top of page

Gebelikte Yasak Olan 9 Şey


Alkol

Tıpkı sigaranın zararları olduğu kadar alkolde içeriğinde bulunan bazı maddeler nedeni ile bebeğin sağlık gelişimi açısında olumsuzluklar teşkil etmektedir. Gebelik dönemindeki anne adaylarının alkol tüketmeleri durumunda, bebekte zeka geriliği ile anne düşük ve erken doğum riskleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Aynı zamanda özellikle gebeliğin ilk haftalarında tüketilecek olan alkol, direkt olarak embriyoya etki edeceği için anne adayı olası bir düşük riski ile karşı karşıya kalabilmektedir.


Ayrıca gebeliğin ilerleyen dönemlerindeki alkol kullanımı bebeğin organ gelişim dönemindeki oluşumunu olumsuz etkileyerek sinir sistemine de zarar verebilir. Gebeliğin her döneminde alkolden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Bebeklerin fiziksel ve zihinsel bir takım anormalikleri meydana getiren fetal alkol sendormuda (FAS) yine gebelik döneminde annenin alkol alması sonucu bebeğin karşı karşıya kaldığı risklerdendir.


Amefetamin(Uyuşturucu madde kullanım)

Uyuşturucu maddenin bebekler üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Uyuşturucunun etkisi yüzünden anne adayı düşük, erken doğum gibi riskler ile karşı karşıyadır. Ayrıca plasentaya bağlı olan bebeğin de gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Gebelik döneminde uyuşturucu madde kullanan anne adaylarının bebekleri de amfetamin bağımlısı olarak doğarlar. Bebeklerde titreme, yeme güçlüğü, uyku sorunu gibi sorunlar meydana gelir. Bu durum ilerleyen yaşlarda zeka geriliği olarak da devam eder.


Tomografi

Tomografi, yüksek oradan radyasyon içerdiği için gebe kadınlarda kullanılması tavsiye edilmemektedir. Tomografi sırasında anne karnındaki bebek direkt olarak radyasyona maruz kalabilir. Bu durum da bebeğin sağlıklı gelişimi önünde bir takım olumsuzlukların yaşanmasına neden olabilir.


Aşırı nemli ve sıcak ortamlar

Gebelik döneminde vücuttaki kan seviyesinde artış yaşanır. Kan seviyesindeki artışa bağlı olarak da kalp daha da fazla çalışır. Sauna, hamam veya kaplıca gibi aşırı sıcak ve buharlı ortamlarda damarlar genişler. Damarlar genişlediği için de kalp normalden daha fazla çalışır. Bu durum da gebe kadınlar için ciddi zarar veren sorunlar yaratabilir. Özellikle gebelik dönemindeki kadınlar doğuma kadar aşırı sıcak ortamlardan kendilerini uzak tutmalıdırlar.


Çiğ et tüketilmemeli

İyi pişmeyen et ve et ürünleri, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri gibi besinler bağırsaklarda parazit oluşmasına neden olabilir. Hamile kadınların bünyeleri bu dönemde daha hassas olacakları için bu gibi nedenlere bağlı besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Çiğ etin sindirilmesinin de zor olacağı için anne ve bebek için risk teşkil edebilir.


Stres

Stres her kişide olabilen olumsuz bir durumdur. Ancak özellikle gebelik dönemindeki kadınların streslerini kontrol altına almaları gerekmektedir. Anne adayının yaşadığı strese bağlı sebeplerden ötürü karnındaki bebeği de olumsuz etkilenebilmektedir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve hamileliğin rahat bir şekilde geçirilmesi için stresten olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Stresten uzak durmak için anne adayı doktoru ile sık sık konuşabilir. Gerekirse uzman bir psikologdan yardım da alabilir. Aşırı stres, düşük riski ve erken doğum gibi sakıncalı durumlar yaratabilir.


Çok fazla ayakta kalınmamalı

Gebeliğin her döneminde anne aşırı yorucu işlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Bedenini özellikle de karın bölgesini zorlayarak bebeğe zarar verebilecek hiçbir harekette bulunmamalıdır. Çok uzun süre ayakta kalmamalı, yürüyüşlerinde her 15 dakika da bir kısa molalar vermelidir.


Gelişigüzel ilaç kullanılmamalı

Anne adayı gebelik döneminde sürekli doktoru ile iletişim halinde olmalıdır. Asla ve asla kafasına göre ilaç kullanmamalıdır. Buna ağır kesiciler de dahildir. Anne adayı ilaç alacağı sırada muhakkak doktoru ile görüşmeli ve doktorunun kontrolü altında ilaç almalıdır.

Comments


bottom of page