1 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı kimlerde görülür?
Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı ve burun akıntısı birçok anne adayında çok sık karşılaşılan bir durumdur. Anne adaylarının yaklaşık %30 unda herhangi bir alerjik durum veya viral bir enfeksiyona rastlanmasa dahi, burun tıkanıklığı ile karşılaşılabilir.
2 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı ne zaman görülmeye başlar?
Bazı anne adaylarında burun tıkanıklığı, hamileliğin 2. Ayı ile beraber kendini göstermeye başlayabilir. Bu burun tıkanıklığı, ilerleyen dönemlerinde daha kötü olabilir. Doğumun tamamlanmasının ardından, burun tıkanıklığı normale dönmeye başlar ve yaklaşık 2 hafta içerisinde de tamamen geçer. Hamilelik döneminde annelerin canını sıkan bu burun tıkanıklığının en önemli sebeplerinden biri, hamilelik döneminde artan östrojen hormonu değerleridir.
3 ) Hamilelikte görülen burun tıkanıklığı, başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi?
Burun tıkanıklığının yanında başka bir sorun yok ise, o zaman sadece hamilelik döneminden kaynaklanan burun tıkanıklığından söz edilebilir. Ancak burun tıkanıklığının yanında hapşırma, öksürük, boğazda yara, ağrı, bezelerde şişkinlik, ateş gibi belirtiler de görülüyor ise, büyük ihtimal ile soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyonel durumdan bahsedilebilir.
Sinüs enfeksiyonları hamilelik döneminde çok sık rastlanan bir durumdur. Bunlar ile beraber ateş, baş ağrısı, yeşil veya sarı mukus, koku almada problem yaşamam gibi durumlar da mevcut ise, o zaman bir an önce doktor ile görünmek gerekir.
Diğer yandan, burun akıntısı veya burun tıkanıklığına hapşırma, göz, burun, boğaz ve kulaklarda kaşıntı gibi belirtiler de beraberin de bulunuyor ise, o zaman da alerjik bir durum dan söz edilebilir. Hamilelik döneminde meydana gelen alerjilerin ne olacağı önceden tahmin edilemez. Alerjiler iyileşebilir veya daha da kötü olabilir. Eğer bir alerjik durumdan dolayı burun tıkanıklığı gibi bir durum gelişiyor ise, o alerjene karşı dikkatli olmalı ve uzak durmalıdır.
4 ) Hamilelik döneminde burun tıkanıklığını rahatlatmak için ne yapmak gerekir?
Gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketmeli ve gece yatarken baş bölgesini yüksekte tutmalıdır.
Buhar, burun tıkanıklığını bir süre için de olsa rahatlatabilir. Ilık bir banyo da burun tıkanıklığına iyi gelir. Aynı zamanda sıcak su ile nemlendirilmiş olan küçük bir havluyu yüze tutmak ve havasını solumak da yararlı olabilir.
Doktorunuzun tavsiye edeceği bir burun spreyi kullanılabilir.
Evin havasını nemlendirecek bir nemlendirici cihaz kullanmak anne adayına iyi gelecektir. Bu nemlendirici cihaz, aynı zamanda gece uyurken yatağa yakın bir yerde de tutulmalıdır.
Rahat nefes alabilmek için başın alt kısmına bir den fazla yastık koyulmalıdır.
Çok kirli ve çok sıcak havalarda dışarıda egzersiz yapmamak gerekir. Ancak içeride egzersiz burun tıkanıklığını rahatlatmaya destek olabilir.
Sigara dumanı, alkol ve çeşitli kimyasal içerikli kokular ve boyalardan uzak durulmalıdır. Bunlar burun içini tahriş edebilir. Solunumu zorlaştırabilir.
5 ) Burun tıkanıklığı için ilaç almak
Hamilelik döneminde yaşanan burun tıkanıklığı için ilaç kullanmaya gerek yoktur. Ancak bu tıkanıklık anne adayını çok sıkıntıya sokuyor ise o zaman bir an önce doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. Hamilelik döneminin ilk 3 ayında, ilaç kullanmamak gerekir. Bu aylarda kullanılan ilaçlar, bebeğe zarar verebilir. Çok fazla ihtiyaç duyulmadığı müddetçe ve doktorunuz izin vermediği sürece ilaç alımı yapılmaması gerekir.
6 ) Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Hamilelik dönemi içerisinde meydana gelen bu durum, genel olarak sadece burun tıkanıklığı şeklinde görülür ve beraberinde başkaca bir bulgu eşlik etmez. Başka bir rahatsızlığında olması halinde, (öksürme, hapşırma, boğaz ağrısı, lenf bezelerinde şişmeler, ateş gibi belirtilerde beraberinde bulunuyor ise) o zaman başka bir durumun varlığı söz konusu olabilir. Böyle bir durumda olan burun tıkanıklığı sebebi farklı bir sebep ile alakalı olarak meydana gelebilir ve bir an önce doktor gidilmelidir.
Comments