top of page

Hamileliğe Hazırlık Nasıl Yapılmalı?


Çocuk sahibi olmak hayatınıza zenginlik katacak en önemli tecrübelerden biridir. Siz de bu yazıyı şuan okuyor olduğunuza göre, hayatınızın bir kısmında bu güzel tecrübeyi yaşamak istiyorsunuz. Ne kadar da heyecan verici! Ancak bu fikri hafife almamak gerekir, çünkü ebeveynlik büyük sorumluluk ve özveri gerektirir. Bu güzel tecrübe için hazırlanmak istiyorsanız kendinizi olabildiğince iyi hazırlamalısınız.


Hamileliğe gelince; eğer kendinizi bu yolda hazırlamak ve hazır hissetmek istiyorsanız bu yazıyı okuyor olmanız sizin için çok iyi bir başlangıç. Çünkü bu yolda heyecanı, endişeyi ancak her şeye değer güzel duyguları yaşamanız için sizi en iyi şekilde hazırlayacağız.


Hamilelik için  doğru zamanlama mı?

Etrafınızdaki çocuk sahibi arkadaşlarınızın da söyleyeceği gibi, bebek sahibi olmakla gece yarısı uykunuzu bölmek, arkadaşlarınızla irticalen dışarıda bir şeyler içmeye ara vermek ya da boş geçecek hafta sonlarına veda etmek eşdeğerdir. Birçok yönüyle ne olursa olsun mükemmel bir duygu olan hamilelik, uygun bir zamanlamayı gerektirir. Zamanlamanızı doğru yapmak istiyorsanız kendinize aşağıdaki soruları sormanız doğru olacaktır;


– Neden bebek sahibi olmak istiyorum?


– Eşim de benimle hemfikir mi?


– Bebek sahibi olmak benim şimdiki ve gelecekteki hayatımı nasıl etkileyecek? Olası değişikliklere hazır mıyım?


– Yaşantım hamileliğimden zevk aldırtmayacak derecede stresli mi? Ya da eşimin hayatı bu radikal karar için elverişli mi?


– Duygusal anlamda da ebeveynliğe hazır mıyız?


– Finansal bağlamda çocuk yetiştirmeye hazır mıyız?


Eğer şimdiye kadar bu soruların hiçbiri aklınızdan geçmediyse, bu kötü bir ebeveyn olacağınıza ya da kararınızın sağlıklı olmadığı anlamına gelmez. Ancak ne kadar dikkatli adım atarsanız sonuçlarınız da o kadar başarılı olur.


Hamileliğe vücudunuz hazır mı?   

Finansal ya da duygusal olarak bu değişime hazır olabilirsiniz. Ancak vücudunuz da sizi destekliyor olmalı. Peki bu desteği nasıl anlayacaksınız? Bunu anlamanın en sağlıklı yolu doktorunuza başvurup mevcut kilonuzla ve hormonlarınızla hamile kalmanızın potansiyel riski olup olmadığını öğrenmektir. Mümkünse eşinizin de bu etkinliğe katılmasını sağlayın çünkü partnerinizin de yaşam tarzı, ailesinin sağlık tarihi ve risk değerleri müstakbel bebeğinizi ve sizi etkileyecek kadar önemlidir.


Doğum Kontrolü: Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız doktorunuz size oral doğum kontrol hapları önerebilir. Bunlar sayesinde üreme sisteminiz siz hamile kalmadan önce çeşitli aşamalardan geçer ki bu da döllenmenin ne zaman olduğuna ve beklenen bir doğum tarihi oluşturmaya yardımcı olur. Bu hapları kullanırken kondom ya da herhangi bir koruyucu kullanmanız gerekebilir. İlaç almayı bıraktıktan yaklaşık 2 hafta sonra üretkenliğiniz normal haline dönecektir.


Eğer Depo-Provera gibi uzun vadeli doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, doğum kontrol hapını kullanmayı bıraktığınız gibi hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Ancak üretkenliğinizin normale dönmesinin birkaç ay alacağını da bilmelisiniz.


Bağışıklıklar: Suçiçeği, kızamık ve hepatit B gibi bazı bulaşıcı hastalıklar doğmamış bir bebek için tehlikeli olabilir. Eğer bağışıklıklarınız henüz tamamlanmamışsa ya da bu hastalıklara bağışıklığınızın olup olmadığından emin değilseniz, hamilelikten tercihen en az bir ay önce bir ya da birkaç aşı olmanız gerekebilir.


   Kronik Sağlık Koşulları: Eğer diyabet, astım ya da tansiyon gibi kronik bir hastalığınız varsa, hamile kalmadan önce bu durumunuzu kontrol altına almanız gerekir. Bazı durumlarda, doktorunuz size hamileliğinizden önce bazı tedavi yöntemleri uygulayabilir.


  İlaçlar ve Takviyeler: Doktorunuza hamile kalmadan önce kullandığınız bütün ilaçları, vitaminleri, takviyeleri ya da bitkisel destekleri söylemelisiniz. Belki dozunuzu azaltmanız ya da kullanmayı bırakmanız gerekebilir.


   Hamile kalmaya karar verdiğinizde, artık doğum öncesi vitamin almanız uygundur. Neden mi bu kadar erken? Çünkü bebeğinizin beyni ve diğer önemli organları ilk ay içerisinde daha siz hamile olduğunuzu bilmezken oluşur.


Comments


bottom of page