top of page

Gebelikte Saç Boyası ve Epilasyon


Yapılan bilimsel araştırmalar kesin olmamakla birlikte hamilelikte saç boyatmanın bebek üzerine herhangi olumsuz bir etkisini bildirmemiştir. Saç boyaları içinde çok sayıda kimyasal madde mevcuttur. Bunlar saç derisinden emilip kana karışmaktadır. Bu nedenle bazı doktorlar hastalarına ilk üç ayın sonunda saç boyatabileceklerini söylerler. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekoloji Doktorları Cemiyeti (ACOG) saç boyamanın gebelikte sakıncalı olmadığını duyurmuştur. Ancak verilerin yeterli olmadığı da eklenmiştir. Bu nedenle ihtiyatlı olmakta ve ilk üç ayın sonunu beklemekte fayda vardır.


Gebelikte ağda ve/veya epilasyon yapılabilir mi? Lazer epilasyon sakıncalı mıdır?

Hamilelerin bir kısmı gebelikte tüylenme artışı olduğundan şikayet eder. Hamilelikte değişen hormonal dengenin sebep olduğu bu tüylenme artışı gebeliğin sonlanmasıyla büyük ölçüde azalacak olsa da gebede kozmetik endişeler yaratır. Klasik yöntemin yani ağda ile geçici olarak tüylerin alınmasının zararlı olmadığı açıktır. Çok eski bir geçmişi vardır ve gebelikte güvenli olduğu açıktır. Ancak değişik kimyasallardan yapılmış olan tüy dökücü kremlerin güvenilirliğini gösteren yeterli çalışma yoktur. Bu kremlerin içindeki kimyasallar ciltten emilerek kan dolaşımı ve plasentaya geçebilirler. Bu nedenle kullanımı güvenli değildir.


Epilasyon yöntemi ise lazer ışınıyla yapılır ve bu ışın röntgen ışınları gibi doku içine nüfuz edemez. Yani yapıldığı nokta üzerine etkilidir. Hamileliğin ilk üç ayından sonra yapılmasında sakınca yoktur.

Comments


bottom of page