik döneminde meydana gelen kanamalar, döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmesi ile beraber gerçekleşebilir. Bunlar çok az miktarda karşılaşılan kanamalardır. Yaklaşık olarak 2 gün ile 3 gün arasında sürer. Ancak bu kanamanın normalden daha uzun süre boyunca devam etmesi sıra dışı bir olay olarak görülmez. Yerleşme kanaması meydana gelirken gelen kan, regl döngüsü gibi olmaktadır. Açık pembe veya kahverengi şeklinde akabilir. Genel olarak bu kanama, ilk esnada fark edilmez.


Düşük ihtimalinin meydana getirdiği kanama

Düşük ihtimali daha çok hamilelik dönemi içerisinde sürekli kanama yaşayan kadınlar için düşünülür. Hamilelik döneminde sürekli bir şekilde kanama yaşayan kadınların neredeyse yarısının hamileliği düşük ile sonlanmaktadır. Düşük kanamaları, ilerleme kanamasına benzemez. Düşük kanaması çok daha ağır ve kramplara sebebiyet veren bir kanamadır. Bunun dışında aynı zamanda karın bölgesinde acı, yüksek ateş, titreme ve kan pıhtıları da dikkat çeker. Erken hamilelik dönemi içerisinde ağır bir kanama yaşamanız halinde, derhal vakit kaybetmeden doktorunuz ile görüşmelisiniz.


Dış gebelik

Dış gebelik sebebi ile meydana gelen kanamalar, en önemli hatta hayatı riske atabilecek kanamalardır. Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesi ve burada büyümesine devam etmesi durumudur. Daha çok döllenmiş yumurtanın sağlıksız bir şekilde yerleştiği yer, fallopi tüpünün olduğu yerdir. Bu tür vakalarda kanama ile beraber ağır kramplar, karın ağrısı, baş dönmesi de beraberinde eşlik edebilir.


İlerleme kanaması

Bu kanama çeşidi, hem en çok rastlanan, hem de çok tehlikeli görülmeyen erken hamilelik kanamasıdır. Bu gibi kanamalar, daha geç zamanlarda meydana gelen bir regl döngüsünden dolayı meydana gelir. Hamile olunması ile beraber, döngüsel hormonlar hamilelik hormonları ile beraber maskelenmektedir.


Ancak hamileliğin ilerleyen zamanları içerisinde, menstüral hormonların kendi kendilerine menstürasyon başlatmaları olasılığı da bulunmaktadır. Erken hamilelik dönemi içerisinde acısız bir kanama yaşanması, menstüral döngü ile alakalı olabilir.


Mol gebelikler

Mol Gebelikler erken dönem hamileliklerde kanamanın çok az rastlanan sebeplerinden biri olarak kabul edilir. Bu kanama çeşidinde hücreler sağlıklı bir plasentanın yerine, üzüm salkımına benzeyen bir dokuya dönüşür.


Servikal tahriş

Hamilelik dönemi içerisinde, rahim ağzında kan akışı hızlanır ve her geçen gün daha da artmaya başlar. Bu bölgede tahrişin meydana gelmesi ile beraber, çok rahat bir şekilde kanamaların görülmesine sebep olabilir. Hamilelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girilmesi, bu tahrişin meyana gelmesi için genellikle yeterli sebep olabilmektedir. Cinsel ilişkiye girdikten sonra kanama yaşamanız haline, doktorunuza gittiğiniz zaman bu durumu mutlaka belirtin. Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar da, bu tür kanamaların meydana gelmesinde büyük rol oynamaktadır.


Plasenta ile ilgili sorunlar kanama nedeni olabilir

Plasenta previa, yani bebeğin eşinin önde gelmesi durumunda, lekelenme tarzında meydana gelen kanamadan, ciddi boyutlara gelebilecek kanamalardır. Böyle durumlarda kanamanın sebebi, ultrason muayenesi ile beraber çok rahat bir şekilde anlaşılabilir. Kanama miktarı değerlendirmeye alınmalıdır. Hastanın kan değerleri incelendiği zaman, gerek duyulan acil tedbirler alınıp, kan hazırlatılması gerekir.


Bebeğin sağlık durumu da aynı şekilde kontrol altına alınmalı ve anne adayı hastanede yatırılıp denetim altına alınmalıdır. Doğum kararı ilk olarak kanama miktarı, hamileliğin evresi ve bebeğin sağlık durumuna göre verilmelidir. Kanama nedenlerinden bir başkası da, bebeğin eşinin ( plasentanın ) normalden daha erken ayrılması yani bebek dünyaya gelmeden plasentanın ayrılması durumudur.


Plasental ayrılma, alt uçtan meydana gelirse, vajinal kanama ile beraber kendini gösterir. Ayrılmanın plasentanın ortasından meydana gelmesi halinde ise, kanama fark edilmez ve gizli kalabilir. Uterus bölgesinde ağrılı kasılma ve sertlik hissedilir. Bebek ve anne için ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.


Son haftalarda kanama önemli bir sorun

Hamileliğin 20. Haftasından sonra meydana gelen kanamalar ise, geç hamilelik kanamaları şeklinde ifade edilmektedir. Geç kanamalar, daha ciddi sebepler ile ilgili olacak şekilde meydana gelebilir.


Daha çok 26. Hamilelik haftasından sonraki dönem, bebeğin de yaşama sınırını geçmiş olduğu dönemdir. Hem anne hem bebeğin hayatı bakımından, önemli bir araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bu tür durumlarda, genel olarak anne adayının hastaneye yatırılarak gözlem ve denetim altına alınması gerekir.


Erken Doğum (Preterm Eylem)

Doğum 20. haftadan sonra 37. haftadan önce başlaması halinde, kasılmalar ile beraber mukozlu kanlı bir şekilde gelen akıntı, erken doğumun işareti olabilir.


Hamilelik ile alakalı olmayan kanamalar

Hamilelik dönemi içerisinde meydana gelen kanamaların bir kısmı, hamilelik ile alakalı bir şekilde görülmeyebilir. Bu kanamalar; rahim ağzında bulunan yaranın kanaması, rahim ağzında bulunan polipler, vajina da bulunan çeşitli kitleler nedeni ile de olabilir. Basur ile alakalı olarak makattan gelen kanamalar ve idrar yolu ile alakalı meydana gelen kanamalar da, bazı durumlarda vajinal kanamalar ile karışabilmektedir.

Commentaires


bottom of page